Βενιζέλος: Δε θέλουμε χάρες, αλλά να αναγνωριστούν οι θυσίες των Ελλήνων

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τι είπε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά της τρόικας, η οποία φέρεται να επιμένει σε εξωπραγματικές θέσεις

Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα, θέλουμε αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων και θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της τρόικας, η οποία φέρεται να επιμένει σε εξωπραγματικές θέσεις.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία -όπως είπε- ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Και την χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, που δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν ούτε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

"Ο συζητούμενος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο από το μνημόνιο"                                

"Ο προϋπολογισμός που συζητείται και θα ψηφιστεί σηματοδοτεί την έξοδο από το Μνημόνιο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ο οποίος αφού επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται ενώ εκκρεμεί η συζήτηση με την τρόικα, είπε ότι "εμείς εντάσσουμε τη συζήτηση και τον προϋπολογισμό στο ευρύτερο ζήτημα της διασφάλισης και τήρησης των προϋποθέσεων της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο κάτι που είναι πλέον εφικτό χάρη στις θυσίες του λαού".

Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «όλοι αυτοί που από τη μια διεκδικούν σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση και από την άλλη φοβούνται όποτε σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης μη τυχόν και γίνει δεκτή μια πολιτική γραμμή που θα τους αφαιρέσει το αντικείμενό τους, πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς διαπραγμάτευση δεν υπάρχει αποτέλεσμα».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ισχύει το «όχι» για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που «δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία και το «ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα «για κανονικό κράτος». Επιπλέον, χαρακτήρισε «πρόκληση» το να «κυριαρχούν στη συζήτηση τα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων». Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το εννοούμε αμετάκλητα», ενώ απαντώντας στο επιχείρημα, όπως είπε, των συνομιλητών της κυβέρνησης στην τρόικα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρηθεί η συνείδηση της υποχρέωσης να πληρώνεις το δάνειο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν πλήρη συνείδηση και πως όμως αν κάποιος δεν έχει καθόλου εισόδημα δεν μπορεί βεβαίως να πληρώσει και συνεπώς πρέπει να υπαχθεί σε μια ρύθμιση. «Δεν μιλάμε για ‘στρατηγικούς κακοπληρωτές' και ‘μπαταχτσήδες', μιλάμε για το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό».

Σημείωσε δε ως προς αυτό ότι οι τράπεζες συμφωνούν με την κυβέρνηση και πως «ό,τι λέμε το λέμε σε συνεννόηση με τις 4 συστημικές τράπεζες». Αναφορικά δε με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι έχουν γίνει ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πως προβλέπεται στη νομοθεσία όταν πρόκειται να σωθεί μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

SHARE:

24Media Network