Τα… Χριστούγεννα ‘περιμένει’ η δόση του 1 δισ. για να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία

Τα… Χριστούγεννα ‘περιμένει’ η δόση του 1 δισ. για να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία

Υπομονή λίγα ακόμη 24ωρα πρέπει να κάνει η Αθήνα. Λύθηκε το «αγκάθι» με το προαπαιτούμενο από τον κλάδο της υγείας. Αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM. Τι προηγήθηκε. Όλο το παρασκήνιο

«Yπομονή» δύο με τρία ακόμη 24ωρα θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το «αγκάθι» με το προαπαιτούμενο από τον κλάδο της υγείας λύθηκε και πλέον – μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις – ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση καταβολής της δόσης. Δεδομένου ότι έως το βράδυ της Κυριακής παρέμενε η διαφωνία υπουργείου Υγείας και δανειστών για το εν λόγω προαπαιτούμενο, οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με στόχο την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Πρόκειται για το προαπαιτούμενο που συνδέεται με τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι πίεζαν για μεγάλες μειώσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων, μέτρο το οποίο το υπουργείο Υγείας δεν έβλεπε με καλό μάτι. Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, το «αγκάθι» για την περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ έχει επιλυθεί, με την σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται εντός της ημέρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μειώσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων θα προχωρήσουν κανονικά και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 35%. Μετά και τον σκόπελο αυτόν, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τυπική πλέον διαδικασία τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 24ώρων.  Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως τα προαπαιτούμενα για τη δόση έχουν καλυφθεί, με τη λήψη της απόφασης από την πλευρά του ESM να αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα