Οι Ισραηλινοί διεξήγαγαν 'Βιβλικό Μαραθώνιο' - πρόκληση μέσα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι Ισραηλινοί διεξήγαγαν 'Βιβλικό Μαραθώνιο' - πρόκληση μέσα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

"Βιβλικός μαραθώνιος" μέσω των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική 'Οχθη διεξάγεται με 2.200 δρομείς. Αστυνομία και στρατός στην περιοχή για να μην υπάρξουν επιθέσεις

Περίπου 2.200 δρομείς μετείχαν σήμερα το πρωί στον πρώτο "βιβλικό μαραθώνιο" που οργανώθηκε από Ισραηλινούς σε ιδιαίτερα ευαίσθητης σημασίας κεντρική λεωφόρο της κατεχόμενης Δυτικής 'Οχθης που ενώνει αρκετούς εβραϊκούς οικισμούς και όπου χθες Παλαιστίνιος πραγματοποίησε επίθεση, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο μαραθώνιος που διεξήχθη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καταγγέλθηκε από τους Παλαιστίνιους οι οποίοι κάλεσαν σε "διαδηλώσεις οργής" για να καταγγείλουν τη "ρατσιστική και επιθετική" εκδήλωση του κατακτητή, σε ανακοίνωσή τους που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Φρουρούμενοι από την αστυνομία και το στρατό, οι δρομείς, ανάμεσά τους ορθόδοξοι εβραίοι, ξεκίνησαν πριν ξημερώσει, στις 05.30 τοπική ώρα, από το Ρος Χααγίν, μια πόλη του κεντρικού Ισραήλ στην πράσινη γραμμή -τη γραμμή οριοθέτησης που κληρονομήθηκε από τον πόλεμο του 1967- και εισχώρησαν σε βάθος περίπου 40 χλμ. στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον Σαχάρ Σαντόκ, έναν από τους διοργανωτές.

Ο μαραθώνιος πέρασε κυρίως από τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ, έναν από τους μεγαλύτερους στη Δυτική Όχθη, με 18.000 κατοίκους.

Κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου αυτού, στη διασταύρωση του Σίλο, που βρίσκεται πάνω στη λεωφόρο που συνδέει τη Ναμπλούς με τη Ραμάλα, ένας Παλαιστίνιος χθες επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον δύο ισραηλινών στρατιωτών, τραυματίζοντας τον ένα σοβαρά, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο μαραθώνιος διοργανώθηκε ως φόρος τιμής σε ένα επεισόδιο της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ένα μέλος της φυλής Βενιαμίν αναλαμβάνει να φύγει από το 'Εβεν-'Εζερ (σημερινό Ρος Χααγίν) και να πάει στη Σιλό για να αναγγείλει στον ιερέα Ηλί την ήττα των Ισραηλινών από τους Φιλισταίους.

"Όχι, δεν ήταν επικίνδυνο, δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό", πρόσθεσε ο Σαντόκ.

Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι η παρουσία των περίπου 400.000 ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη είναι μια απόπειρα του Ισραήλ να επιβάλει ένα τετελεσμένο γεγονός και να εμποδίσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομη την εποικιστική δραστηριότητα, την ανέγερση κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη ή προσαρτημένα από το Ισραήλ από το 1967. Το Ισραήλ, ωστόσο, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την εποικιστική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κηρύξουν πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

SHARE:

24Media Network