Γερμανία: 'Ένα βήμα πιο κοντά σε 'μεγάλο συνασπισμό' - Συμφωνία για συνομιλίες

ap
German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017. (Michael Kappeler/dpa via AP) AP

Η Γερμανία οδεύει προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου με ένα νέο "μεγάλο συνασπισμό", καθώς φέρεται να υπάρχει μια πρώτη συμφωνία για έναρξη συνομιλιών με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης

Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες  για μία κυβέρνησης ενός νέου "μεγάλου συνασπισμού" ακόμη μεγάλου συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild και τις δηλώσεις στελέχους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

Η Αγγελα Μέρκελ της CDU, ο Χορστ Ζέεχοφερ της CSU και ο Μάρτιν Σουλτς του SPD συζήτησαν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση - τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, κυβέρνησης μειοψηφίας και τη διενέργεια νέων εκλογών. Αλλά, τελικά συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπιμσού», αναφέρει η εφημερίδα.

Η Άγγελα Μέρκελ φέρεται να ενημέρωσε τηλεφωνικά το κόμμα της για τις τελευταίες εξελιξεις, ενώ στο "στρατόπεδεδο" του SPD ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να καταθέσει την πρόταση για έναρξη των συνομιλιών στην ηγεσία του κόμματος, η οποία και θα θέσει προς ψήφιση το θέμα στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Δεκεμβρίου.

Όλα δείχνουν πλέον ότι η Γερμανία οδηγείται και πάλι στη λύση του "μεγάλου συνασπισμού" ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν είναι η πλέον επιθυμητή λύση για τους Γερμανούς, καθώς μία τέτοια εξέλιξη εγκρίνει μόλις το 22% των ψηφοφόρων σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Πότε θα αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία;

Αν κρίνει κανείς από τα χαμογελαστά πρόσωπα των εξερχόμενων συμμετεχόντων Μέρκελ, Ζέεχοφερ και Σουλτς, η συνάντηση των τριών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ πρέπει να εξελίχθηκε μάλλον ικανοποιητικά.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση μεταξύ των τριών δυνητικών εταίρων, της καγκελαρίου και προέδρου της CDU Α. Μέρκελ, του προέδρου της CSU και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Ζέεχοφερ και του προέδρου του SPD Μ. Σουλτς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ, διήρκεσε δυο ώρες και 15 λεπτά. Για το περιεχόμενό της δεν διέρρευσε το παραμικρό.

Τα χαμόγελα των συμμετεχόντων όμως και κυρίως εκείνο του Μ. Σουλτς επιτρέπουν την εκτίμηση ότι οι διαβουλεύσεις εξελίχθηκαν μάλλον καλά. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των τριών και να διαπιστώσει εάν υπάρχει επί της αρχής βούληση για διαπραγματεύσεις. Σήμερα οι Μέρκελ, Ζέεχοφερ και Σουλτς ενημερώνουν τα επιτελεία των κομμάτων τους.

Οι συμπληγάδες του συνεδρίου

Η ατύπως συμπεφωνημένη σιγή ιχθύος διευκολύνει προφανώς τον πρόεδρο του SPD Σουλτς, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες του κομματικού συνεδρίου. Προηγουμένως δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα συνάντηση με τους δυο δυνητικούς εταίρους. Εντέλει δεν θα πρέπει να δοθεί στους συνέδρους η εντύπωση ότι καλούνται απλώς να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις.

Το συνέδριο προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στο επιτελείο του Μ. Σουλτς: εκεί δεν θα πρέπει απλώς να πείσει τη δύσπιστη κομματική βάση για τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με την Μέρκελ. Κυρίως θα πρέπει να εξηγήσει την προσωπική στροφή 180 μοιρών, αφού το βράδυ των εκλογών απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού. Βασικό του επιχείρημα -πέρα από την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται και που ζημιώνει τη χώρα και εντέλει και το ίδιο το κόμμα- θα είναι τα μεγάλα ανταλλάγματα που αναμένεται να ζητήσει από την Α. Μέρκελ.

Μέτωπο της κομματικής νεολαίας κατά της Groko

Σε περίπτωση που η κομματική βάση δώσει λοιπόν το πράσινο φως, οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς και σίγουρα όχι νωρίτερα, όπως εκτίμησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζ. Γκάμπριελ. «Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι όλα θα γίνουν γρήγορα», είπε μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη γερμανική δημόσια τηλεόραση από την Ουάσιγκτον.

Να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες ζήτησε αντίθετα από το SPD το μέλος του προεδρείου της CDU Μάικ Μέρινγκ, λέγοντας ότι αυτό είναι που περιμένουν τώρα οι πολίτες. Μιλώντας στο NDR Info πάντως, ο ίδιος εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει συγκροτηθεί πριν το Μάρτιο του 2018.

Την ίδια ώρα, η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δημιουργεί μέτωπο κατά ενός νέου μεγάλου συνασπισμού. Μέσω της ιστοσελίδας τους και υπό το σύνθημα «NoGroko» οι Jusos (Junge Sozialisten=Νέοι Σοσιαλιστές) ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας από τα μέλη του SPD να τοποθετηθούν κατά της συγκυβέρνησης με τους συντηρητικούς. Στο κείμενο που συνοδεύει τη σχετική καμπάνια αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Επιμένουμε: η άρνηση του SPD να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός ήταν αναγκαίος και σωστός».

Με στοιχεία από: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημοσκόπηση Bild: Mόνο 22% των Γερμανών επιθυμεί νέο μεγάλο συνασπισμό

"Άσαφής" η έκβαση της συνάντησης Στάινμάιερ με CDU και SPD

Το Glyphosat-gate φέρνει σε δύσκολη θέση τη Μέρκελ

SHARE:

24Media Network