Ανοίγει με δίκες - εξπρές ο δρόμος για απολύσεις 5.000 συμβασιούχων

Ανοίγει με δίκες - εξπρές ο δρόμος για απολύσεις 5.000 συμβασιούχων

Αποφασισμένος να δώσει τέλος στις μακρόχρονες προσωρινές διαταγές που συντηρούν ακόμα και για χρόνια τοπίο αβεβαιότητας για εργαζόμενους και εργοδότες είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης

Νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει διαδικασίες - εξπρές για την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον αρμόδιο υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τέλος στις μακρόχρονες προσωρινές διαταγές που επιτρέπουν την προσωρινή παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των υπαλλήλων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές και όχι οριστικές δικαστικές αποφάσεις ανέρχεται σε περίπου 5.000.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις του η κατάργηση του μέτρου της προσωρινής παροχής δικαστικής προστασίας.

Εθεσε όμως ως απαράβατο όριο την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών σε εύλογο χρόνο, όπως εξάλλου απαιτεί ο νόμος, ώστε να εκλείψουν στο μέλλον φαινόμενα καταχρηστικών προσωρινών διαταγών.

"Έχουμε ένα ζήτημα που δεν είναι μυστικό, με πολλούς εργαζόμενους που παίρνουν προσωρινές διαταγές και αναστέλλεται η απόλυσή τους.

Δεν λέω ότι πρέπει να απολυθούν, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές. Πρέπει να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις.

Να επισπευσθεί η διαδικασία των υποθέσεων αυτών. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος", δηλώνει ο Χαράλαμπος Αθανασίου δίνοντας τις συντεταγμένες των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το επίμαχο θέμα.

Προλαμβάνοντας μάλιστα ενδεχόμενες παρερμηνείες εξηγεί ότι οι προσπάθειες του υπουργείου δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της παροχής δικαστικής προστασίας, αλλά αντίθετα στοχεύουν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, καθώς κατά κοινή ομολογία οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων αποτελούν και τη μεγαλύτερη παθογένειά της.

"Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μία ευνομούμενη πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου και βεβαίως η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται.

Πρέπει να βγει απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων και της τακτικής αγωγής για να μην υπάρχει εκκρεμότητα για τους εργαζόμενους.

Αν είναι να δικαιώνονται και να γνωρίζει το κράτος τον προγραμματισμό του. Δεν μπορεί, δηλαδή, να είναι σε ομηρεία και ο εργοδότης - ενδεχομένως το Δημόσιο - και ο εργαζόμενος", υπογραμμίζει.

Το μέτρο της κατάργησης των προσωρινών διαταγών ήταν αιτία σύγκρουσης ανάμεσα στους τέως υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, προκαλώντας τριγμούς στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η διάταξη του Αντώνη Μανιτάκη είχε αποσυρθεί μετά την κατηγορηματική άρνηση του Αντώνη Ρουπακιώτη να την υπογράψει.

SHARE:

24Media Network