Μητσοτάκης: Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα στο προσφυγικό

Μητσοτάκης: Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα στο προσφυγικό
Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά τη 2η μέρα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις ΗΠΑ. Eurokinissi

Την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν, όπως δήλωσε στο Bloomberg. Μίλησε για μείωση των πρωτογενών στο 2% και δήλωσε ότι θέλει να κυβερνήσει από το κέντρο με μία κεντρώα ατζέντα.

Το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμη και στο 2% έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Bloomberg, κάνοντας λόγο για ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και δηλώνοντας ότι θέλει να κυβερνήσει από το κέντρο με μία κεντρώα ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη συνάντηση με Ερντογάν και ειδικότερα για το προσφυγικό. Είπε ότι έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα του προσφυγικού και δήλωσε με νόημα βεβαιος ότι η Αγκυρα μπορεί να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας. Η (ευρωτουρκική) συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης είχε βεβαίως οικονομικό χαρακτήρα, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι στόχος του είναι να κάνει την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πλέον όπου το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει άλλα θέματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοριστική πολιτική έχει φτάσει στα όρια της και ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι σφιχτοί δημοσιονομικοί κανόνες για τις χώρες της Ευρωζώνης και για την Ελλάδα.

Το να μειωθούν ακόμη και στο 2% τα πρωτογενή δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς να έχει περιορισμούς από ένα ασφυκτικό περιβάλλον, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως ήδη έχει θέσει το ζήτημα στους εταίρους και πως ότι οι στόχοι αυτοί για τα πρωτογενή είναι απομεινάρι του παρελθόντος όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κυβέρνηση. Δήλωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον.

Απέφυγε να μπει σε εκτιμήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι η βασική λογική αυτού που προτείνει η Ελλάδα αφορά στην πλήρη ιδιοκτησία της ατζέντας μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας λογικό η Αθήνα όταν επιβεβαιώσει την αφοσίωση της στις μεταρρυθμίσεις, να ζητήσει δημοσιονομικό χώρο.

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι “είμαστε μία νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, κερδίσαμε τη λαϊκιστική αριστερά και το κάναμε αυτό με μετριοπαθείς προτάσεις” και δήλωσε ότι θέλει να κυβερνήσει από το κέντρο, λέγοντας χαρακτηριστικά “μας ανήκει μία κεντρώα ατζέντα”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και για μία γενικότερη αισιοδοξία στην Ελλάδα, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο “επιθετικά” με την ατζέντα της.

“Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και θέλουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις” τόνισε. Εκτίμησε επίσης ότι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος θα βοηθήσει την ισορροπία των τραπεζών, κάνοντας λόγο για άμεση νομοθέτηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Εξάλλου και στην εκδήλωση της Goldman Sachs χθες όπου έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός και όπου συμμετείχαν περί τους 30 μεγάλους επιχειρηματίες, η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τις τράπεζες και τις προοπτικές τους.

Ενδιαφέρον υπήρξε στην εκδήλωση της Goldman Sachs χθες και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ που προωθεί πιο επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση ενώ συζητήθηκε και το δημοσιονομικό περιθώριο και η χρησιμοποίησή του.

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα ρωτήθηκε και από το Bloomberg ειδικότερα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ανέφερε ότι ξεκίνησε με το αεροδρόμιο Αθηνών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις προοπτικές για τα ΕΛΠΕ ώστε να πουλήσει σε καλή τιμή, αλλά και ότι θα προσφερθούν σε επενδυτές δρόμοι, λιμάνια και δυνατότητες επένδυσης στον ενεργειακό τομέα.

Ερωτηθείς ειδικότερα εάν αναφέρεται στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “σπάσιμο” των δικτύων και για έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα