VOULIWATCH: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ

Πως μια ομάδα νέων έφερε πιο κοντά τους πολιτικούς με τον λαό μέσω της πλατφόρμας vouliwatch.

Παραπονιόμαστε καθημερινά για την ποιότητα των πολιτικών μας αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν έχει καμιά απολύτως ιδέα για το κοινοβουλευτικό έργο και κυρίως για την παρουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο. Διότι μπορεί να έχει σημασία πόσες φορές εμφανίζεται κάποιος εξ αυτών στα τηλεοπτικά «παράθυρα» αλλά είναι πολύ πιο καίριο να γνωρίζουμε πως στέκεται στο βήμα της βουλής, πόσο συνεπής είναι στα καθήκοντα του, σε ποιες επιτροπές παίρνει μέρος, ποιες τοποθετήσεις και επερωτήσεις έχει κάνει.

Ενδεχομένως αν η κρίση μας για την προσωπικότητα των 300 στηριζόταν σε αυτά τα κριτήρια και όχι στους ηχηρούς καυγάδες να είχαμε μια υγιέστερη δημοκρατία. Αυτή ήταν και η σκέψη των παιδιών που ίδρυσαν την πλατφόρμα
Vouliwatch: ο Παναγιώτης Βλάχος και ο Αντώνης Σβαρτς, σκέφτηκαν ότι κάτι τέτοιο πραγματικά λείπει από την Ελλάδα. Συνομιλήσαμε με τον τελευταίο τηλεφωνικά καθώς αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην Χαϊδελβέργη για το δεύτερο μεταπτυχιακό του και μας εξήγησε ποιος είναι ο στόχος του μη κερδοσκοπικού φορέα και πως ακριβώς εργάζεται η ομάδα τους.

Ο Σβαρτς που έχει Γερμανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, άρχισε να σκέφτεται πως θα μπορούσε να βοηθήσει την χώρα όταν έκανε το πρωτο του μεταπτυχιακό στην Ισπανία. «Παρότι σπούδαζα οικονομικά, πήρα τότε την απόφαση ότι δεν με αφορά ο κόσμος των επιχειρήσεων και θα ήθελα να κάνω κάτι που να έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Μια από τις καινοτόμες ιδέες που προσέβλεπε στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών ήταν το λανσαρισμα μιας τέτοιας ιστοσελίδας. Τον Παναγιώτη τον γνώριζα από παλαιότερα και ήξερα ότι είχε παρόμοια ενδιαφέροντα και πολύ καλή γνώση του χώρου αυτού. Ετσι τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε η πλατφόρμα μας που χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους και από crowdfunding μέσα από το οποίο καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περίπου 13.000 ευρώ. Αργότερα πήραμε και μια χορηγία από Ιδρυμα του εξωτερικού που καταπιάνεται με θέματα διακυβέρνησης και διαφάνειας» λέει ο νεαρός στο WE του News247.

«Η αλήθεια είναι πως μέσα στους λίγους μήνες ζωής μας έχουν γίνει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα, οπότε αυτό οπωσδήποτε έχει συμβάλει στο να γίνουμε πιο γνωστοί αλλά και να φανεί σε μια μεγάλη μερίδα των χρηστών του διαδικτύου η δουλειά μας. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται την πλατφόρμα είναι όλων των ηλικιών από 20άρηδες μέχρι και 60άρηδες. Παράλληλα την χρησιμοποιούν και ΜΗ.ΚΥ.Ο. Την έχουμε σχεδιάσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν πολύ εύκολα να παρακολουθήσουν τα θέματα ή το κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών. Μπορούν επίσης να θέσουν απευθείας ερωτήσεις σε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Προσθέσαμε και κάτι ακόμα που δεν υπήρχε σε αντίστοιχες ιστοσελίδες του εξωτερικού. Οι χρήστες μας μπορούν να προτείνουν ιδέες, να εισηγηθούν θέματα, τα οποία θεωρούν σημαντικά».

Βέβαια το κύριο ερώτημα σε ο,τι αφορά το vouliwatch δεν είναι κατά πόσον το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος – όπου εκεί φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά – αλλά πόσο το σέβονται οι πολιτικοί μας. Δηλαδή τι σημασία έχει να θέσει ένας πολίτης μια ερώτηση αν ο αποδέκτης της δεν θέλει να ασχοληθεί. Να τι λέει ο Σβαρτζ: «Και εκεί παρατηρήσαμε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση αν και αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς ορισμένοι βουλευτές επικαλούνται την έλλειψη χρόνου και δεν απαντούν. Σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει επικοινωνία τόσο σε ότι αφορά τα δύο πρώτα σε δύναμη κόμματα αυτήν την στιγμή – δηλαδή την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ – όσο και τα μικρότερα. Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις προς τον Τσίπρα ή τον Βαρουφάκη που μπορεί να μην απαντήθηκαν, άλλοι βουλευτές όμως ήταν πάντα πολύ συνεπείς στο καθήκον αυτό. Εμείς στην ομάδα εργασίας της πλατφόρμας θεωρούμε πως δεν μπορεί κάποιος να είναι πολιτικός και να μην βρίσκει τον χρόνο να ασχοληθεί με ένα ερώτημα που θέτει ένας πολίτης. Αυτό είναι η ουσία της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Σβαρτς ο φορέας αυτός ενισχύει πολύ την κουλτούρα της διαφάνειας που είναι αυτονόητη σε άλλα κράτη αλλά όχι στο δικό μας. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα πόθεν έσχες των βουλευτών δημοσιεύονται περίπου για 1,5 μήνα και με τρόπο που δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς συγκρίσεις ή να κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο. Επίσης το ίδιο δυσνόητα ή μη προσβάσιμα είναι τα στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων. Ειδικά τον τελευταίο καιρό πολλά νομοσχέδια ψηφίστηκαν ως ένα άρθρο ή έγιναν τροπολογίες την τελευταία στιγμή. Εχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ενεργούς πολίτες να ξέρουν τι ψηφίζουν με βάση αυτήν την πραγματικότητα και όχι τις διενέξεις και τις αντιπαραθέσεις που βλέπουμε συχνά στα δελτία ειδήσεων».

Ο νεαρός Ελληνογερμανός που έχει μεγαλώσει στο Μόναχο, τονίζει πως έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε ως κοινωνία και να δούμε την διαδικασία της ψήφου με άλλο μάτι. Αλλωστε ανήκει στην γενιά των startupers που διαθέτουν επινοητικότητα και κοσμοπολιτισμό και θα ήθελαν μια μέρα να δουν την Ελλάδα να διαθέτει καλύτερη δημόσια διοίκηση αλλά και να έχει πολιτικό προσωπικό μεγαλύτερων αξιώσεων για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Παίξε τα Games του NEWS 24/7: Σταυρόλεξο, Sudoku, WordroW & Word Search!

 

Ακολουθήστε το NEWS 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα