Παραδόθηκε από την Ρωσία στις ΗΠΑ το σχέδιο για τη Συρία

Παραδόθηκε από την Ρωσία στις ΗΠΑ το σχέδιο για τη Συρία

Το σχέδιο για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας παραδόθηκε από την Ρωσία στις ΗΠΑ. Αναμένονται οι αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο

Η Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ίσως να είναι η πιο σημαντική ημέρα για την κρίση στη Συρία, με την Ρωσία να παραδίδει στις ΗΠΑ το σχέδιο της για το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Το σχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Γενεύη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως αναφέρει μια πηγή την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Δώσαμε στους Αμερικανούς το σχέδιό μας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε στη Γενεύη", δήλωσε η πηγή αυτή της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Υπενθυμίζουμε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική: Μόνο ο Άσαντ είχε τα μέσα να εξαπολύσει επίθεση με χημικά

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον, επικαλέστηκε έρευνες και δήλωσε βέβαιη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως μόνο το καθεστώς Άσαντ είχε τις απαιτούμενες ποσότητες και τα μέσα, για την χρήση χημικών όπλων.

"Μόνο το καθεστώς Άσαντ είχε τις απαιτούμενες ποσότητες και τα μέσα για την χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου" σε προάστιο της Δαμασκού, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η βαρόνη Άστον χαρακτήρισε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας την χρήση χημικών όπλων στη Συρία και σημείωσε ότι το συριακό καθεστώς έχει εντείνει τις πολεμικές του επιχειρήσεις τόσο κατά των επαναστατών όσον και κατά των Κούρδων της Συρίας.

Αυτό έχει προκαλέσει μία αυξημένη ροή προσφύγων από την Συρία προς το Ιράκ, είπε χαρακτηριστικά.

Αφού εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία ως σήμερα για να υπάρξει μία σθεναρή αντίδραση στο καθεστώς Άσαντ στην Συρία, η κα Άστον αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σημειώνονται μετά την Ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.

Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση, υποστήριξε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αλλά, τόνισε, το συριακό καθεστώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στην παράδοση του χημικού του οπλοστασίου, "γρήγορα, πλήρως και άνευ όρων."

ΟΗΕ: Συλλογική αποτυχία του Οργανισμού οι ωμότητες στη Συρία

Οι "ωμότητες" που διαπράχθηκαν στη Συρία συνιστούν μια "συλλογική αποτυχία" της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, καλώντας για άλλη μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να αναλάβει δράση.

"Η συλλογική αποτυχία μας να αποτρέψουμε τις ωμότητες που διαπράττονται στη Συρία εδώ και δυόμισι χρόνια θα πλήξει σοβαρά το κύρος του ΟΗΕ και των χωρών-μελών του", είπε ο Μπαν στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της συνέλευσης που ήταν αφιερωμένη στην ευθύνη του Οργανισμού να προστατεύει τους αμάχους, ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας να οδηγήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας "να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο για να τερματιστεί η τραγωδία" στη χώρα αυτή. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει καταβάλει "σημαντικές προσπάθειες" για να σταματήσει η βία, όπως ήταν η συγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές αποστολές των υπηρεσιών του Οργανισμού "μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες".

Το συριακό καθεστώς, που κατηγορείται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, έχει δηλώσει έτοιμο να θέσει το χημικό οπλοστάσιό του υπό διεθνή επίβλεψη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας από την άλλη αδυνατεί να υιοθετήσει μια απόφαση για το θέμα της Συρίας, λόγω των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ομπάμα: "Παράθυρο" για διπλωματική λύση στη Συρία

Στροφή Ομπάμα. Οι ΗΠΑ ψάχνουν διπλωματική λύση για τη Συρία

"Παγώνει" η ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη Συρία έως τη Δευτέρα

Human Rights Watch: Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα

Η Συρία δέχεται την ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο των χημικών της

SHARE:

24Media Network