Στο φως ελληνικό κέρινο πλακίδιο 1800 ετών με εργασία ενός μικρού παιδιού

Στο φως ελληνικό κέρινο πλακίδιο 1800 ετών με εργασία ενός μικρού παιδιού

Ένα κέρινο πλακίδιο όπου αναγράφεται στα ελληνικά η σχολική εργασία ενός παιδιού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Το πλακίδιο είναι 1800 ετών και είναι αποθηκευμένο τα τελευταία 40 χρόνια, ωστόσο, το κοινό θα έχει τώρα την ευκαιρία να το θαυμάσει από κοντά στο πλαίσιο της έκθεσης "Writing: Making Your Mark" μεταξύ 26 Απριλίου και 27 Αυγούστου του 2019.

Το αρχαίο αυτό πλακίδιο ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και περιέχει εξαιρετικά παραδείγματα γραφικού χαρακτήρα, ασκήσεις ορθογραφίας και ωρολόγια προγράμματα. Οι δύο σειρές είναι γραμμένες στα ελληνικά και εκτιμάται πως τις σκάλισε στο κερί με γραφίδα ένα παιδί ηλικίας 8 με 9 ετών, όπως μεταδίδει η Telegraph.

Ο Roly Keating, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Βιβλιοθήκης, δήλωσε:

"Αυτό είναι ένα αντικείμενο που νομίζω ότι το είχαμε ξεχάσει και σίγουρα είναι κάτι που έχει να δει το κοινό από τη δεκαετία του '70. Είναι η εργασία ενός παιδιού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τον 2ο αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο και η γραφή του διατηρείται μέχρι και σήμερα, ενώ το πλακίδιο έχει το μέγεθος ενός σύγχρονου μίνι iPad μίνι. Αυτό που μας κόβει την ανάσα είναι ότι μπορούμε να δούμε την προσπάθεια ενός παιδιού στα ελληνικά από 1.800 χρόνια πριν".

 

 

Στο φως ελληνικό κέρινο πλακίδιο 1800 ετών με εργασία ενός μικρού παιδιού
Πηγή: 

Dailymail.co.uk

SHARE:

24Media Network