Εκλογές: Καταλύτης της κάλπης οι νέοι

Εκλογές: Καταλύτης της κάλπης οι νέοι
Καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα διαφαίνεται η συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία Eurokinissi

Στην νέα γενιά στρέφονται τα κόμματα. Θέλουν να ψηφίσουν 8 στους 10 πολίτες, 17 έως 34 ετών σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Eteron. Τι σκέφτονται για την πολιτική και τα κριτήρια της ψήφου.

«Καταλύτης» για το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρούνται οι νέοι που θα προσέλθουν στην κάλπη της 21ης Μαίου. Είναι ενδεικτικό πως στην τελική προεκλογική ευθεία τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν απανωτές εκκλήσεις στις νεώτερες ηλικίες.Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εδώ και εβδομάδες εξαγγείλει εφάπαξ επίδομα 150 ευρώ στους νέους ψηφοφόρους και τον Αλέξη Τσίπρα να εκτιμά πως η συμμετοχή των νεώτερων ηλικιών στις εκλογές θα καθορίσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική αναμέτρηση.

Αξιζει πάντως να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό έχει απαντήσει αρνητικά σε πρωτοβουλίες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να συμμετέχουν στις εκλογές οι νέοι που θα βρίσκονται μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια. Κυρίως όσοι απασχολούνται σε εποχιακές εργασίες.

Εκκλήσεις

Αναφορές στην νεολαία καταγράφονται σε όλες τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χθες στο Ηράκλειο Κρήτης σημειώνοντας πως «τα νέα παιδιά, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πτυχία τους έχουν αντίκρισμα και οδηγούνται σε ένα επάγγελμα το οποίο θα τους οδηγήσει τελικά σε καλύτερα εισοδήματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους νέους και στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή The 2night Show στον Αντέννα. Μίλησε για τα social media σχολιάζοντας πως «είναι ένας τρόπος να μπορώ να επικοινωνήσω με μια νέα γενιά την οποία δεν θα την βρούμε εύκολα αλλού. Και όπως είπες και πριν, οι νέοι είναι επιφυλακτικοί, είναι οργισμένοι. Τουλάχιστον, ας ακούσουν τι έχω να πω, ας με γνωρίσουν και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αλλά, ας μη μείνουν σε κάποια στερεότυπα, σε κάποιες εικόνες που μπορεί κάποιοι άλλοι να θέλουν να διαμορφώσουν για μένα». Επίσης στο debate των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για το pass των 150 ευρώ που εξήγγειλε για τους νέους ψηφοφόρους στις 7 Μαϊου. Όπως είχε δηλώσει «οι νέοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για καλή εκπαίδευση και για καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν τελικά την επόμενη μέρα. Όχι για τα 150 ευρώ».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η ψήφος των νέων ανθρώπων θεωρείται καταλυτική για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ιδίως από την στιγμή που τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν διαχρονικά σαφή υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις μικρές ηλικίες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ηγουμενίτσα, «θα πω ένα πράγμα σήμερα εδώ μπροστά σας. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απολύτως ανοιχτό την ώρα που μιλάμε. Εξαρτάται από το πόσοι θα πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν. Αν πάνε οι νέοι, όσοι θέλουν να τιμωρήσουν τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα του φτάσουν οι μέρες να πακετάρει. Πρέπει ήδη να ξεκινήσει». Ανάλογη αναφορά έκανε και στην ομιλία του στα Γιάννενα. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σας καλώ όλους και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους να πάμε μαζικά στη κάλπη, για ρίξουμε στον κουβά τις προβλέψεις και να στείλουμε σπίτι του τον πιο αλαζόνα πρωθυπουργό και τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά».

Θέλουν να ψηφίσουν

Αυτά ενώ στην κάλπη της 21ης Μαΐου καλούνται να προσέλθουν περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι από 17 έως 21ενός ετών ενώ πολλαπλάσιοι είναι συνολικά οι νέοι άνθρωποι στο εκλογικό σώμα. Όσον αφορά την βούλησή τους να προσέλθουν στις κάλπες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησε στις 8 Μαΐου το «Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή» είναι υψηλή.

Όπως αναφέρεται «το 82.1% δηλώνει πως πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το 77.5% ότι προτίθεται να ψηφίσει σε περίπτωση επαναληπτικών».

Μειωμένες προσδοκίες

Η προθυμία όμως της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία δεν φαίνεται να αντιστοιχεί και σε ανάλογη εμπιστοσύνη στην πολιτική. Με βάση την ίδια έρευνα οι νέοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την ψήφο ως κίνηση βελτίωσης της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Είναι ενδεικτικό πως στο ερώτημα «πως μπορεί να βελτιωθεί η ζωή σας» μόλις το 35,2% απαντά «με την ψήφο μου». Την ίδια στιγμή που το 66,2% θεωρεί ότι η βελτίωση θα επέλθει «με την δική μου προσπάθεια» και το 33,2% «με την συμμετοχή του σε κοινωνικά κινήματα και την συλλογική δράση». Ένα στοιχείο που δένει και με το αξιακό προφίλ που καταγράφεται αφού οι νέοι θεωρούν σε ποσοστό 22,2% ότι δεν ανήκουν σε κανένα ιδεολογικό ρεύμα, ενώ δηλώνουν πως δεν ξέρουν σε πιο ιδεολογικό ρεύμα ανήκουν κατά 19.2%. Παράλληλα τα πολιτικά κόμματα σε ποσοστό 88% και η κυβέρνηση σε ποσοστό 75,4% έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αναξιοπιστίας στους νέους.

Τέλος όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν οι νεώτερες ηλικίες στην έρευνα δεν καταγράφθηκε μεγάλη διαφοροποίηση συγκριτικά με τα κριτήρια του συνόλου των πολιτών. Έτσι λοιπόν οι νέοι ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ακρίβειας σε ποσοστό 43,4%, για την Οικονομία και την Ανάπτυξη κατά 43% και για την Δικαιοσύνη και την Διαφάνεια σε ποσοστό 40%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα