Η Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια για τη θέση της Άστον;

ΖΑΠΠΕΙΟ--ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑΣ--ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΖΑΠΠΕΙΟ--ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑΣ--ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Το Europolitics αναφέρει πως η ΕΕ αναζητά τους διαδόχους των Ρομπάι και Άστον. Η Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ των υποψηφίων

Έχοντας ως βασικό τίτλο, "Κούρσα διορισμών: τα διακυβεύματα του επόμενου ευρωπαϊκού δείπνου", δημοσιεύεται άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, όπου επισημαίνεται ότι στόχος του Προέδρου της ΕΕ είναι να υπάρξει αυτή τη φορά ομοφωνία.

"Κύριος στόχος αυτής της συνάντησης είναι η επίτευξη συναίνεσης" αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι έχει λιγότερες από τρεις εβδομάδες στη διάθεσή του για να "μαζέψει τα κομμάτια" και να "επανατοποθετήσει τη Βρετανία στο παιχνίδι".

Παράλληλα αναφέρεται πως αν και το Λονδίνο φέρει τεράστια ευθύνη, για τη χαμένη "εκστρατεία δυσφήμησης" ενάντια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιδιώξει να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση στο δείπνο της 17ης Ιουλίου.

Στο δείπνο όμως θα συζητηθεί, εκτός από το θέμα του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (για ανανεώσιμη διετή θητεία), ο/η αντικαταστάτης της Ύπατης Αρμοστού της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (για πενταετή θητεία).

Σύμφωνα με το Europolitics, η εύρεση των κατάλληλων προσώπων αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, δεδομένης της κρίσης και του αποτελέσματος της ευρωπαϊκής ψήφου η οποία "ξαναμοίρασε την τράπουλα". Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη σπαζοκεφαλιά, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των μικρών και των μεγάλων χωρών, της αριστεράς και της δεξιάς, των χωρών του Βορρά και του Νότου, των παλαιών και των νέων κρατών μελών καθώς και ο "άγραφος κανόνας" περί ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι σαφής:

Oι δυο θέσεις απαιτούν ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο ο Ρομπάι ευελπιστεί να υπάρξει ομοφωνία, όπως είχε συμβεί και με τη δική του περίπτωση το 2009. Συζητείται δηλαδή, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να "προσφερθεί στο πιάτο" στη Βρετανία ένα "εικονικό" δικαίωμα άσκησης βέτο. Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από τα άλλα κράτη μέλη.

Το άλλο θέμα που θα "βαρύνει" στη ζυγαριά θα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα η κάλυψη των "βοηθητικών" θέσεων όπως η Προεδρία του Eurogroup, τα σημαντικά χαρτοφυλάκια της Επιτροπής, η γενική γραμματεία της Επιτροπής.

Στη συνέχεια, θα ανοίξει η συζήτηση των ονομάτων, υπογραμμίζει το Europolitics.

Για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν ακουστεί κυρίως τα ονόματα της Δανής πρωθυπουργού και του Ολλανδού πρωθυπουργού, αν και ο τελευταίος το διέψευσε.

Τα άλλα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί είναι ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Κένι και ο πρώην Φινλανδός Πρωθυπουργός Κατάινεν. Πρόσφατα, η Ιταλία έθεσε στο τραπέζι το όνομα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών για τη θέση της Άστον.

Για τη θέση αυτή όμως, σημειώνει το Europolitics, το προφίλ της Ελληνίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ρομπάι. Στο στάδιο αυτό, γίνονται επίσης αναφορές και στη Βουλγάρα Επίτροπο Γκεοργκίεβα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network