“Δικαίως πήρε ο Αθεμπίγιο αμοιβή 180.000 ευρώ”

“Δικαίως πήρε ο Αθεμπίγιο αμοιβή 180.000 ευρώ”

Διαβάστε στο NEWS 247 πώς αιτιολογεί ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος την αστρονομική αμοιβή του Χοσέ Αθεμπίγιο για το έργο ανάπλασης του Ελληνικού

Πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του τεχνικού Συμβούλου για το έργο του πρώην αεροδρομίου και γνωστού Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο παρέχει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ στα δημοσιεύματα που κατακρίνουν τα υπέρογκα που δόθηκαν στον ίδιο, χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθεί το έργο, απαντά ότι είναι “απολύτως εύλογα”. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό ανέρχεται στις 180.000 ευρώ.

Το χαρακτηρισμό αυτό που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων διαβίβασε σε έγγραφό του στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου.

Τι δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, η εταιρεία “Μπαρτσελόνα Στρατίτζικ Ερμπαν Σίστεμς” στην οποία μέχρι πρότινος μετείχε ο Χοσέ Ασεμπίγιο, ορίστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας για το έργο του Ελληνικού, μετά από απόφαση της διϋπουργικής επιτροπής σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εταιρεία συνεβλήθη την 1η Σεπτεμβρίου με την πολιτεία και εκπροσώπους της, τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με σύμβαση στην οποία ορίζονται τα παραδοτέα του έργου και ορίζεται η αμοιβή της εταιρείας συνολικού ύψους 180.000 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, “στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα κόστη και οι δαπάνες της εταιρείας, καθώς και οι δαπάνες για τα απαιτούμενα ταξίδια και διαμονή των μελετητών” και ότι “ο κ. Αθεμπίγιο δεν λαμβάνει καμία περαιτέρω αμοιβή σε προσωπική βάση”.

Ο υπουργός ενημερώνει ότι “ο Τεχνικός Σύμβουλος εκπόνησε και κατέθεσε άμεσα προτάσεις οι οποίες οδήγησαν σε ένα στρατηγικό δομικό μοντέλο με προσδιορισμό κτιρίων, προκειμένου να αξιολογηθούν η τυπολογία και η μορφολογία της νέας ανάπτυξης και του πάρκου στην περιοχή, επίσης για να υποστηριχθούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις της πολιτείας με ενδιαφερόμενους επενδυτές” και “η πρόταση αυτή συνεισέφερε σημαντικά στο σχεδιασμό, δέχτηκε πολλές παραλλαγές και παρουσιάστηκε στον Τύπο”.

Ειδικά για την αμοιβή, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι “με βάση τα προβλεπόμενα στην ελληνική νομοθεσία, μια πολεοδομική μελέτη χωρίς προσδιορισμό κτιρίων, ανέρχεται σε 280.000 ευρώ/ στρέμμα, δηλαδή σε 1,7 εκ. ευρώ.

Η προμελέτη μιας τέτοιας μελέτης θα ανέρχονταν στο 30% αυτού του ποσού, δηλαδή, 510.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Είναι συνεπώς προφανές ότι το ποσό της αμοιβής του Τεχνικού Συμβούλου για την πραγματοποιηθείσα εργασία είναι απολύτως εύλογο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα