Νέες συγκρούσεις Βεδουΐνων και Δρούζων – Πάνω από 80.000 εκτοπισμένοι

Διαβάζεται σε 6'
Συγκρούσεις Βεδουΐνων και Δρούζων
Συγκρούσεις Βεδουΐνων και Δρούζων AP Photo/Leo Correa

Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων στην Σουέιντα. Σύγχυση με την επιστροφή των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας. Ανησυχία για τους εκτοπισμένους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων συνεχίζονται στην περιφέρεια της Σουέιντα, σήμερα, Παρασκευή (18/7), παρά τη συμφωνία εκεχειρίας.

Σύγχυση με την επιστροφή των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Σουέιντα, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από την επαρχία Σουέιντα μετά από συμφωνία εκεχειρίας, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (16/7) και η οποία είχε στόχο την παύση των εχθροπραξιών που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, οι συγκρούσεις δεν κατεστάλησαν.

Αξιωματούχοι φαίνεται να διαπραγματεύονταν με τις φατρίες των Δρούζων μια συμφωνία για να επανέλθουν στην περιοχή, προκειμένου να επιβάλουν σταθερότητα και να προστατεύσουν τα κρατικά ιδρύματα, όπως ανέφεραν δύο Σύροι αξιωματούχοι που μίλησαν στο AP την Παρασκευή υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας. Είπαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, αλλά αργότερα δήλωσαν ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων καθυστέρησε, χωρίς να δώσουν περαιτέρω εξήγηση.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει περιορισμένη πρόσβαση των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Σουέιντα, στη νότια Συρία, για τις επόμενες δύο ημέρες, όπως δήλωσε νωρίτερα Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης αστάθειας στη νοτιοδυτική Συρία, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει περιορισμένη είσοδο των (συριακών) δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας στη περιοχή της Σουέιντα για τις επόμενες 48 ώρες», δήλωσε συγκεκριμένα σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σημειώνεται βέβαια ότι νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εσωτερικών διέψευσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αναπτυχθούν εκ νέου στην επαρχία της νότιας Συρίας.

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία MOHAMMED AL RIFAI/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο κύμα συγκρούσεων

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη (17/7) μεταξύ μαχητών από φυλές Βεδουίνων και Δρούζων, που ανήκουν σε μια θρησκευτική μειονότητα που έχει πιστούς στον Λίβανο και το Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις σε τμήμα της επαρχίας της Σουέιντα συνεχίστηκαν και σήμερα, Παρασκευή (18/7), σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και τον επικεφαλής της τοπικής ιστοσελίδας Suwayda 24 Ραγιάν Μααρούφ.

Τα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι μέλη των Δρούζων πραγματοποίησαν εκδικητικές επιθέσεις εναντίον της κοινότητας των Βεδουϊνών, οδηγώντας τους ξανά σε εκτοπισμό.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Ντάρα δήλωσε σε ανακοίνωση ότι πάνω από 1.000 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί από τη Σουέιντα λόγω «επιθέσεων σε Βεδουϊνές φυλές από παράνομες ομάδες» ενώ η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ γνωστοποίησε σήμερα, ότι σχεδόν 80.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί συνολικά από την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα την Κυριακή (13/8).

Επίσης, σημείωσε ότι οι βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν καταρρεύσει στην επαρχία, τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Σουέιντα και στη Ντάρα υφίστανται σοβαρές πιέσεις.

Παράλληλα, προβλήματα καταγράφονται και στις διαδρομές εφοδιασμού, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται οι παραδόσεις βοήθειας, δήλωσε ο Άνταμ Αμπντέλμουλα, Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, την Παρασκευή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάφερε να στείλει εφόδια για τη φροντίδα τραυματιών στην επαρχία Ντάρα, αλλά η Σουέιντα παραμένει απρόσιτη, πρόσθεσε. «Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, σχεδιάζουμε να στείλουμε μια αποστολή για να αξιολογήσουμε τις ανάγκες και να παρέχουμε κρίσιμη βοήθεια, σε πλήρη συντονισμό με τις αρχές», τόνισε.

Βεδουίνοι εγκαταλείπουν τις περιοχές τους στη Σουέιντα
Βεδουίνοι εγκαταλείπουν τις περιοχές τους στη Σουέιντα SANA via AP

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΡ, στα περίχωρα της Σουέιντα, μέλη των Βεδουίνων και υποστηρικτές τους από άλλες περιοχές της Συρίας συγκεντρώθηκαν μπροστά από κτίρια που είχαν πυρποληθεί. Ένας ένοπλος άντρας που δήλωσε μόνο το όνομά του ως Άμπου Μαριάμ («πατέρας της Μαριάμ») είπε ότι είχε έρθει από την ανατολική επαρχία Ντεϊρ Εζ-Ζορ για να «υποστηρίξει τους καταπιεσμένους».

«Δεν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας μέχρι να συντρίψουμε τον αλ-Χίτρι και τους ομοίους του», είπε, αναφερόμενος σε έναν εξέχοντα ηγέτη των Δρούζων που αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Δαμασκού, τον Σεΐχη Χίκματ αλ-Χίτρι. «Δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε με τους πολίτες και αθώους ανθρώπους όσο μένουν στα σπίτια τους.»

Στους 500 οι νεκροί από την έναρξη των συγκρούσεων

Η βία που σημειώνεται στη νότια Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε χτες, Πέμπτη (18/7) το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο καταμέτρησε μεταξύ των θυμάτων 79 Δρούζους μαχητές και 154 αμάχους της Σουέιντα, εκ των οποίων 83 άνθρωποι “εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από μέλη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών”.

Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή κόστισαν επίσης τη ζωή σε 243 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και σε 18 Βεδουίνους μαχητές, εκτός από τρία μέλη φυλών Βεδουίνων που “εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από Δρούζους μαχητές”, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Δεκαπέντε μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

Περισσότεροι από 80.000 εκτοπισμένοι λόγω της βίας στον νότο

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι διέφυγαν από τις εστίες τους στην επαρχία Σουέιντα, στον νότο, μετά τη βία που ξέσπασε στην περιοχή την Κυριακή.

Ο οργανισμός διευκρινίζει σήμερα ότι “79.339 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις 13 Ιουλίου, εκ των οποίων 20.019 μόνο στις 17 Ιουλίου”, και προσθέτει ότι “οι βασικές υπηρεσίες στη Σουέιντα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, έχουν καταρρεύσει”, ενώ η “έλλειψη καυσίμων έχει παραλύσει τις μεταφορές και παρεεμποδίζει τις επιχειρήσεις επείγουσας εκκένωσης”.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα