Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα παρεμποδίζει την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα παρεμποδίζει την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, για το ζήτημα της ονομασίας και την επιστολή που απέστειλε στον Α. Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 «Έχουμε εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ήδη από το 2009, η έναρξη όμως αναβάλλεται λόγω της παρεμπόδισης από το νότιο γείτονά μας. Απευθυνθήκαμε και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου κερδίσαμε. Είναι ένα Δικαστήριο που έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ και το οποίο αποφάνθηκε ότι έχουμε δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας, όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνιστά γι' αυτήν πλεονέκτημα. Έχει με το μέρος της τη δύναμη του βέτο. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε ένα διάλογο μαζί της, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι έχουμε την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο επικεντρωμένη στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και σε διάλογο μαζί μας», δήλωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βίλνιους με τον ομόλογο του της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στην οποία τον προσκαλεί να αρχίσουν έναν εντατικό διάλογο σε επίπεδο πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή και υπουργών των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και με στόχο την επίλυση του ζητήματος της ονομασία το συντομότερο δυνατόν.

«Πέρασε περίπου μια εβδομάδα από τότε που έστειλα την επιστολή, όμως ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση. Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβω θετική απάντηση. Αν υπάρξει θετική απάντηση και αν ξεκινήσουμε εντατικό διάλογο ενδέχεται να υπάρξουν πιθανότητες να βρεθεί μια λύση, καθώς η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του διαλόγου, ενώ αν δεν υπάρχει διάλογος δεν υπάρχει και λύση», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το περιεχόμενο της επιστολής Γκρούεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας

Επιστολή Γκρουέφσκι σε Σαμαρά: Ζητά συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Πυρά Γκρουέφσκι κατά Ελλάδας: Είναι λόμπι και μας κρατά εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ

SHARE:

24Media Network