Η θρυλική Τόσκα στη Λυρική Σκηνή με δόσεις φιλμ νουάρ

Η θρυλική Τόσκα στη Λυρική Σκηνή με δόσεις φιλμ νουάρ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού- ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται το 2018 με ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Τζιάκομο Πουτσίνι σε έξι μόνο παραστάσεις.

Ντίβα της όπερας και της ζήλιας. Καλλιτεχνική επινόηση του Τζιάκομο Πουτσίνι και μούσα πολλών μεταγενέστερων συνθετών. Η Φλόρια Τόσκα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Ρώμη το 1900. Και στην Ελλάδα το 1942 με την 19χρονη τότε Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο διεθνή σκηνογράφο, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2007) Στέφανο Λαζαρίδη που έφυγε από τη ζωή το 2010, η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα γεμίσει με τις μελωδίες ενός εκ των σημαντικότερων έργων της ιταλικής αλλά και της παγκόσμιας όπερας. 

ADVERTISING

Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία, σκηνικά και κουστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, η Τόσκα, με την υψίφωνο Τσέλια Κωστέα στον ομώνυμο ρόλο, θα ανέβει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 26 Ιανουαρίου για έξι μοναδικές παραστάσεις (28, 31/01, 4,6,9/02). Η εν λόγω παραγωγή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007 στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Πανεπιστημίου έπειτα από πρόταση του εκλιπόντος Στέφανου Λαζαρίδη στο Νίκο Σ. Πετρόπουλο.

Ο τελευταίος, αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά να μας μεταφέρει δραματουργικά στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη. Με ασπρόμαυρες λήψεις που θυμίζουν θρίλερ εποχής και εντείνουν ακόμη περισσότερο τη μαγεία της μουσικής του Ιταλού συνθέτη.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Σ. Πετρόπουλος αναφέρει: “ Το Φεβρουάριο του 1944, σε μια Ρώμη παρωδία ανοχύρωτης πόλης, γεμάτη πρόσφυγες, κατασκόπους, διπλούς πράκτορες, πληροφοριοδότες, συνεργάτες Γερμανών, δωσίλογους, βασανιστές, φυγάδες, μέσα στον πάταγο των συμμαχικών βομβαρδισμών, στη συνεχή μετακίνηση, των γερμανικών στρατευμάτων και στο γενικό πανικό, η Τόσκα βρίσκει έναν ιδανικό ιστό για να μας οδηγήσει σε ένα ρεαλιστικό ιστορικό δράμα του 20ου αιώνα”.

Ο Στέφανος Λαζαρίδης σημείωνε για την παραγωγή: “ Η μετατόπιση του ιστορικού πλαισίου δεν επηρεάζει το βασικό θέμα της όπερας, που αφορά τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των τριών βασικών χαρακτήρων. Φιλοδοξεί όμως να φέρει στο νου εικόνες πολύ πιο οικείες σε όλους μας, από συνθήκες που οι παλιότεροι έχουν ζήσει και οι νεότεροι έχουν ακούσει από αφηγήσεις και δει μέσα από ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο. Συνθήκες οριακές, που αποτελούν τη βάση για τις συγκρούσεις που πραγματεύεται η όπερα του Πουτσίνι”.

Τρεις πράξεις γεμάτες ένταση, εικόνες, μουσική.

Πληροφορίες Παράστασης

26, 28, 31 Ιανουαρίου και 4, 6, 9 Φεβρουαρίου 2018

Ώρα έναρξης: 20.00

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία-σκηνικά- κοστούμια: Νίκος Σ. Πετρόπουλος

Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ίων Κεσούλης

Φωτισμοί: Τζουζέππε ντι Ιόριο

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Φλόρια Τόσκα: Τσέλια Κοστέα

Μάριο Καβαραντόσσι: Πάβελ Τσέρνοχ (26, 28, 31/1 & 4/2)

Δημήτρης Πακσόγλου (6, 9/2)

Βαρόνος Σκάρπια: Δημήτρης Τηλιακός

Νεωκόρος: Βαγγέλης Μανιάτης

Τσέζαρε Αντζελόττι: Τάσος Αποστόλου

Σαρρόνε: Διονύσης Τσαντίνης

Σπολέττα: Χρήστος Κεχρής

Δεσμοφύλακας: Χρήστος Αμβράζης

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

SHARE:

24Media Network