Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος

default image

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να συνεχιστεί, ενώ επέκρινε την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Δεν είπε λέξη για τη  Deutsche Bank. Τι ανέφερε η Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας του, έκρινε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ενώ τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

Παράλληλα, ο Σόιμπλε δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι χαμηλή

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε τις πολιτικές που περιορίζουν το εμπόριο «κακές οικονομικές πρακτικές» που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ θα αναθεωρηθεί και πάλι προς τα κάτω, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης που υπήρξε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το ΔΝΤ είχε κόψει τον Ιούλιο στο 2,2% από 2,4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Οι νέες προβλέψεις του Ταμείου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία είναι κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, αλλά η εικόνα δεν φαίνεται να επιδεινώνεται, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα, αναπτυσσόμενες με ρυθμό περίπου 6% και πάνω από 7%, αντίστοιχα, ενώ οι πληγείσες από την ύφεση Βραζιλία και Ρωσία αρχίζουν να δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

«Αθροίζοντας τα καλά και τα κακά, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα, ωφελώντας πολύ λίγους», τόνισε.

Συνεχίζοντας, η Λαγκάρντ ενίσχυσε την προειδοποίησή της για τους κινδύνους μίας αύξησης των εμποδίων στο εμπόριο, αποκαλώντας τη «μια ξεκάθαρη περίπτωση κακής πρακτικής» που θα στερήσει οικονομικές ευκαιρίες από πολλούς εργαζόμενους, θα πλήξει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και θα αυξήσει το κόστος πολλών βασικών αγαθών.

Οι κυβερνήσεις, είπε, θα πρέπει αντίθετα να επιδιώκουν περισσότερες και καλύτερες πολιτικές επανεκπαίδευσης των εργαζομένων που έχουν μείνει άνεργοι από το εμπόριο και την αυτοματοποίηση, να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και τις υποδομές και να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αποδοτικότητας για να βοηθήσουν την ενίσχυση της ανάπτυξης στις οικονομίες τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα