“Δεν είμαι πρόεδρος”

default image

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Λιβύη, με τις δυνάμεις του Καντάφι να προσπαθούν να ανακαταλάβουν πόλεις από τους αντικαθεστωτικούς. Διάγγελμα Καντάφι, που δήλωσε ότι η εξουσία ανήκει στο λαό και ο ίδιος δεν έχει αξίωμα για να παραιτηθεί

Διάγγελμα προς τους οπαδούς του με μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα και τους αντιπολιτευόμενους απηύθυνε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δηλώνοντας ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας οπότε δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη.

“Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει”, δήλωσε σε ομιλία του, στην οποία υπογράμμισε ότι δεν κατέχει “κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί”.

“Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα”, προσέθεσε. “Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί έδωσαν την εξουσία στο λαό», σημείωσε κατά την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών” στη Λιβύη.

 

“Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου”, σημείωσε.

Ο Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την “Τζαμαχιρίγια”, καθορίζοντάς την ως ένα “κράτος των μαζών”, το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του “Ηγέτη της Επανάστασης”.

Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός, σημείωσε προς τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν και τον υποδέχθηκαν στην τελετή φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Θα παραμείνεις σπουδαίος”.

“Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της”, προσέθεσε στην ομιλία του αυτή, η οποία μεταδίδεται από τη λιβυκή τηλεόραση, αναφερόμενος στο σύστημά του της “άμεσης δημοκρατίας” το οποίο περιγράφει στο πολιτικό του μανιφέστο, το Πράσινο Βιβλίο.

Ο Καντάφι απέρριψε επίσης αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης για διαδηλώσεις στη Λιβύη και επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα. Επίσης σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σφοδρή στρατιωτική επίθεση από Καντάφι

Νωρίτερα, πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, σε μία πρώτη ένδειξη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν σε συντεταγμένη αντεπίθεση.

“Οι Κανταφικοί ανακαταλάβανε την Μπρέγκα, πετρελαϊκό κέντρο και οι αντικαθεστωτικοί υποχώρησαν στην Αζνταμπίγια. Εκεί, πλέον, μεταφέρεται το μέτωπο των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό κινούνται προς τα εκεί δυνάμεις εφέδρων του καθεστώτος» μεταδίδει ο απεσταλμένος της “Κ” στη Λιβύη Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Μπρέγκα κατελήφθη από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.

 

“Είναι αλήθεια. Υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός της Μπρέγκα και οι δυνάμεις του Καντάφι την κατέλαβαν”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιούσεφ, αξιωματικός στην πόλη Αζνταμπίγια.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών.

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία στην είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε αξιωματούχος της Διώρυγας.

Τα πλοία βρίσκονται στην νότια είσοδο της Διώρυγας και αναμένεται να την διαπλεύσουν κατά τις 15.30 ή 16.00.

 

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στη Λιβύη. Το Kearsarge έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δύναμης 2.000 πεζοναυτών.

Προειδοποίηση Τρίπολης για χρήση του πετρελαίου ως πολιτικό όπλο

Η Λιβύη ελπίζει ότι η ένταση με τις δυτικές χώρες σχετικά με τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα δεν θα φθάσει στο στάδιο όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, εάν συνεχισθούν οι ταραχές.

Τα λιβυκά αποθέματα πετρελαίου περιορίσθηκαν στα 700.000-750.000 βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της εξόδου των ξένων εργατών του πετρελαϊκού τομέα. Η Λιβύη είναι η 12η εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο και αντλούσε περί το 1,6 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως πριν από την κρίση.

Αλλαγές στην κυβέρνηση Καντάφι

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αντικατέστησε δύο υπουργούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Στη θέση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι διόρισε τον Μασούντ Αμπντελ Χαφίζ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μοχάμεντ Αχμαμπάντ αλ-Καμούντι αντικατέστησε τον Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζλεΐλ.

 

Επίσης, ο Μοχάμεντ Ακρι Αλ-Μαχγκούμπι διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στη θέση του Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Αμπάρ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση.

Ισπανικό μπλόκο για πρότζεκτ πολυτελών διαμερισμάτων του Καντάφι.

Η Ισπανία μπλόκαρε τα σχέδια του λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι να κατασκευάσει περίπου 2.000 πολυτελή διαμερίσματα σε έκταση ιδιοκτησίας του στην νότια περιοχή της Κόστα ντελ Σολ, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Το κτιριακό συγκρότημα στο Μπεναχάβις της επαρχίας της Μάλαγα θα περιελάμβανε γήπεδο του γκολφ και συνεδριακό κέντρο. Το σχέδιο παρεμποδίστηκε για να αποτρέψει τον Καντάφι από το να επωφεληθεί από αυτό οικονομικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Το μέτρο ελήφθη στο πλαίσιο των κυρώσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος του καθεστώτος της Λιβύης.

Η Ισπανία ερευνά κατά πόσο ο Καντάφι μπορεί να διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, είπαν οι πηγές. Ο Καντάφι επισκέφτηκε την Μάλαγα τον Δεκέμβριο του 2007.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα