Διεθνή Μ.Μ.Ε: Αβέβαιη η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα

Στην αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, την έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων, αλλά και στον κίνδυνο να μείνει η χώρα ακυβέρνητη εστιάζει σε δημοσιεύματά του ο διεθνής Τύπος.
- 08 Μαΐου 2012 10:18
“Ελληνικές εκλογές: Συνασπισμό αντι-λιτότητας επιζητεί η άκρα Αριστερά” είναι ο τίτλος του BBC.”Ο ηγέτης της άκρας Αριστεράς προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς απέτυχαν τα κόμματα που υπέγραψαν τη διεθνή συμφωνία διάσωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στόχο να σχηματίσει μία κυβέρνηση η οποία θα απορρίψει τα μέτρα λιτότητας, που επιβάλλονται στο πλαίσιο της συμφωνίας”.
Στην “πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών, μετά την αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά, ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, να σχηματίσει κυβέρνηση” αναφέρεται ο Guardian.
Η Βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι αν και οι εκλογές έχουν ερμηνευθεί ως δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση, δημιουργούν, επίσης, αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
“Η Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ” είναι ο τίτλος της Washington Post.
“Χρειάστηκαν μήνες τα διεθνή οικονομικά επιτελεία για να φτιάξουν μια συμφωνία διάσωσης που να είναι αποδεκτή από τους Έλληνες ηγέτες. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 12 ώρες στις κάλπες για να καταφέρουν οι Έλληνες ψηφοφόροι ισχυρό πλήγμα στη συμφωνία, αφήνοντας την Ελλάδα σε νέο κίνδυνο να διωχθεί από το ευρώ μια και καλή” γράφει η εφημερίδα.
Η Wall Street Journal έχει τίτλο “Οι Ελληνες δεν θα αποδεχθούν άλλες εντολές λιτότητας”.Αναφέρεται στην απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων να υποστηρίξουν “ακραία κόμματα”, στις εκλογές της Κυριακής. Σε άρθρο της με τίτλο “Ο νέος Ελληνικός Εξτρεμισμός, οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τις μέχρι τώρα δεσπόζουσες πολιτικές τάσεις”, καταγράφει την, όπως την χαρακτηρίζει, εντυπωσιακή αύξηση του εκλογικού μερίσματος κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η “Χρυσή Αυγή”.
“Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα μετά τις αβέβαιες εκλογές” γράφουν οι New York Times.
“Η Ελλάδα ακυβέρνητη” είναι ο τίτλος του γερμανικού Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.
“Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο” αναφέρει. “Να βρεθεί η Ελλάδα σε κατάσταση ακυβερνησίας” προσθέτει, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, αριστερή ή δεξιά, δεν θα αποτελεί μια βιώσιμη κυβέρνηση πλειοψηφίας. “Όχι για την Ελλάδα και σίγουρα όχι για την Ευρώπη” προσθέτει.
“Και τώρα κυρία Μέρκελ;” αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδό της η Bild που αναφέρεται στο χάος το οποίο επικρατεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και την αλλαγή φρουράς στη Γαλλία που της στέρησε τον σημαντικότερο εταίρο της.
Υπό την απειλή της πολιτικής παράλυσης η Ελλάδα τιτλοφορείται η Le Figaro και σχολιάζεται ότι οι εκλογές έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, εκτός κι αν σχηματιστεί μία νέα μεταβατική κυβέρνηση. Στο άρθρο αναφέρεται ότι τα γενικά αποτελέσματα των εκλογών εξακολουθούν να ταρακουνούν την πολιτική τάξη μετά τις εκλογές καθώς τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν της κατάρρευσή τους.