Χωρίς δημοσιονομικό κενό το 2019, ως τις 4 Δεκεμβρίου η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020

Χωρίς δημοσιονομικό κενό το 2019, ως τις 4 Δεκεμβρίου η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020
Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να προκύψει δημοσιονομικό κενό για το 2019. Ολα ανοιχτά για τον προϋπολογισμό του 2020.

« Με βάση τις εκτιμήσεις μας την ΤτΕ και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι θεσμοί το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κοινό για φέτος». Αυτό τόνιζε τη Δευτέρα το απόγευμα υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου οικονομικών κάνοντας μια αποτίμηση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης .

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι το αποτέλεσμα αυτό καλύπτει την παρούσα χρονική συγκυρία αλλά ο χρόνος τελειώνει σε περίπου τέσσερις μήνες στους οποίους όλα θα πρέπει να πάνε καλά για να μην υπάρχει πρόβλημα με το τρέχον έτος.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2020 η ίδια πηγή τόνιζε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με το πότε και πως θα κλείσει . Ελπίζουμε ότι τόσο χρονικά όσο και λογικά αυτό θα γίνει μέχρι και το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Παρότι ήταν στο σημερινό πρόγραμμα, δεν συζητήθηκε το θέμα των εκτιμήσεων για το κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε το θέμα της «αλλαγής χρήσης» για τα ANFA . Την αποδοχή δηλαδή της δυνατότητας η Ελλάδας να χρησιμοποιεί τις εισροές από τα κέρδη των ομολόγων ως δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μείωσης των φόρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

«Έχουμε θέσει και το θέμα των ANFA αλλά και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στο χρόνο που πρέπει στα στελέχη που πρέπει και με την ένταση που απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Κατά την σημερινή μέρα συζητήθηκαν και δομικά θέματα των υπουργείων ανάπτυξης και ενέργειας με την συζήτηση να εξελίσσεται ομαλά .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα