Οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ: Επιβεβαιώνεται η πολιτική ρευστότητα

Οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ: Επιβεβαιώνεται η πολιτική ρευστότητα

Διαβάστε τις πρώτες αντιδράσεις των Διεθνών Μ.Μ.Ε για το εκλογικό "θρίλερ" στην Ελλάδα.

Με συνεχή κάλυψη από την Αθήνα παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα, αναμένοντας την ετυμηγορία της κάλπης, η οποία θεωρείται καθοριστικού χαρακτήρα όχι μόνο για την ίδια τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.

O ανταποκριτής του BBC Matthew Price χαρακτηρίζει "υποτονική" την ατμόσφαιρα στην Αθήνα, "ακριβώς όπως και στις προηγούμενες εκλογές". Το αποδίδει στο ότι "πολύς κόσμος έμεινε σπίτι, παρακολουθώντας ανήσυχος τηλεόραση".

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού τονίζει ότι οι Ελληνες «ανησυχούν απόψε πίσω από κλειστές πόρτες για το τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών για την χώρα και το μέλλον τους». Εκτιμά ότι αν από Δευτέρα σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ, "θα είναι σχετικά αδύναμη και θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους του μνημονίου. Και η Ευρώπη, υποθέτουμε, θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε κάποιο βαθμό διότι η ψήφος εναντίον του στάτους κβο στην Ελλάδα, εναντίον περισσότερων περικοπών και αυξήσεων της φορολογίας, ήταν τεράστια".

Στη  Monde, ένας αναγνώστης ρωτάει "ποια επιρροή θα έχει η Χρυσή Αυγή με 7%;" για να λάβει την απάντηση: "Ένα κλίμα βαρύ, ένα κλίμα πολιτικής βίας. Απομένει να δούμε αν θα αποκτήσει εντονότερη παρουσία στους δρόμους, κυρίως μέσω επιθέσεων εναντίον μεταναστών".

"Πάντα απασχολούσε τόσο τις αγορές σε όλο τον κόσμο αλλά και την  Ευρωζώνη η περίπτωση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, καθώς το συγκεκριμένο  κόμμα της αριστεράς σχεδιάζει την απόρριψη και την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας». Αυτό επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του Business Insider σχολιάζοντας τα exit poll και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών: "Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγετική παράταξη", συνεχίζει το σχόλιο, "τότε υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε ένα διπλό εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα. Δηλαδή εκτός από το ενδεχόμενο να αναιρεθεί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην σχηματισθεί κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει εκ νέου σε περιπέτειες τη χώρα", καταλήγει.

Ως μάχη "στήθος με στήθος" περιέγραφε την ελληνική εκλογική αναμέτρηση ο αγγλικός independent, χαρακτηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα που είναι το σημαντικότερο που θα αποφασίσει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, θα κρίνει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, και αν φύγει αυτό μπορεί να σύρει και άλλες χώρες σε οικονομικά προβλήματα καθώς και να ταράξει την παγκόσμια οικονομία.

Η ισπανική El Pais λέει ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το σκηνικό πολιτικής αστάθειας που δημιουργήθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και για την είσοδο της Χρυσής Αυγής για δεύτερη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνει χαρακτηριστικά "οι ναζί ξανά στην ελληνική Βουλή".

Πρίν  τα Exit Poll

Το Spiegel μεταδίδει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα καθυστερήσει την αναχώρησή για τους G20, τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα, αφού περιμένει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Σε  ζωντανή σύνδεσή παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις το BBC. O ανταποκριτής του Βρετανικού καναλιού,  Mark Lowen παρουσιάζει όλες τις πρώτες αντιδράσεις από τα Εxit Poll.

Σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα απορριφθεί, σημειώνει το BBC, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα σήμαινε και πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Παράλληλα έχει  ειδικό φωτογραφικό αφιέρωμα από τις σημερινές κρίσιμες εκλογές.

Κεντρικό θέμα οι Ελληνικές εκλογές και στο πρακτορείο Reuters, το οποίο μετάδωσε τα Exit Poll λίγα λεπτά μετά της επτά.

Ο Βρετανικός Guardian από την πλευρά του έχει δώσει είδη από τις 6: 30  τα πρώτα Exit Poll με την Νέα Δημοκρατία να προηγείται με δύο μανάδες του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ (29%, 27%).

Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal, σε ζωντανή σύνδεση μεταδίδει τα Exit Poll της  Κρατικής Τηλεόρασης (Νέα Δημοκρατία 27.5-30.5 %, ΣΥΡΙΖΑ  27-30%, ΠΑΣΟΚ 10-12%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το CNN μεταδίδει ότι ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζουν αυτοδυναμία αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του λόγω της οικονομικής που ακολουθήθηκε.

"Στήθος με στήθος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα" λέει η ηλεκτρονική σελίδα του Al Jazeera αναφέροντας και τις διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν από το εξωτερικό για μη υποστήριξη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο διέκοψε τη ροή του προγράμματός του για να μεταδώσει τα πρώτα exit-polls.

Από την πλευρά της η Γαλλική Le Monde  αναφέρει σε ζωντανή σύνδεση ότι μετά τα πρώτα Exit Poll είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει αυτοδυναμία.

Σε συβέρνηση συμμαχίας θα πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro σχολιάζοντας τα πρώτα exit-poll ενώ κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής το οποίο όπως αναφέρει, διατηρεί το ποσοστό του.

Handelsblatt: "Διαγράφεται δραματικό τέλος από την εκλογική διαδικασία Σύμφωνα με τα exit poll η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νίκη ανακόπηκε, όμως οι συντηρητικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν να σχηματίσουν κυβέρνηση".

Hamburger Abendblatt: "Οι εκλογές δεν έφεραν καθαρό συσχετισμό δυνάμεων. Δεν διαφαίνεται σαφής πλειοψηφία των υποστηρικτών ή των αντίπαλων της φιλοευρωπαϊκής πορείας".

Financial Times Deutschland: "Δράμα στην Ελλάδα, συντηρητικοί και ριζοσπάστες αριστεροί στήθος με στήθος. (...) Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έφερε την ένταση που πολλοί περίμεναν αλλά και φοβόντουσαν".

SHARE:

24Media Network