Skills4Jobs: Ευκαιρίες για εργασία από την πρωτοβουλία του ΣΕΒ – Οι στόχοι και οι υπεραξίες

Skills4Jobs: Ευκαιρίες για εργασία από την πρωτοβουλία του ΣΕΒ – Οι στόχοι και οι υπεραξίες
istock

Ο πρώτος κύκλος του Skills4Jobs ολοκληρώθηκε για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές και Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής και πλέον τρέχει η διαδικασία προώθησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε βασικές ειδικότητες κρίσιμων κλάδων αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την οικονομία με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα αναδεικνύουν το ζήτημα αυτό στο πλέον “καυτό” των επόμενων χρόνων, ικανό να ναρκοθετήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Μέρος του προβλήματος οφείλεται στο δημογραφικό αλλά και στο ότι, στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν προσαρμόζονται έγκαιρα στη ζήτηση για ειδικότητες και δεξιότητες, καθώς αυτή μεταβάλλεται ραγδαία, εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων.

Στο όλο θέμα έχει εστιάσει σημαντικά ο ΣΕΒ, που μάλιστα έχει αναδείξει το θέμα της “ασυμμετρίας” εκπαιδευτικού συστήματος και αγοράς εργασίας σε μείζον, παράλληλα με την ανάδειξη των “υπεραξιών” που δίνει η διαδικασία της επανακατάρτισης. Μάλιστα, ο ΣΕΒ, προχωρώντας σε συγκεκριμένες δράσεις για τη “θεραπεία” κατά το δυνατόν των ζητημάτων αυτών, ξεκίνησε μια σειρά ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών: τη Skills4Jobs. Ο πρώτος κύκλος της ολοκληρώθηκε για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές και για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής και πλέον τρέχει η διαδικασία προώθησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, με πολλές επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται, να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εντάξουν στις τάξεις τους τους αποφοίτους.

Σημειώνεται, ότι τα προγράμματα αυτά του ΣΕΒ περιελάμβαναν την ανάπτυξη ήπιων και τεχνικών δεξιοτήτων, συμβουλευτική και απασχόληση, με στόχο να:

  • Διευκολύνουν τις επιχειρήσεις-μέλη του στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες,
  • Διευκολύνουν τη μετάβαση των αποφοίτων της  τεχνικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας,
  • Συμβάλλουν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, προσφέροντας νέες επαγγελματικές προοπτικές στους αποφοίτους της.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικότητες (Ηλεκτρολόγοι Αυτοματιστές και Τεχνικοί Εφαρμογών Πληροφορικής) προέκυψαν κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ σε επιχειρήσεις-μέλη του, οι οποίες συν-διαμόρφωσαν με τους παρόχους κατάρτισης τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι πρωτοβουλίες αυτές απευθύνονται σε νέες και νέους που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από την τεχνολογική και τεχνική εκπαίδευση σε συναφείς ειδικότητες και έχουν σχετικά μικρή προϋπηρεσία. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν σε δύο στάδια: ψυχομετρικά τεστ (game based assessment) και συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων.

Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ και χρηματοδοτήθηκαν από χορηγίες ενώ αναμένεται να υπάρξει και αξιόλογη συνέχεια και για άλλες ειδικότητες.

Τα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου αυτού, 61 νέες και νέοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την κατάρτισή τους, πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Skills4Jobs του ΣΕΒ, λαμβάνοντας βεβαιώσεις των προγραμμάτων για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής και για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές

Συγκεκριμένα, η  απονομή των βεβαιώσεων ολοκλήρωσης για τους 61 συμμετέχοντες αφορούσε 31 Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές και 30 Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής

Όπως αναφέρεται, η πρωτοβουλία Skills4Jobs του ΣΕΒ περιλαμβάνει δράσεις κατάρτισης σε τεχνικές γνώσεις και τις δεξιότητες που ζητούν οι σύγχρονες, οργανωμένες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Στόχος είναι η κατάρτιση να οδηγεί στην απασχόληση όσων ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σε ποιοτικές θέσεις εργασίας με προοπτικές εξέλιξης. Αναμένεται, δε, εκκίνηση του νέου κύκλου με αναφορά και σε νέες ειδικότητες αλλά και έμφαση στην Περιφέρεια.

Σύνδεση με επιχειρήσεις

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, τα βιογραφικά των συμμετεχόντων βρίσκονται ήδη στη διάθεση των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ώστε να προσφερθούν θέσεις εργασίας τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας και με ανταγωνιστικούς μισθούς.

Συγκεκριμένα, με ένα συνδυασμό μαθημάτων και επισκέψεων σε επιχειρήσεις, το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ReGeneration, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να:

  1. Αναπτύξουν εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες α) για τους Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ) και β) για τους Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές από το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ.
  2. Αναπτύξουν σύγχρονες ήπιες και οριζόντιες δεξιότητες (soft skills)
  3. Έχουν πρόσβαση σε Συμβουλευτική & Μentoring για τις επαγγελματικές τους επιλογές.

