Ο Κέβιν Σπέισι είναι πιο δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ομπάμα

Ο Κέβιν Σπέισι είναι πιο δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ομπάμα

Μια πρωτοποριακή δημοσκόπηση θέλησε να μετρήσει τη δημοτικότητα των εκάστοτε 'τηλεοπτικών' Προέδρων της αμερικανικής δημοκρατίας και έβγαλε λαβράκι

Οι Αμερικανοί πολίτες θα ήταν πολύ πιο ένθερμοι υποστηρικτές αν πράγματι ο Κέβιν Σπέισι καθόταν πίσω από το Οβάλ γραφείο, σε σχέση με την εικόνα που έχουν για τον εν ενεργεία πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς και του Ipsos, 54% των Αμερικανών είχαν αρνητική γνώμη για τον Ομπάμα, στον αντίποδα του 46% που τοποθετήθηκαν θετικά.

Το πρακτορείο έκανε ένα ενδιαφέρον πείραμα, καλώντας του φανατικούς των αμερικανικών σειρών στις οποίες εμφανίζονται ηθοποιοί να υποδύονται τον πρόεδρο της αμερικανικής δημοκρατίας να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Κατά πόσο δηλαδή κρίνουν τον κάθε έναν από αυτούς - σε σειρές όπως το "House Of Cards", το "24" ή το "Battlestar Galactica" - θετικά ή αρνητικά.

Ο Κέβιν Σπέισι είναι πιο δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ομπάμα

Από τη σειρά "24", ο Ντέβιντ Πάλμερ, Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο έτερος Αφροαμερικανός πρόεδρος, Ντέιβιντ Πάλμερ, όπως τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Ντένις Χέισμπερτ στη δημοφιλή σειρά "24", φαίνεται πως απολαμβάνει της εκτίμησης του 89% εκείνων που παρακολουθούσαν με μανία την τηλεοπτική παραγωγή.

Ο Κέβιν Σπέισι είναι πιο δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ομπάμα

Τζεντ Μπάρτλετ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη σειρά "The West Wing"

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που πίσω από το γραφείο του πλανητάρχη κάθεται ο Τζεντ Μπάρτλετ, κατά κόσμον Μάρτιν Σιν, για την αγαπημένη στις τάξεις των Δημοκρατικών σειρά "The West Wing", χαρίζοντας στον φανταστικό (δηλαδή εικονικό, προϊόν σεναριογραφικής φαντασίας) Πρόεδρο 82% θετικές γνώμες.

Ο Κέβιν Σπέισι είναι πιο δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ομπάμα

Η Λόρα Ρόσλιν, πρόεδρος στη σειρά Battlestar Galactica

Ακόμη και στο σκοτεινό σύμπαν, σε μια κυβέρνηση του μέλλοντος, η πρόεδρος Λόρα Ρόσλιν, την οποία και υποδυόταν η Μέρι Μακντόνελ, χαίρει της εκτίμησης του 78% των τηλεθεατών της θρυλικής σειράς "Battlestar Galactica".

Η πραγματικότητα πιο σκληρή από τη φαντασία

Διαβάζουμε στο άρθρο του Reuters πως οι Αμερικανοί είναι μοιρασμένοι ανέκαθεν σε οπαδικές γραμμές, τόσο που είναι αδύνατο για έναν Πρόεδρο στην πραγματική ζωή να καταφέρει να δει τόσο υψηλά ποσοστά αποδοχής. "Λίγο ή πολύ η μισή χώρα θα είναι εξ ορισμού προδιατεθειμένη αρνητικά εναντίον σου, μόνο και μόνο επειδή είναι περιχαρακωμένοι στις γραμμές ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών" σημειώνει ο ιστορικός Τέρι Τρόι, ειδικός στην προεδρική ιστορία.

Από την άλλη, οι τηλεοπτικοί πρόεδροι, με τα αψεγάδιαστα Look και τα τέλεια πλάνα κάνουν πάντα τους πραγματικούς πολιτικούς να θαμπώνουν. Ακόμη και πρόεδροι που ακολουθούν αμφιλεγόμενες ηθικά δρόμους, με βάση το σενάριο το οποίο ακολουθούν, μοιάζουν να είναι πιο δημοφιλείς από τον Ομπάμα.

Ο Κέβιν Σπέισι είναι πιο δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ομπάμα

Ο Φίντζεραλντ 'Φιτζ' Γκραντ, τον οποίο αναπαριστά στη μικρή οθόνη ο Τόνι Γκόλντγουιν, από τη δραματική σειρά "Scandal" κερδίζει 60% των θετικών απόψεων του τηλεοπτικού κοινού, παρά τα ερωτικά σκάνδαλα και την αγύριστη θέληση να περάσει το δικό του.

Ο Κέβιν Σπέισι είναι πιο δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ομπάμα

Ακόμη και ο δολοφόνος, στυγνός διεκδικητής της δύναμης και της εξουσίας Φρανκ Άντεργουντ, που ενσαρκώνει υποδειγματικά ο Κέβιν Σπέισι, στη σειρά House Of Cards, μοιάζει να σαγηνεύει και να ελκύει πολύ περισσότερο το κοινό σε θετικές γνώμες από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος που σκοτώνει ένα μέλος του Κογκρέσου, αφήνοντάς τον σε ένα κινούμε όχημα μέσα σε γκαράζ ή που σπρώχνει δημοσιογράφο στις γραμμές του τρένου χαίρει της αποδοχής του 57% όσων κλήθηκαν να εκτιμήσουν τις πολιτικές του ικανότητες.

Άλλωστε τη δεινότητα του φαίνεται να θαυμάζει και ο ίδιος ο Ομπάμα, που φέρεται να έχει δηλώσει φανατικός της σειράς. "Αυτός ο τύπος καταφέρνει να φέρει πολλά πράγματα εις πέρας" δήλωνε ο πρόεδρος της Αμερικής το Δεκέμβριο του 2013.

Έναν μόνο μπόρεσε να κερδίσει σε δημοφιλία ο Μπαράκ Ομπάμα και αυτός δεν ήταν Αμερικανός, ούτε φυσικά και φανταστικό πρόσωπο. Τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν φαίνεται να χαίρει και τεράστιας εκτίμησης στην αμερικανική κοινή γνώμη με 76% να δηλώνει αρνητική γνώμη.

Πηγή: Reuters

SHARE:

24Media Network