Συμμαχία με τους “Ελεύθερους” της Αυστρίας αναζητά η γερμανική ακροδεξιά

Συμμαχία με τους “Ελεύθερους” της Αυστρίας αναζητά η γερμανική ακροδεξιά
Η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" Alice Weigel AP

Συμμαχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με το αυστριακό συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων θέλει η "Εναλλακτική για τη Γερμανία".

Υπέρ της δημιουργίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μίας συμμαχίας με το συγκυβερνών στην Αυστρία ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αλλά και με το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, τάσσεται η συμπρόεδρος του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, Αλίς Βάιγκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Η ίδια επαινεί τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τονίζοντας πως “ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ένας καλός πολιτικός, είναι διαλλακτικός και έχει πίσω του έναν πολύ καλό μηχανισμό. Έχει φέρει το Λαϊκό Κόμμα στα μέτρα του. Για αυτά που έχει κατορθώσει στην ηλικία του (ΣΣ ο Κουρτς είναι 32 ετών) του αξίζει μεγάλη αναγνώριση “.

Σε σχέση με την πανευρωπαϊκή συμμαχία, η Αλίς Βάιγκελ προσθέτει πως και το ιταλικό κόμμα “Λέγκα του Βορρά” θα έπρεπε, κατά την άποψή της, “ως δεξιό κόμμα να είναι ένα πρότυπο για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, καθώς η Λέγκα δεν έχει πλέον το στίγμα ενός ΄κόμματος-παρία΄, αλλά έχει φτάσει στο μέσον της κοινωνίας”.

Ακόμη, η ίδια πιστεύει πως για μία δεξιά συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να κερδηθεί και το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών, FIDESZ).

Η συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, στη συνέντευξή της στο Profil, διαχωρίζει τη θέση της απέναντι στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του Κόμματος των Ελευθέρων, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθεί την πολιτική, επισημαίνοντας η ίδια ότι “η πολιτική πρέπει να ακολουθεί τη Δικαιοσύνη, και όλοι πρέπει να πειθαρχούν στην Δικαιοσύνη”.

Προσθέτει δε, πως “οι χώρες μας έχουν βιώσει σκοτεινές εποχές, κατά τις οποίες υπήρχαν ειδικές ρυθμίσεις και κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για τη Δικαιοσύνη, και αυτά πρέπει να τα φέρνουμε ξανά στη μνήμη μας”.

Ωστόσο η ίδια εμφανίζεται “ανοικτή” για μία αλλαγή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σημειώνοντας πως νόμοι μπορούν να αλλαχθούν μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία, εάν είναι ξεπερασμένοι.

Μόλις πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, είχε ζητήσει τη δημιουργία μίας ευρείας συμμαχίας των επικριτικών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατάξεων μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαίου.

Όπως τόνιζε ο ίδιος, αυτή η συμμαχία , θα μπορούσε να συγκεντρώσει 120 έως 170 έδρες και να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον Χάραλντ Βιλίμσκι – ο οποίος είναι εκ νέου επικεφαλής των υποψηφίων των Ελευθέρων για τις ευρωεκλογές – εδώ και μήνες διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μία από κοινού κάθοδο όλων των δυνάμεων που έχουν μία “θετική μεταρρυθμιστική πρόσβαση”, δηλαδή, όπως διευκρίνιζε, “δεν θέλουμε εξτρεμιστές και ριζοσπάστες, αλλά εκείνους, οι οποίοι λένε ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και πρέπει να περιοριστεί στα κεντρικά καθήκοντά της”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα