Τσίπρας: Την πορεία εξόδου από τα Μνημόνια δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας

Τσίπρας: Την πορεία εξόδου από τα Μνημόνια δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Πολιτικές εξελίξεις. Σχεδιασμός πρωτοβουλιών και δράσεων για την επόμενη περίοδο,με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. (Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, μήνυμα στην πΓΔΜ και διαβεβαιώσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαβεβαίωση πως “την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας” παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του πως υπάρχει “παράθυρο ευκαιρίας” για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, επιδοκίμασε την στάση του Αρχιεπισκόπου και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “δεν χαίρεται που βγαίνουμε από τα Μνημόνια”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, προειδοποίησε ότι “η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα είναι το τέλος της διαδρομής αλλά ένας σημαντικός ιστορικός κόμβος” και, αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως “ο πυρήνας των μνημονιακών πολιτικών αντανακλούσε τις επιδιώξεις και των προγραμμάτων των κομμάτων που άσκησαν εξουσία”.

“Ξημερώνει σε επτά μήνες η μέρα που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον στο καθεστώς των μνημονίων. Επιβεβαιώνεται η αδυναμία αλλά και απροθυμία των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και την έσυραν στην κρίση, να τη βγάλουν από αυτήν”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, χαρακτήρισε ως “προϋπόθεση για το τέλος των Μνημονίων” την “μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015 και την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας”. Συγκρίνοντας, μάλιστα, τις παρούσες οικονομικές εξελίξεις με τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Σαμαρά, έκανε λόγο για “πολιτική εξαπάτηση”: “Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018”, είπε και χαρακτήρισε το 2018 “χρονιά ορόσημο για τη χώρα” κατά την οποία “στο επίκεντρο πλέον μπαίνουν και οι προτεραιότητές μας για την μεταμνημονιακή εποχή”. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έθεσε τον προβληματισμό “μετά το Μνημόνιο τί;”, καλώντας τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να τοποθετηθούν και να συμβάλουν στην προσπάθεια τη κυβέρνησης να σχεδιάσει την “επόμενη μέρα” της χώρας μετά τα Μνημόνια.

Οι τρεις άξονες της μεταμνημονιακής εποχής

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τρεις άξονες για τη μεταμνημονιακή εποχή: το πρώτο σκέλος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο τομέας της παραγωγής, αλλά και της δίκαιης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου: “Το δεύτερο σκέλος αφορά τη κοινωνική δικαιοσύνη. Στον τομέα της εργασίας, αποκατάσταση συλλογικών  συμβάσεων, τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Μεταμνημονιακή εποχή και έξοδος από την κρίση σημαίνει αντιστροφή αυτής της πραγματικότητας”, επισήμανε, θέτοντας ως στόχο και την “απόλυτη ισότητα στην πρόσβαση σε παιδεία και υγεία”. Το τρίτο σκέλος που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι η ανάγκη στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων. “Υπάρχουν ήδη δρομολογημένα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο εκεί. Με δεδομένο ότι ήταν πολλοί αυτοί που χρεοκόπησαν και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και όσοι φοροδιέφευγαν μέσω off shore, υπήρξε μεγάλη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης”, παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι “στις προτεραιότητες μας είναι να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν ανάγκη”.

“Μήνυμα νηφαλιότητας”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας επεφύλαξε θετικά σχόλια για την στάση που τήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έναντι των συλλαλητηρίων για την ονομασία της πΓΔΜ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κ. Ιερώνυμος «με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας» και πρόσθεσε: «Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα». Μάλιστα, μιλώντας επί της ουσίας για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αισιοδοξία του: «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα», επισήμανε, για να στείλει, στη συνέχεια, μήνυμα στα Σκόπια: «Είναι θετικό ότι, μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε με σαφήνεια και την ελληνική θέση, με την οποία η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις: “η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων”, τόνισε.

Επίθεση στη ΝΔ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαιτέρως σκληρός για την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Βλέπουν διαρκώς να ηττάται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφολογίας”, εκτίμησε, ενώ χρέωσε στη ΝΔ “δεξιά παραχάραξη της πραγματικότητας”. Επίσης, σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη “στάση εθνικής επιπολαιότητας”. “Το μόνο που τον νοιάζει είναι να συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα. Λέει αντιφατικά πράγματα. Τη μια αναφέρεται στον Καραμανλή και την άλλη στον Σαμαρά. Την μια αναφέρεται στον πατέρα του και την άλλη στον άνθρωπο που τον ανέτρεψε. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα να πάρει θέση. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. “Η ΝΔ δεν χαίρεται καθόλου που βγαίνουμε από τα μνημόνια. Αλλά και υπάρχουν κι άλλοι που δεν χαίρονται. Σχεδιάζουν μοχθηρά σχέδια για να μην τα καταφέρουμε. οι μάσκες θα πέσουν”, τόνισε επίσης.

Τέλος, ανέφερε με νόημα πως “πολλοί έχασαν τον ύπνο τους την μέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση και προχωρήσαμε σε εξεταστικές επιτροπές. “Το σύστημα της μίζας του τριγώνου της διαπλοκής είχε φτάσει στα όρια του. Και όσοι γνωρίζουν ότι είναι εκτεθειμένοι παίζουν τα ρέστα τους να αντιπολιτευτούν αυτή την κυβέρνηση που δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα