ΝΔ: Πίεση σε Ποτάμι και ΑΝΕΛ μέσω Σκοπιανού

ΝΔ: Πίεση σε Ποτάμι και ΑΝΕΛ μέσω Σκοπιανού
Tα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς Eurokinissi

Ως δικαίωση εκλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα και καλεί όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας ένα διττό στόχο

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να το… πάρει το Ποτάμι μέσω Σκοπιανού και ταυτόχρονα πιέζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που κινδυνεύουν με διάσπαση στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών:

Η χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία καλούσε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι δικαιώνεται η αρνητική στάση της ΝΔ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για διδασκαλία “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, είχε ένα διττό στόχο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να θέσει όλα τα κόμματα, αλλά και όλους τους βουλευτές προσωπικά προ των ευθυνών τους, όπως λένε γαλάζια στελέχη, απευθύνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς τους βουλευτές του Ποταμιού, αλλά και των ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ φλερτάρει ως γνωστόν εδώ και καιρό με το Ποτάμι, χωρίς όμως να έχει πρόθεση να μπει στη διαδικασία να κάνει επιθετικές μεταγραφές, αν και όπως έχει γράψει το News 24/7 έχει γίνει συζήτηση με το Γρηγόρη Ψαριανό και το Γιώργο Αμυρά. Εχουν επίσης γίνει εισηγήσεις και κρούσεις για μία προεκλογική συνεργασία του Ποταμιού με τη ΝΔ με το Σταύρο Θεοδωράκη σε αυτή την περίπτωση να μην κατεβαίνει υποψήφιος και ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί μετεκλογικά.

Ο ίδιος ο κ.Θεοδωράκης πάντως χθες διέψευσε σενάρια περί αυτοδιάλυσης του Ποταμιού το Μάρτιο και δήλωσε “ραντεβού στη νέα Βουλή”. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία δοκιμασία και για το Ποτάμι, καθώς οι βουλευτές διχάζονται μεταξύ της ψήφισης και της καταψήφισης της. Και όπως κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν δυνατότητες διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αφορμή το Σκοπιανό, έτσι κάποιοι στη ΝΔ θα έβλεπαν αντίστοιχα προφανώς θετικά μία δυνατότητα διεύρυνσης της γαλάζιας πλειοψηφίας.

Σε πολύ πιο δύσκολη θέση πάντως είναι ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, καθώς αν και έχει ο ίδιος ταχθεί κατά της συμφωνίας, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προτίθενται να την ψηφίσουν. Και σε αυτούς απευθυνόταν το χθεσινό μήνυμα Μητσοτάκη, καθώς η ΝΔ πέραν των όποιων κομματικών στόχων έχει και το μείζονα πολιτικό στόχο να μην περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι απο το Μοσχάτο σκοπεύουν να αφήσουν τον κ.Καμμενο σε χλωρό κλαρί.

Σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛδεν ψήφισε τον Ιούνιο την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι δεν θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια, μετά, όταν πέρασε από τα Σκόπια, υποστήριξε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, στις 17 Σεπτεμβρίου απείλησε ότι «θα αποσύρει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση αν ο κ. Τσίπρας φέρει στη βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά στη συνέχεια δεν αντέδρασε όταν τόσο οκ. Τσίπρας όσο και ο κυβερνητικός εκπροσωπος ΔημήτρηςΤζανακόπουλος προέβλεψαν ότιοι ΑΝΕΛ δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν καταψηφίσουν οι βουλευτές του τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ΝΔ επομένως αφενός εγκαλεί τον κ.Καμμένο γιατί δε ρίχνει την κυβέρνηση εμποδίζοντας την κύρωση της συμφωνίας με την οποία διαφωνεί, αφετέρου καλεί τους βουλευτες του να συμμορφωθούν με την κομματική γραμμή και να καταψηφίσουν τη συμφωνία, με στόχο να καταστεί πιο δύσκολο να βρεθούν “τα κουκιά” για την κύρωση της.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χθες στον News 24/7 στους 88,6: “Κάνουμε τα πάντα για να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε νέα πολιτικά δεδομένα. Κάθε βουλευτής θα πρέπει να τα προσμετρήσει αυτά τα νέα δεδομένα. Εμείς δεν θέλουμε να κυρωθεί αυτή η συμφωνία από την παρούσα Βουλή. Αν δεν ψηφιστεί θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν ψηφιστεί την ευθύνη θα έχουν όσοι σηκώσουν το χέρι και πουν ΝΑΙ. Οφείλουν όλοι να λάβουν υπόψιν τις νέες παραμέτρους”.

Από το Μοσχάτο προσέθεταν σε ακόμη πιο ξεκαθαρους τόνους πως “Πρέπει όσοι βουλευτές σκέφτονται με την ψήφο τους στη Βουλή να πουν ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, να αντιληφθούν ότι όποιος ισχυρίζεται ότι μιλά τη δήθεν μακεδονική γλώσσα, μπορεί και να αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως “Μακεδόνας”. Επομένως να μπορεί αμέσως μετά να εγείρει αξιώσεις ότι ανήκει σε μια τάχα μακεδονική μειονότητα που υπάρχει εκτός της Σκοπιανής επικράτειας. “

Γαλάζια στελέχη υπενθύμιζαν εξάλλου ότι η ΝΔ είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία πως σύνθετη ονομασία σε συνδυασμό με μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα μπορούν να δώσουν “πάτημα” στους Σκοπιανούς προκειμένου να εγείρουν θέματα αλυτρωτισμού και μειονότητας στο μέλλον, εκτιμώντας ότι δυστυχώς η ανησυχία αυτή τώρα δικαιώνεται.

“Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Mόνο ένας τρόπος υπάρχει για να περιοριστεί το εύρος της εθνικής ζημιάς:Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών” έλεγαν ειδικότερα.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηριζαν κωμικοτραγικό “ο κ. Τσίπρας αντί να συνειδητοποιήσει επιτέλους την ανάγκη να βάλει ένα φρένο στις ανήκουστες δηλώσεις Ζαεφ επιτίθεται στη ΝΔ, λες και αυτή υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών.”

Ως προς την κατηγορία που επανέλαβε το Μαξίμου περί αποδοχής “μακεδονικής” γλώσσας από την Ελλάδα το 1977, γαλάζια στελέχη έλεγαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εν γνώσει του ψεύδεται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Απαντούσαν ειδικότερα πως η Ν.Δ., όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της πΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα «μακεδονική», αλλά στις διασκέψεις αυτές του Ο.Η.Ε. είχε αντιδράσει επανειλημμένα επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά το 2007 και το 2012. Επαναλαμβαναν επισης ότι οι επιφυλάξεις μάλιστα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, ενώ προσέθεταν ότι δεν συνεβη κατι αντιστοιχο στην έκθεση της τελευταίας διάσκεψης του Ο.Η.Ε. (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα