Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι

Πρώτη επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Μόρσι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφτασε σήμερα στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης της χώρας, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή από τον στρατό στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Νάμπιλ Φάχμι, τον υπηρεσιακό πρόεδρο Άντλι Μάνσουρ και τον νέο ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, τον επικεφαλής του στρατού στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου.

Στις συναντήσεις του με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, ο Αμερικανός υπουργός θα αναφερθεί κυρίως στην πολιτική μετάβαση στη χώρα, στην οποία έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν οι νέες αρχές βάσει ενός οδικού χάρτη.

Ο Κέρι αναμένεται να ζητήσει, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή η μετάβαση να είναι «δημοκρατική» και να «περιλαμβάνει όλες τις πλευρές», την ώρα οι αρχές της Αιγύπτου συνεχίζουν την καταστολή εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα μείνει έξι ώρες στο Κάιρο και θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με τους οποίους θα συζητήσει, κεκλεισμένων των θυρών, για τις ανησυχίες των οργανώσεων προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε στις 10 Οκτωβρίου να «επανεξετάσει» τη βοήθεια που προσφέρει στο Κάιρο η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάριο το χρόνο, από τα οποία το 1,3 δισεκατομμύριο είναι στρατιωτική βοήθεια.

Αλλά και η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ότι πλέον θέλει να έχει περισσότερες «επιλογές», δίνοντας νέο προσανατολισμό στην εξωτερική της πολιτική. «Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανοιγόμαστε και σε άλλες χώρες ώστε να διευρύνουμε τις επιλογές μας», προκειμένου «να εξυπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Μπαντρ Αμπντελατί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται μία ημέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του Μόρσι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network