Όπως τόνισε, κατά την εκδήλωση για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου, ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, υπογράμμισε: «Σήμερα δεν τελειώνει η πρωτοβουλία Skills4Jobs, αλλά σήμερα ξεκινάει, καθώς οι ανάγκες των επιχειρήσεών μας για ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες είναι μεγάλες και μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επενδύουμε έμπρακτα και ουσιαστικά στις νέες και στους νέους, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα του ΣΕΒ».

Και ο κ. Γιώργος Λεκάκος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου  Αθηνών, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η πρωτοβουλία Skills4Jobs δημιουργεί ένα νέο μοντέλο άμεσης συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και αγοράς για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της έλλειψης στελεχών πληροφορικής. Το πρόγραμμα Skills4Jobs είναι όμως κάτι περισσότερο από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφού αναδεικνύει μια νέα αντίληψη: ότι η ανάπτυξη της χώρας μας αφορά όλους – Πανεπιστήμια και Επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του κ. Κωνσταντίνος Κίντζιος, Deputy Director του ReGeneration, τόνισε: «Με την κατάργηση των ΤΕΙ, χάσαμε τον ενδιάμεσο κρίκο – αυτόν που κάλυπτε κατά κύριο λόγο τις ανάγκες των βιομηχανιών. Το πρόβλημα πλέον δεν έγκειται στον άνθρωπο που σχεδιάζει τη μηχανή, ούτε σε αυτόν που την χειρίζεται. Μας λείπει ο άνθρωπος που ξέρει πως λειτουργεί αυτή η μηχανή. Και αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΣΕΒ και ReGeneration. Την ενδυνάμωση του ενδιάμεσου και τόσο πολύτιμου κρίκου, στην αλυσίδα σχεδιασμού – γνώσης λειτουργίας – χειρισμού».

Ο κ. Νίκος Ανδρεάδης, Διευθυντής Κατάρτισης & Πωλήσεων του ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ, σημείωσε: «Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σήμερα γιατί η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μετάβασης σε μία νέα εποχή, στην εποχή της ψηφιοποίησης και του Industry 4.0. Ο ΣΕΒ με την πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας επιλύοντας ένα βασικό πρόβλημα για την ανάπτυξη και ευημερία όλων».

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Skills4Jobs για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής έλαβαν και πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του μαθήματος Java Foundations της Oracle Academy. Η κα Ελένη Τσιπά, Oracle Academy Programme Manager & Social Impact Specialist, GCMM cluster, ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Στην Oracle πιστεύουμε στις δράσεις που φέρνουν την εκπαίδευση κοντά στην αγορά εργασίας. Συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία Skills4Jobs, τόσο μέσω της διαδικασίας παράθεσης των αναγκών σε προχωρημένες δεξιότητες πληροφορικής, όσο και, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Oracle Academy, παρέχοντας στους απόφοιτους της ειδίκευσης “Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής” το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης για το υλικό Βασικές Αρχές της Java (Java Foundations)».

Οι απόφοιτοι

Στη σημασία του reskilling – επανακατάρτισης αναφέρθηκαν πολλοί από τους αποφοίτους του προγράμματος. Η κα Μπελίνα Κορτόσι, Μηχανικός Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο Skills4Jobs ανέπτυξα  τις γνώσεις μου σε πιο εξειδικευμένα και πρακτικά θέματα αυτοματισμού που είναι χρήσιμα στην βιομηχανία και εκπαιδεύτηκα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Θα το πρότεινα σε κάθε νέο αυτοματιστή καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας».

Ο κ. Θωμάς Ρούτσης, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, που ολοκλήρωσε επίσης το Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές, ανέφερε: «Επέλεξα να λάβω μέρος στο Skills4Jobs για να αναπτύξω περισσότερο τις δεξιότητές  μου πάνω στο αντικείμενο των αυτοματισμών και  να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Βρέθηκα σε εξαιρετικές και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με πολύ ευχάριστο κλίμα και συνεργάστηκα με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα».

Ο κ. Χρήστος Συμεωνίδης, απόφοιτος του Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών Υπολογιστών του Δημόσιου ΙΕΚ Αιγάλεω, που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Skills4Jobs για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής σημείωσε: «Έκανα αίτηση στο Skills4Jobs για να αναπτύξω τις γνώσεις μου και να εξελιχθώ επαγγελματικά στον τομέα της πληροφορικής σε μια μεγάλη επιχείρηση».

Μέγας χορηγός των προγραμμάτων Skills4Jobs του ΣΕΒ είναι το ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ, Στρατηγικοί Χορηγοί η  HELLENiQ ENERGY ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε και ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ και Χορηγοί η CENERGY HOLDINGS S.A., η ELVALHALCOR A.E., η GOLDAIR CARGO, ο OTE ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ και η ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα