Η Standard and Poor’s υποβάθμισε ελληνικές τράπεζες

Η Standard and Poor’s υποβάθμισε ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες σε ''CCC'', ύστερα από την πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Αρνητικές παραμένουν οι προοπτικές. Τι ανακοινώνει ο οίκος Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε “CCC” από “B”.  Το outlook των αξιολογήσεων και των τεσσάρων τραπεζών είναι αρνητικό.

Οι τέσσερις τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank Ergasias, η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς. Επίσης ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση “C” της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας καθώς και την αξιολόγηση “CCC-” των υβριδικών εκδόσεων τους.

Οι αξιολογήσεις μεταφέρθηκαν από το καθεστώς της παρακολούθησης (CreditWatch) με αρνητικές επιπλοκές όπου είχαν τοποθετηθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2010.

Η υποβάθμιση αυτή είναι συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας κατά τρεις βαθμίδες σε “CCC” από Β την Δευτέρα από τον οίκο αξιολόγησης.

Στην ανακοίνωση της τότε σημείωνε ότι ”Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να προωθηθεί από τους Ευρωπαίους μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είτε σε μορφή ανταλλαγής ομολόγων είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ισχυόντων ομολόγων”.

Μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα έγινε η χώρα με τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στον κόσμο.

Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε σήμερα τη θέση του σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις δυνητικές επιλογές που συζητούνται για την αναδιάρθρωσή του. Ο οίκος αναφέρει ότι θεωρεί τόσο την επιλογή της ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα, με βάση την πρόταση της Γερμανίας, όσο και την επιλογή της αναχρηματοδότησης των ομολόγων στη λήξη τους, που φέρεται να προτιμά η ΕΚΤ, ως επώδυνη ανταλλαγή χρέους.  Όπως προκύπτει, ωστόσο, από την ανακοίνωσή του, θα υπάρξουν διαφορές στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την επιλογή αναδιάρθρωσης που θα γίνει.

Στην περίπτωση αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δέσμευσης των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας RD (Restricted Default), ενώ η αξιολόγηση των ομολόγων θα υποβαθμισθεί πιθανόν στην περιοχή του CCC. Μόλις ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, ο Fitch θα άρει την αξιολόγηση μερικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα και η νέα αξιολόγηση του θα αντιστοιχεί στον κίνδυνο που θα υπάρξει μίας μελλοντικής επώδυνης συναλλαγής.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα και αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία της περιορισμένης χρεοκοπίας RD, ενώ τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν θα υποβαθμισθούν στην κατηγορία D, όπου και θα παραμείνουν όσο διάστημα η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμείνει στη βαθμίδα της περιορισμένης χρεοκοπίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα