Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θα θέσει στη Μέρκελ τα πρωτογενή σήμερα

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θα θέσει στη Μέρκελ τα πρωτογενή σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο και σήμερα θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο και με το σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σόλτς. Ποια θα είναι η ατζέντα και ποιο το στίγμα της ισότιμης συζήτησης που θέλει να δώσει

Την πρώτη του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ως πρωθυπουργός θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο έχοντας στις “βαλίτσες” του επενδύσεις, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις, όχι όμως και τα πρωτογενή, που δε βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης.

Και αυτό για μία σειρά λόγους. Πρώτον όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός δεν πηγαίνει “με απλωμένο χέρι” στο Βερολίνο, αλλά ως ισότιμος εταίρος. Δεν πρόκειται λοιπόν να θέσει στη Μέρκελ ζητήματα που είναι αρμοδιότητα των θεσμών και όχι της Γερμανίας, έστω και εάν άπαντες γνωρίζουν ότι είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η Γερμανία μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την ευρωπαϊκή πολιτική, οι Γερμανοί πολιτικοί όμως δυσανασχετούν όταν οι συνομιλητές τους ευθέως και επισήμως τους αναγνωρίζουν αυτό το ρόλο: Το Βερολίνο θέλει βεβαίως να δίνει τον τόνο στις Βρυξέλλες, δε θέλει όμως να φαίνεται ως ο ηγέτης που επιβάλλει πολιτικές. Και η Μέρκελ έχει τις δικές της εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες, με τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους να βρίσκονται σε μία μόνιμη περιδίνηση και το δικό της κόμμα να έχει υποστεί στις τελευταίες εκλογές απώλειες εκ δεξιών, και το τελευταίο που θα ήθελε αυτή την περίοδο είναι να ανοίγει επί γερμανικού εδάφους συζητήσεις που από αντιπάλους της θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως κλείσιμο ματιού για χάρες στην Ελλάδα.

Σημειωτέον άλλωστε πως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει οποιαδήποτε μεταβολή σε σχέση με την Ελλάδα από το εθνικό της κοινοβούλιο, επομένως η καγκελαρία δεν μπορεί να προκαταλάβει ή να προαναγγείλει ο,τιδήποτε.

Τρίτον, το θέμα των πρωτογενών όντως δεν είναι της παρούσης, με την έννοια ότι η ΝΔ ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε προαναγγείλει πως σε πρώτη φάση θα πείσει τους εταίρους ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμιστική πολιτική, ότι η Ελλάδα θα γίνει φιλόξενη χώρα για τις (γερμανικές και όχι μόνο) επενδύσεις και ότι υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική (ο πρωθυπουργός έχει ως επιχείρημα και το νέο αναπτυξιακό νόμο, που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό), ώστε σε δεύτερη φάση να θέσει επίσημα πια στο Eurogroup και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ το αίτημα μείωσης των στόχων για το πρωτογενές από το 2021.

Εν τω μεταξύ βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη ανοίξει θεσμικά τη συζήτηση στην ΕΕ για τα πρωτογενή με την επιστολή στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ υπάρχει και ένας εναλλακτικός τρόπος έμμεσης μείωσης των στόχων ήδη από το 2020 με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο ο κ.Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος- το προσφυγικό άλλωστε είναι ένα μείζον θέμα της ατζέντας. Και όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο κ.Μητσοτάκης προφανώς θα θέσει στην κ.Μέρκελ και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα