JYSK: Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΠΙΠΛΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΠΗΓΑΜΕ, ΕΙΔΑΜΕ, ΓΡΑΦΟΥΜΕ)
Από την Δανία με αγάπη και με πλάνο 70 καταστημάτων άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα η αλυσίδα JYSK. To WE του news247 ήταν εκεί
Πριν μπούμε στο ψητό, καλό θα ήταν να προηγηθεί ένα σύντομο εκπαιδευτικό σεμινάριο για το τι εστί JYSK, κάτι που θα βοηθήσει να κατανοήσουμε κατά πόσο είναι μία ακόμη αλυσίδα που έρχεται ανοίγει δύο τρία καταστήματα και μετά φεύγει ή αν θα μείνει και θα γίνει μόνιμος κάτοικος Ελλάδας.
Δημιούργημα του Λαρς Λάρσεν άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Δανία το 1979 και σήμερα διαθέτει μέχρι στιγμής 2.285 καταστήματα σε όλο τον κόσμο από τον Καναδά έως την Κίνα και από τα γειτονικά Σκόπια και την Βουλγαρία έως τα μακρινά και άπονα Νησιά Φερόε και την Γροιλανδία. Κάθε εβδομάδα ανοίγουν δύο καταστήματα σε κάποια γωνιά του κόσμου. Η Ελλάδα γίνεται η 39 χώρα που έχουν παρουσία – και η Σιγκαπούρη η 40η με το κατάστημα που άνοιξε δύο ημέρες μετά από αυτό της Αθήνας – ενώ συνολικά απασχολούν πάνω από 19.000 υπαλλήλους.
Ο Λάρς Λάρσεν, παιδί αγροτικής οικογένειας της μεταπολεμικής Δανίας, μαθήτευσε σε ένα στρωματάδικο και λίγο αργότερα αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κατάστημα στο Άαρχους και να διαγράψει στην συνέχεια μία λαμπρή επιχειρηματική πορεία. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνάει τα 4 δισ. δολάρια και συγκαταλέγεται σε όλες τις λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Παραμένει απλός και προσιτός και ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα στο πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα, στις Τρεις Γέφυρες.
κυκλοφορεί δωρεάν στα αγγλικά ως e-book.
Μετά από αυτό το σύντομο «σεμινάριο» πάμε να δούμε στην πράξη πως είναι ένα κατάστημα JYSK. To WE του news247 βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον αριθμό 41 της οδού Κουρτίδου όπου άνοιξε το πρώτο. Πριν μπούμε μέσα όμως ας λύσουμε μία απορία που θα έχετε οι περισσότεροι που έχετε διαβάσει έως εδώ. Όπως και με τις περισσότερες γερμανικές και βορειοευρωπαϊκές αλυσίδες που καταφθάνουν στην χώρα μας, η απορία είναι πως προφέρεται το όνομα JYSK; Οι Βρετανοί φίλοι μας, ναι γιατί έχει πάει και εκεί, το πηγαίνουν γράμμα γράμμα: «Τζέι, Γουάι, Ες, Κέι». Στην Ελλάδα και στο κοινό που απευθύνεται η αλυσίδα το όνομα αυτό δεν «φτουράει» και το πιθανότερο είναι να περιγράφεται ως «αυτό με την πάπια» (σ.σ. χήνα είναι) ή «αυτό που άνοιξε, που είναι ένα περίπτερο στην Κουρτίδου, ε από πίσω ακριβώς, εκεί που ήταν το Lidl». Εμείς πάλι για να δούμε πως το προφέρουν οι ίδιοι οι Δανοί ρωτήσαμε έναν από τους πολλούς υπαλλήλους που είχαν έρθει ως αλεξιπτωτιστές να βοηθούν τους Έλληνες συναδέλφους τους μέχρι να πάρουν το κολάι. «Γιούσκ» ήταν η απάντηση καταρρίπτοντας όποιες άλλες σκέψεις είχαμε κάνει έως τότε.
Σαν περιβάλλον δεν είναι το κατάστημα που θα σε εντυπωσιάσει – και οι Έλληνες είμαστε κακομαθημένοι σε αυτό τον τομέα – ούτε όμως θα σε απογοητεύσει και το πιθανότερο είναι ότι σίγουρα θα φύγεις έχοντας αγοράσει κάτι. Δυνατό χαρτί της αλυσίδας είναι τα προϊόντα ύπνου τα οποία παρουσιάζονται πιο άνετα στην καρδιά του καταστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι «υπογράφουν» ως Scandinavian Sleeping & Living. Σε ετήσια βάση πουλάνε πάνε από 3.000.000 στρώματα και πάνω από 8.000.000 μαξιλάρια. Σε αυτό βοηθάει πέρα από την σχεδόν 40χρόνη παράδοση και οι εγγυήσεις που δίνουν και φτάνουν έως τα 25 χρόνια στα στρώματα και 10 χρόνια σε όλα τα παπλώματα.
Στην ερώτηση εάν είναι «φτηνιάρικα» η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα ναι ή ένα όχι, αν και γέρνει μάλλον προς το όχι. Όπως και τα ΙΚΕΑ και οι άλλες αλυσίδες τέτοιου μεγέθους αγοράζουν τεράστιες ποσότητες από τους προμηθευτές τους σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν ανταγωνιστικές τιμές που δύσκολα μπορείς να βρεις στην αγορά. Στα JYSK έχουν τρεις σειρές προϊόντων, τα basic, τα plus και τα gold που απευθύνονται αντίστοιχα στις τσιγκουνιές και τις απλοχεριές μας και στην γνώση του «ότι πληρώνεις παίρνεις.
Ποια είναι τα σχέδια της JYSK για την Ελλάδα και πόσο σύντομα θα βρεις ένα κοντά σου; Όπως εξηγεί στο WE του news247 o Κώστας Δημόπουλος, διευθυντής πωλήσεων και marketing της εταιρείας, υπάρχει ένα πλάνο γρήγορης επέκτασης τις επόμενες εβδομάδες (8 Οκτωβρίου Λάρισα στο εμπορικό κέντρο Θεσσαλία, 29 Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη στο εμπορικό κέντρο Florida και 26 Νοεμβρίου στο Ελληνικό, στο πρώην Sprider) και στην συνέχεια θα δείξει η ύφεση και η αποδοχή των πρώτων σημείων πως θα είναι η περαιτέρω επέκταση. Χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα διαθέτουν πάνω από 70 καταστήματα – τα απέκτησαν σε βάθος 10 ετών – και δεν αποκλείεται το φαινόμενο να επαναληφθεί και εδώ. Πολύ περισσότερο όταν το έδαφος είναι πρόσφορο και αρκετά εμπορικά ακίνητα σε κομβικά σημεία ελεύθερα να περιμένουν έναν καλό και σταθερό ενοικιαστή.