Μέσω Πολάκη η ΝΔ προσπαθεί να ακυρώσει το “μετριοπαθές κεντροαριστερό” προφίλ Τσίπρα

Μέσω Πολάκη η ΝΔ προσπαθεί να ακυρώσει το “μετριοπαθές κεντροαριστερό” προφίλ Τσίπρα
Tα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς Eurokinissi

Και ταυτόχρονα κάνει τα δικά της ανοίγματα στην κεντροαριστερά με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή του 2020, παρά τη μουρμούρα για Λοβέρδο- Κύρτσο

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να πυροβολεί καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τον Παύλο Πολάκη, αξιοποιώντας και τις αντιδράσεις που πλέον προκαλεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως δεν είναι μόνο να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αλλά κυρίως να επιχειρήσει να ακυρώσει το “μετριοπαθές κεντροαριστερό” προφίλ που θέλει να χτίσει ο πρωθυπουργός και άρα και τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά.

Το… πληθωρικό αν μη τι άλλο στυλ του κ.Πολάκη μπορεί να έχει φανατικούς οπαδούς στο σκληρό πυρήνα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι απωθεί άλλα μετριοπαθή και κεντρώα κοινά και ότι στέκεται εμπόδιο στη συγκρότηση του περίφημου “προοδευτικού μετώπου”.

Η ΝΔ βεβαίως έχει κάθε λόγο να επιθυμεί τα σχέδια για το “προοδευτικό μέτωπο” να ναυαγήσουν, όχι μόνο για να εμποδιστεί κάθε δυνατότητα ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους στην κεντροαριστερά για την αποφυγή πρόωρων εκλογών λόγω της προεδρικής εκλογής του 2020.

Το ιδανικό βέβαια για τη ΝΔ θα ήταν να περνούσε στη δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση σε ένα περίπου μήνα το άρθρο 32 για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με 180 και έτσι η επόμενη, ενδεχομένως γαλάζια, κυβέρνηση να το άλλαζε άμεσα με 151, εφόσον είχε την αυτοδυναμία. Μετά ωστόσο τις…. απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ψηφοφορία, στο Μοσχάτο θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται οι υποψίες τους για σχέδιο απόσυρσης ορισμένων βουλευτών της πλειοψηφίας, προκειμένου το άρθρο αυτό να μην μπορεί να αλλάξει με 151 στην επόμενη Βουλή.

Και βέβαια παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του κοινοβουλευτική αναμετρηση μίλησε με θερμά λόγια για το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, απέφυγε να δεσμευτεί από τώρα για το τι θα έπραττε εάν τον ξαναπρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον πίεσε ο κ.Τσίπρας, πολύ απλά γιατί στη ΝΔ δεν πιστεύουν ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον προτείνει και δε θα επιχειρήσει να προκαλέσει εκλογές.

Εξ ου και το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αποδειχθεί ο καθοριστικός παράγων για την αποφυγή πρόωρων εκλογών το 2020, για αυτό και η ΝΔ όχι μόνο θέλει να σαμποτάρει κάθε σχέδιο προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάνει και τα δικά της ανοίγματα.

Ως τέτοια κίνηση ερμηνεύεται η χθεσινή συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που δεν είναι βέβαια στέλεχος του ΚΙΝΑΛ αλλά υπήρξε ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ.Παπούλιας άλλωστε το 2004 είχε προταθεί για την Προεδρία από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και είχε βεβαίως ψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως έναν “Παπούλια” να αναζητεί και η ΝΔ, δηλαδή ένα πρόσωπο πέραν της δικής της παράταξης, ώστε να ψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ ή ακόμη και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας βέβαια είχε κατηγορήσει τον κ.Μητσοτάκη ότι δε δεσμεύεται για ψήφο στον κ.Παυλόπουλο επειδή σχεδιάζει να προτείνει για την Προεδρία είτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο είτε τον Κωστα Σημίτη, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είχε αναλάβει όμως να διαψεύσει αυτά τα σενάρια την επόμενη ημέρα, καθώς πρόκειται για δύο πρόσωπα με εξαιρετικά αρνητική εικόνα στη βάση της ΝΔ.

Βεβαίως από τη μία η ΝΔ κάνει τα δικά της ανοίγματα στην κεντροαριστερά, από την άλλη σχόλια προκάλεσαν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου στον News 24/7 στους 88,6 ότι το ΕΛΚ “χρειάζεται τον Ορμπαν” και πως θα μπορούσε να μιλήσει ακόμη και με το Σαλβίνι. Ενώ μουρμούρα υπήρξε για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου στο Δυτικό Τομέα της πρώην Β΄Αθηνών, λόγω διαφόρων σχολίων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το προηγούμενο διάστημα και αναρτήσεων που επικρίθηκαν για ανακρίβεια και κατηγορήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για fake news.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα