ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: “Περιορίσιμη” η έξαρση

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων:  “Περιορίσιμη” η έξαρση
ZHANG YUWEI/XINHUA/AFP

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής δεν απαιτεί μαζικούς εμβολιασμούς καθώς μέτρα όπως η καλή υγιεινή και η ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά θα βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσής της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν υπάρξει 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου έξω από χώρες στις οποίες είναι ενδημική.

«Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων για να δούμε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβουμε πού πηγαίνει», δήλωσε η Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους.Η ίδια δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ή εάν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη ξεπεραστεί.


Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, η Μπράιαντ επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί αλλά δήλωσε πως η μετάδοση μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα μιας αλλαγής στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να κοινωνικοποιούνται μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η Μπράιαντ δήλωσε ότι το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, τόνισε ότι παραμένει «περιορίσιμο». Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για την ευλογία των πιθήκων, πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας κατάλληλα μέτρα περιορισμού, περισσότερες έρευνες και παγκόσμια συνεργασία.

Καραντίνα 21 ημερών και για τις επαφές των κρουσμάτων

Μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο οδηγιών για το τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να συστήνει την απομόνωση για 21 μέρες ακόμη και των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά το κέντρο, όλες οι εντοπισμένες στενές επαφές ενός κρούσματος θα πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση για πυρετό και άλλα συμπτώματα της νόσου καθημερινά για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεσή τους. Εάν αναπτυχθούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο θα πρέπει να απομονωθεί, πέρα από την ιατρική παρακολούθηση και τις εξετάσεις που θα κάνει. Γενικά οι επαφές που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους έως ότου αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν νοσήσει. Επίσης οι στενές επαφές συστήνεται να αποφεύγουν την επαφή με μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Πέρα από τη δημιουργία κάποιων πρωτοκόλλων σχετικά με τη νόσο, υπάρχουν συνεχείς αναφορές για το ενδεχόμενο του εμβολιασμού με το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς. Το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην προμήθεια και διάθεσή του στα κράτη μέλη. Εκτιμάται ότι ίσως συζητηθεί και σήμερα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγησή του σε ανοσοκατεσταλμένου και υγειονομικούς.

Ευλογιά των Πιθήκων: Διαψεύδονται τα σενάρια για εμβολιασμό στην Ελλάδα

Καθησυχαστικός για τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης (24/5) ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Η πρώτη πανδημία το 1958 καταγράφηκε σε μια αποικία πιθήκων, ωστόσο η πηγή τους θεωρείται ότι είναι μικρά θηλαστικά δηλαδή τρωκτικά ποντίκια, αρουραίοι της Αφρικής. Το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά προερχόταν από τις αγελάδες, και γι’ αυτό ονομάστηκε και δαμαλισμός, ο εμβολιασμός που γινόταν από τις αγελάδες. Η πηγή θεωρούνται τα τρωκτικά, ακόμα και στην περίπτωση των αγελάδων η μετάδοση έχει γίνει από τρωκτικά. Οι ονομασίες προέρχονται από τις πρώτες παρατηρήσεις».

«Στην Αφρική ο συγκεκριμένος ιός ενδημεί. Έχει κάνει επιδημίες και τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετά κρούσματα και έναν μικρό αριθμό θανάτων, οπότε το περίεργο είναι ότι αυτός ο ιός δημιου5ργρεί την πρώτη επιδημία και εκτός Αφρικής, αυτό είναι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε να το περιορίσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε επίσης πως χθες ανακοινώθηκαν άλλα 33 κρούσματα στη Βρετανία, ωστόσο εξήγησε πως αυτό δεν δημιουργεί μια κατάσταση πανδημίας.

Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: Δεν είναι πιθανή εστία νέας πανδημίας

Η ευλογιά των πιθήκων έχει «κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν να μην είναι μια πιθανή εστία νέας πανδημίας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η νόσος μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή και πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τους πιθήκους αλλά από τα τρωκτικά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε τους τρεις λόγους για τους οποίους η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πιθανή εστία νέας πανδημίας:

  • «Έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό. Μεταδίδεται μόνο με την άμεση επαφή, με τις φλύκταινες και τις δερματικές βλάβες. Μεταδίδεται λίγο και με τον αέρα αλλά με τα μεγάλα σταγονίδια, που σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις πολλή ώρα κοντά σε κάποιον, γιατί τα μεγάλα σταγονίδια λόγω βαρύτητας πέφτουν πολύ χαμηλά, πολύ γρήγορα στο έδαφος.
  • Το βασικότερο από όλα είναι ότι σε αντίθεση με τον κορονοϊό που αφενός οι μισοί άνθρωποι είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη και εντούτοις νοσούσαν, αναμετέδιδαν και επίσης, μετέδιδαν οι άνθρωποι που είχαν κορονοϊό στον προσυμπτωματική φάση, δηλαδή πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Εδώ μεταδίδει κανένας μόνο όταν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Άρα, είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί το κρούσμα, να απομονωθεί και να μην αρχίσει να δημιουργεί αλυσίδες μετάδοσης.
  • Είναι σημαντικό ότι αυτός είναι ένας ιός DNA και όχι RNA ιός, όπως ο κορονοϊός. Οι ιοί DNA έχουν πολύ καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς όταν πολλαπλασιάζονται. Άρα, δεν αλλάζει. Ο ιός είναι ίδιος με αυτόν που ήταν πριν δύο χρόνια. Δεν ανησυχούμε λοιπόν για μεταλλάξεις, οι οποίες θα κάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια και τα φάρμακα τελείως αναποτελεσματικά».

Για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει μία μεγάλη υπερβολή, δικαιολογημένη από την πολύ δύσκολη περίοδο που περάσαμε λόγω του κορονοϊού. Είναι λογικό ο κόσμος να φοβάται ότι πάλι κάτι κακό θα μας συμβεί».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας σοβαρός, πραγματικός κίνδυνος. Η νόσος είναι γνωστή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από το 1970 πρωτοπεριγράφηκε στους ανθρώπους. Κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά κρούσματα, ιδίως στην Αφρική. Πολλές φορές φεύγει από την Αφρική και πηγαίνει και αλλού. Τώρα έχει φύγει λίγο παραπάνω. Ψάχνουμε να βρούμε το γιατί.

Υπογράμμισε ότι «η νόσος είναι ήπια συνήθως, αυτοϊώμενη. Δεν χρειάζεται καν να κάνεις κάτι, περνά από μόνη της, παρά μόνο υποστηρικτική θεραπεία (αντιπυρετικά, ενυδάτωση, αντιισταμικά»,

Ο καθηγητής εξήγησε ότι στην Αφρική υπάρχουν δύο στελέχη του ιού, «της Δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής Αφρικής. Οι θνητότητες εκεί είναι μία μεγάλη υπερεκτίμηση για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί τα περισσότερα κρούσματα δεν δηλώνονται πουθενά (…) Δεύτερον, μιλάμε για θνητότητα σε χώρες που ουσιαστικά δεν έχουν υγειονομικά συστήματα. Όταν το 2003 ξέφυγε αυτή η νόσος και πήγε στην Αμερική που είχε 83 κρούσματα, ούτε ένας δεν έπαθε κάτι».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τους πιθήκους, από τα τρωκτικά μεταδίδεται. Απλά, για πρώτη φορά ο ιός απομονώθηκε σε πιθήκους μέσα σε ένα εργαστήριο, που είχαν κολλήσει μάλλον από τρωκτικά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα