Έκλεψαν 1,3 εκατ. στερλίνες από υποκατάστημα της Barclays μέσω διαδικτύου

Έκλεψαν 1,3 εκατ. στερλίνες από υποκατάστημα της Barclays μέσω διαδικτύου

Οκτώ άνδρες συνελήφθησαν για την κλοπή 1,3 εκατ. στερλινών αφού διείσδυσαν στο σύστημα πληροφορικής ενός υποκαταστήματος της Barclays

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε οκτώ υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που φέρεται ότι είναι ο εγκέφαλος, για μια κλοπή ύψους 1,3 εκατ. στερλινών (1,5 εκατ. ευρώ) οι οποίοι φέρεται ότι διείσδυσαν στο σύστημα πληροφορικής ενός υποκαταστήματος της Barclays.

Οι άνδρες αυτοί, ηλικίας 24 ως 47 ετών, συνελήφθησαν χθες και σήμερα και προφυλακίστηκαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επίθεση στο σύστημα πληροφορικής της τράπεζας έγινε τον Απρίλιο και είχε στόχο ένα υποκατάστημα της Barclays στο Σουίς Κότατζ, στο βόρειο Λονδίνο. Η αστυνομία βρήκε έναν μεταγωγέα KVM (πληκτρολόγιο, οθόνη και ποντίκι) που ελέγχεται από απόσταση, με έναν δρομολογητή 3G, που είχαν εγκατασταθεί σε έναν από τους υπολογιστές του υποκαταστήματος.

Το σύστημα αυτό, το οποίο επιτρέπει να έχει κανείς εξ αποστάσεως τον έλεγχο των υπολογιστών, είχε εγκατασταθεί από έναν άνδρα, ο οποίος είχε προσποιηθεί ότι ήταν τεχνικός πληροφορικής αρμόδιος για την συντήρηση του συστήματος, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτό το τέχνασμα επέτρεψε στους δράστες αυτής της επίθεσης να μεταφέρουν εξ αποστάσεως χρήματα από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας στους δικούς τους λογαριασμούς, πρόσθεσε η αστυνομία.

Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία είχε συλλάβει 12 άνδρες που φέρεται ότι σχεδίαζαν να κλέψουν εκατομμύρια στερλίνες από υποκατάστημα της Santander UK στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα. Σε τέσσερις από τους 12 που συνελήφθησαν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν εξάλλου σήμερα έρευνες σε πολλές διευθύνσεις στο Λονδίνο και στο Έσεξ, ανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία κατέσχεσε ρευστό, κοσμήματα, ναρκωτικά και "χιλιάδες πιστωτικές κάρτες", όπως και προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζεται ότι σε μια διεύθυνση στο κέντρο του Λονδίνου πιστεύεται πως βρισκόταν το κέντρο "ελέγχου" των δραστών.

Η Barclays ανέκτησε "σημαντικό" μέρος των χρημάτων από αυτά που είχαν κλαπεί, κατέληξε εξάλλου η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

SHARE:

24Media Network