Δούρου σε Πατούλη: Τέτοιες συντεχνιακές και ‘εντυπωσιοθηρικές’ λογικές υποβαθμίζουν τους ΟΤΑ

Δούρου σε Πατούλη: Τέτοιες συντεχνιακές και ‘εντυπωσιοθηρικές’ λογικές υποβαθμίζουν τους ΟΤΑ

Απάντηση μέσω ΕΔΣΝΑ δίνει η Περιφέρεια Αττικής στην επίθεση που δέχτηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, καλώντας τους Δήμους της Αττικής να τοποθετηθούν. "Η αναθεώρηση του Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμάτων έγινε σε συνεργασία με τους Δήμους"

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σηκώνει το γάντι και απαντά στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που σήκωσε τους τόνους την Τετάρτη αναφορικά με το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση των απορριμάτων. Με δελτίο Τύπου, ο ΕΔΣΝΑ τονίζει πως ο σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμάτων έχει καταρτιστεί σε συνεργασία, αλλά και με την έγκριση των Δήμων της Αττικής, ενώ απαντά στα περί ανάμειξης της Περιφέρειας σε θέματα που άπτονται των Δήμων, λέγοντας πως στο Διοικητικό του Συμβούλιο εκπροσωπούνται όλες οι δημοτικές αρχές.

Από τον φορέα διαχείρισης αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ μιλούν για ανακρίβειες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από πλευράς ΚΕΔΕ και ρίχνουν τη “μπάλα” στους δημάρχους του νομού, τους οποίους καλούν να πάρουν θέση στο ζήτημα, αλλά και να τοποθετηθούν αν και κατά πόσο συνυπογράφουν τις θέσεις της ΚΕΔΕ και του επικεφαλής της.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Πατούλης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το θέμε λέγοντας πως «ο Πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ πρέπει να είναι πρόσωπο που θα προέρχεται από τους Δήμους κι όχι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης Αττικής», για να επαναλάβει ότι οι δήμαρχοι «δεν θα ανεχθούμε κανένα «καπέλο» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων». « Δεν είναι δυνατόν στην Αττική να έχει τον πρώτο λόγο η Περιφέρεια και η κα Δούρου σήμερα, όταν στο ζήτημα των απορριμμάτων δεν συμβάλλει στο παραμικρό», είναι μια χαρακτηριστική του φράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ

Ζητούνται απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα

Είναι φανερές στους γνωρίζοντες την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ανακρίβειες και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που αποτυπώνονται στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφορικά με τον ΕΔΣΝΑ (και όχι «ΕΣΔΝΑ», όπως αναφέρεται στο ΔΤ).

Απλή παράθεση των τελευταίων αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφορικά με την διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας, την πραγματοποίηση μετρήσεων οσμών, την ανακύκλωση χαρτιού σε σχολεία και δημοτικά κτίρια, τη φύλαξη του χώρου του ΧΥΤΑ Φυλής, δίνει τις δέουσες απαντήσεις.

Αποστομωτικότερη απάντηση αποτελεί βέβαια η ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην οποία προχώρησε ο ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία και σε πλήρη σύμπνοια με τους Δήμους της Αττικής. Μια αναθεώρηση, η οποία εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, όπου εκπροσωπούνται οι Δήμοι, και που πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία έγκρισής της.

Κατόπιν τούτου, τίθενται αβίαστα τα εξής ερωτήματα προς τους Δημάρχους:

Συμφωνούν με την καταστροφολογία και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί το ΔΤ της ΚΕΔΕ;

Συμφωνούν με την απόρριψη που επιχειρείται από το συλλογικό τους όργανο, του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων;

Συμφωνούν με την απαξίωση των στόχων της πρόληψης, της Διαλογής στην Πηγή, της επανάχρησης, της ανακύκλωσης, τους οποίους δρομολογεί ο ΠΕΣΔΑ σε πλήρη εναρμόνιση (όπως διαπίστωσαν άλλωστε πρόσφατα οι γνωμοδοτήσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος) με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, δηλαδή με την εθνική νομοθεσία, και πλήρη ευθυγράμμιση με την κοινοτική οδηγία – πλαίσιο 2008/98/ΕΚ;

Συμφωνούν με τέτοιου είδους «εύκολες» συντεχνιακές και εντυπωσιοθηρικές λογικές – αυτές ακριβώς που οδήγησαν στην υποβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;

Συνοψίζοντας: Οι δηλώσεις του προέδρου του συνδικαλιστικού τους οργάνου, που οφείλει να προστατεύει και να προάγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης, τους εκφράζουν;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα