Τι κρύβει το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική

Η Eldorado Gold θέλει ανανέωση λειτουργίας των εγκαταστάσεων στις Σκουριές ενώ η κυβέρνηση δεν δίνει άδεια πριν κριθεί το συνολικό «πακέτο» της επένδυσης από τη Διαιτησία
- 10 Νοεμβρίου 2017 10:32
Το αν θα προχωρήσει και με ποιους όρους η «καρδιά» της επένδυσης της καναδικής Eldorado Gold στη Χαλκιδική, που δεν είναι άλλη από το εργοστάσιο μεταλλουργίας που θα «καθετοποιήσει» την παραγωγή χρυσού, είναι το διακύβευμα που βρίσκεται πίσω από τη νέα φάση του σίριαλ που εξελίσσεται επί μήνες.
Με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, η εταιρεία ενημερώνει ότι πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών, σε καθεστώς συντήρησης, καθώς «το Υπουργείο δεν προέβη στην έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στο έργο των Σκουριών».
Η Eldorado έχει έργα και εκμεταλλεύσεις στη Χαλκιδική σε τρία διαφορετικά σημεία: Την Ολυμπιάδα, τις Σκουριές και το Στρατώνι.
Το σημείο τριβής, για το οποίο οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει, με πρωτοβουλία του ελληνικού δημοσίου, σε διαιτησία, είναι η επένδυση για την επεξεργασία των τελικών μετάλλων που προβλέπεται μετά το 2020 στην περιοχή Μαδέμ Λάκκου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής. Εκεί θα μεταφέρονται συμπυκνώματα χρυσού, χαλκού και άλλων μετάλλων, τα οποία θα υπόκεινται στην τελική επεξεργασία.
Ωστόσο το υπό ανάπτυξη έργο στις Σκουριές λειτουργούσε μέχρι σήμερα και μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί παράγοντας συμπυκνώματα (τα οποία θα πηγαίνουν προς επεξεργασία στο Στρατώνι όταν κατασκευαστεί η μεταλλουργία) και εξάγοντάς τα, αποφέροντας έσοδα στην Eldorado.
Η άδεια για τη δραστηριότητα αυτή έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο και οι Καναδοί περίμεναν την ανανέωσή της όπως συνέβαινε στο παρελθόν κάθε φορά που έληγε. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ανανέωση προβλέπεται από την σύμβαση με την οποία περιήλθε σε αυτούς η περιοχή το 2003, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Πρακτικά οι Καναδοί λένε: Αφήστε μας να λειτουργήσουμε τις Σκουριές μέχρι να λυθεί το θέμα της διαιτησίας που αφορά την εγκατάσταση του εργοστασίου μεταλλουργίας.
Από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχεται βεβαίως ότι έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας στις Σκουριές, αλλά υποστηρίζει ότι η άδεια δεν μπορεί να ανανεωθεί γιατί η λειτουργία στις Σκουριές είναι απόλυτα συνυφασμένη με την επένδυση επεξεργασίας των μετάλλων, επένδυση η οποία βρίσκεται στη διαιτησία. «Όσο η υπόθεση βρίσκεται σε διαιτησία και μέχρι την τελική απόφαση δεν θα δώσουμε καμία αδειοδότηση που σχετίζεται με το υπό κρίση θέμα» δηλώνουν επίσημα από το ΥΠΕΝ.
Αντίθετα, όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, δόθηκαν όλες οι άδειες που δεν σχετίζονταν με τη μεταλλουργία, απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί τεχνητά προσκόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση της Καναδικής εταιρείας είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου την πρόθεσή της να παγώσει το έργο στην Χαλκιδική εάν δεν χορηγούνταν τρεις άδειες. Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης χορήγησε όλες τις άδειες για την Ολυμπιάδα, αφήνοντας όμως σε εκκρεμότητα την τελευταία που αφορούσε την άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές.
Η νέα απόφαση της Eldorado Gold για παύση εργασιών στις Σκουριές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εκατοντάδες εργαζόμενους, δημιουργεί προφανώς πίεση στην κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν αποτελεί μόνον ελιγμό εκ μέρους των Καναδών για να επισπεύσουν τις διαδικασίες.
Η εταιρεία έχει ως μετόχους, μεταξύ άλλων, επενδυτικά funds τα οποία βλέπουν τη συμμετοχή τους να απομειώνεται λόγω κατακρήμνισης της τιμής της μετοχής και ασκούν συνεχείς πιέσεις για δυναμική αντιμετώπιση και λύση του αδιεξόδου πάση θυσία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή της ανακοίνγση, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Καναδοί έχουν προειδοποιήσει άλλες δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια για αποχώρηση από την επένδυση. Η Eldorado Gold έχει πετύχει 18 αποφάσεις υπέρ της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από το ελληνικό δημόσιο παραμένει στη χώρα μας.
Η εξήγηση ίσως δίνεται στο γεγονός ότι, αφενός, έχουν επενδυθεί μέχρι τώρα 3 δισ. δολάρια και αφετέρου, στην ύπαρξη των πλούσιων σε μεταλλεύματα κοιτασμάτων. Στην Ολυμπιάδα υπάρχει πολυμεταλλικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού-μολύβδου-ψευδαργύρου που περιέχει 4,1 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, καθώς και σημαντική ποσότητα των υπόλοιπων μετάλλων.
Στις Σκουριές υπάρχει και ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που περιέχει 3,8 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού και 776.000 τόνους χαλκού.
Η υπόθεση των μεταλλείων στη Χαλκιδική ταλαιπωρεί την περιοχή και την ελληνική οικονομία τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Έχουν δοθεί μάχες σώμα με σώμα κυριολεκτικά μεταξύ εργαζομένων στα μεταλλεία και κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση. Οι τελευταίοι επικαλούνται την περιβαλλοντική και οικολογική επιβάρυνση της περιοχής με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα.
Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής απασχολούνται 2.400 εργαζόμενοι. Οι 1.100 εξ αυτών είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι εργάζονται σε συνεργαζόμενους εργολάβους.