Ο δημιουργός των Watchmen προειδοποιεί: “Η παιδιάστικη αγάπη στους υπερήρωες είναι προάγγελος φασισμού”

Ο δημιουργός των Watchmen προειδοποιεί: “Η παιδιάστικη αγάπη στους υπερήρωες είναι προάγγελος φασισμού”
Caption / YouTube

Ο θρύλος των κόμικς και δημιουργός των "V for Vendetta" και "Watchmen" κρούει ξανά το καμπανάκι του κινδύνου που κατά τη γνώμη του ελοχεύει πίσω από τις "παιδιάστικες" ταινίες κόμικ.

Ο Alan Moore (Άλαν Μουρ) είναι ένας από τους πιο θρυλικούς και καταξιωμένους δημιουργούς στον χώρο των comics, έχοντας εμπνευστεί μεταξύ άλλων τους “Watchmen” της DC και το αριστουργηματικό “V for Vendetta“. Είναι παράλληλα ένας στοχαστής που έχει εκφράσει δημόσια τις απόψεις του, προκαλώντας αρκετές φορές ανάμεικτες αντιδράσεις, ενώ έχει εκφράσει ανοιχτα το μίσος του για τις ταινίες με υπερήρωες (σ.σ.: τις έχει χαρακτηρίσει “πληγή για τον κινηματογράφο” και “σε ένα βαθμό για τον πολιτισμό”).

Σε νεότερη συνέντευξή του στον Guardian, ο Moore “ξαναχτυπά” και προχωρά σε νέα σχόλια για τις ταινίες των DC και Marvel, που έχουν κατακλύσει τις κινηματογραφικές αίθουσες τα τελευταία χρόνια, χωρίς να τις κατονομάζει ευθέως.  Ο Moore μίλησε για την ολοένα αυξανόμενη αγάπη των ενηλίκων για τις ταινίες υπερηρώων ως “παλιμπαιδισμό” που μπορεί να γίνει ακόμα και “προάγγελος του φασισμού“: «Είχα πει γύρω στο 2011 ότι θεωρούσα πως είχε σοβαρές και ανησυχητικές επιπτώσεις για το μέλλον, εάν εκατομμύρια ενήλικες έκαναν ουρές για να δουν “ταινίες του Batman”. Επειδή αυτό το είδος του παλιμπαιδισμού, αυτή η παρόρμηση προς τις απλούστερες εποχές, απλούστερες πραγματικότητες, μπορεί να λειτουργήσει συχνά σαν έναν προάγγελο του φασισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δημιουργός των Watchmen εξέφρασε την ανησυχία του ότι «εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικες στέκονται στις ουρές για να δουν χαρακτήρες και καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί για να ψυχαγωγούν τα 12χρονα αγόρια  -και πάντοτε ήταν αγόρια- πριν από 50 χρόνια».

Έβαλε μάλιστα και το δικό του μερίδιο ευθύνης στην εξίσωση: «Δεν πίστευα πραγματικά ότι οι υπερήρωες ήταν για ενήλικες. Νομίζω ότι αυτό ήταν μια παρεξήγηση που γεννήθηκε από όσα συνέβησαν τη δεκαετία του 1980 – για την οποία πρέπει να σηκώσω το χέρι μου και να αναλάβω σημαντικό μερίδιο ευθύνης, αν και δεν ήταν σκόπιμο – όταν πρωτοεμφανίστηκαν έργα όπως το ‘Watchmen’. Υπήρχαν πάρα πολλοί τίτλοι που έδειχναν ότι  “τα κόμικς έχουν μεγαλώσει'”. Τείνω να πιστεύω ότι, όχι, τα κόμικς δεν είχαν μεγαλώσει. Υπήρχαν μερικοί τίτλοι που ήταν πιο “ενήλικοι” από ό,τι είχε συνηθίσει ο κόσμος. Αλλά η πλειονότητα των τίτλων κόμικς ήταν λίγο πολύ οι ίδιοι όπως ήταν πάντα. Δεν ήταν τα κόμικς που μεγάλωσαν. Νομίζω ότι ήταν περισσότερο τα κόμικς που συνάντησαν τη συναισθηματική ηλικία του κοινού που ερχόταν από την άλλη πλευρά… Πάντα θα αγαπώ και θα λατρεύω το μέσο των κόμικς, αλλά η βιομηχανία των κόμικς και όλα τα πράγματα που συνδέονται με αυτήν απλά έγιναν ανυπόφορα

Όπως σημειώνουν οι Unboxholics, σε συνέντευξή του το 2020, ο Moore είχε αποκαλύψει ότι δεν έχει ξαναδεί υπερηρωική ταινία από την εποχή του πρώτου “Batman” του 1989 δια χειρός Τιμ Μπάρτον:  «Δεν παρακολουθώ καμία από αυτές. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες έχουν κλαπεί από τους αρχικούς δημιουργούς τους, όλοι τους… Αν προσπαθήσεις να τους μεταφέρεις στον κόσμο των ενηλίκων, τότε νομίζω ότι γίνεται κάπως γκροτέσκο.»

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Watchmen έγινε σειρά το 2019 στο HBO δια χειρός του Damon Lindelof, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για την διαφορετική και μοντέρνα προσέγγιση που έκανε στο αυθεντικό υλικό. Επίσης, το 2009 ο σκηνοθέτης Zack Snyder μετέφερε για πρώτη φορά τους Watchmen στη μεγάλη οθόνη, με τις απόψεις για αυτό να διίστανται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα