Κορονοϊός: Γιατί η Γερμανία έχει μικρό ποσοστό θανάτων

Κορονοϊός: Γιατί η Γερμανία έχει μικρό ποσοστό θανάτων
Νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομείο του Ντόρτμουντ AP Photo/Martin Meissner

Το ποσοστό θανάτων από κορονοϊό στη Γερμανία από τον κορονοϊό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Οι παράγοντες που εξηγούν το καλό αποτέλεσμα στη μάχη με τον αόρατο εχθρό.

Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει δυνατά την Γερμανία με πάνω από 92.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με αναφορά του Πανεπιστημίου John Hopkins, με το νούμερο αυτό να είναι υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα αν εξαιρέσει κανείς τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αριθμός θανάτων είναι 1.295, κάτι που σημαίνει πως το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό στην Γερμανία είναι στο 1,4%, την ίδια ώρα που είναι 10% στην Ιταλία, γύρω στο 10% σε Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, στο 4% στην Κίνα και στο 2,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “New York Times”, ρόλο σε αυτά τα νούμερα έχει παίξει το γεγονός πως ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό στην Γερμανία είναι τα 49 έτη, σε σύγκριση με 62,5 έτη που έχει να επιδείξει η Γαλλία και τα 62 έτη μέσο όρο της Ιταλίας.

Μία ακόμα εξήγηση, πολύ πειστική μάλιστα, συνδέεται με τα πολλά περισσότερα τεστ που κάνει η Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες, με αποτέλεσμα στο συνολικό νούμερο να υπολογίζονται και άνθρωποι που έχουν ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα.

“Αυτό αυτόματα κατεβάζει το ποσοστό θανάτων στα χαρτιά”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hans-Georg Kräusslich, επικεφαλής καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χέιντελμπεργκ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά νοσοκομεία της χώρας.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, υπάρχουν και σημαντικοί ιατρικοί λόγοι που έχουν κρατήσει τον αριθμό θανάτων στην Γερμανία σε σχετικά χαμηλό αριθμό, με τους επιδημιολόγους και τους ιολόγους να καταλήγουν στους εξής τρεις και την εφημερίδα να τους παραθέτει αναλυτικά:

Πρόωρα και εκτεταμένα τεστ αλλά και θεραπείες

Ο λόγος που στην Γερμανία έχουμε σχετικά μικρό αριθμό θανάτων σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό έχει να κάνει με το γεγονός ότι διενεργούμε πάρα πολλά τεστ στα εργαστήρια”, δήλωσε ο Christian Drosten, επικεφαλής ιολόγος στο Charité, η ομάδα του οποίου έκανε το πρώτο τεστ για κορονοϊό από τον Ιανουάριο, ένα μήνα δηλαδή πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία πραγματοποιεί 350.000 τεστ για κορονοϊό την εβδομάδα, το μεγαλύτερο νούμερο σε σύγκριση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα πρόωρα και πάρα πολλά τεστ επέτρεψαν στις αρχές να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, απομονώνοντας περιπτώσεις ασθενών που είχαν προσβληθεί.

“Όταν έχουμε μία γρήγορη διάγνωση και αναλαμβάνουμε νωρίς τους ασθενείς – για παράδειγμα βάζοντάς τους σε αναπνευστήρα πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους- έχουν πολύ περισσότερες ελπίδες επιβίωσης”, δηλώνει ο Hans-Georg Kräusslich.

Την ίδια ώρα μάλιστα, το ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εκτεθεί στον ιό, υποβάλλεται συχνά σε εξετάσεις. Οι γιατροί στην Γερμανία κάνουν τεστ σε 100.000 δείγματα ανθρώπων από όλη τη χώρα κάθε εβδομάδα και ψάχνουν να βρουν τη φόρμουλα της ανοσίας στον ιό.

Φυσικά, τα τόσα πολλά τεστ έχουν να κάνουν και με το γεγονός πως οι πολίτες στην Γερμανία δεν πληρώνουν τίποτα για αυτά, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για να “πείσει” έναν άνθρωπο που έχει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα να υποβληθεί σε τεστ.

Άφθονες μονάδες εντατικής θεραπείας

Πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός σε όλη την Γερμανία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκίζεν είχε 173 κρεβάτια εντατικής θεραπείας εξοπλισμένα με αναπνευτήρες ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έφερε άλλα 40 κρεβάτια, ενώ αύξησε κατά 50% το προσωπικό.

Πάνω-κάτω το ίδιο έγινε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τον Ιανουάριο, η Γερμανία είχε 28.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείες εξοπλισμένα με αναπνευστήρες ή 34 κρεβάτια ανά 100.000 ανθρώπους.

Τα αντίστοιχα νούμερα στην Ιταλία είναι 12 κρεβάτια ανά 100.000 ανθρώπους και στην Ολλανδία 7 κρεβάτια ανά 1000.000. Αυτή τη στιγμή στην Γερμανία, τα κρεβάτια εντατικής θεραπειας είναι 40.000!

Εμπιστοσύνη στις οδηγίες της γερμανικής κυβέρνησης

Ανεξάρτητα όμως από τα μαζικά τεστ και τον υψηλό βαθμό προετοιμασίας του συστήματος υγείας στην Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν και η Άνγελα Μέρκελ καθοριστικός παράγοντας για το ποσοστό θανάτων στη χώρα που παραμένει μικρός.

“Η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώνει καθαρά, ήρεμα και με συνέπεια τον κόσμο κατά τη διάρκεια της κρίσης, την ώρα που επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Οι περιορισμοί, που αποδείχτηκαν σωτήρια για να μην υπάρχει εξάπλωση, δεν βρήκαν αντίλογο από τους πολιτικούς της αντιπάλους και ακολουθήθηκαν.

Το υψηλό ποσοστό δημοφιλίας της έπαιξε ρόλο στο να σεβαστούν και να τηρούν τα μέτρα οι Γερμανοί”, ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα