Δίστομο-Λίντιτσε-Οραντούρ: Τρεις πόλεις, μια ναζιστική θηριωδία

Δίστομο-Λίντιτσε-Οραντούρ: Τρεις πόλεις, μια ναζιστική θηριωδία

Ερείπα, στάχτες και εκατοντάδες νεκρούς. Αυτά άφησαν πίσω τους τα Γερμανικά στρατεύματα στο Δίστομο, το Λίντιτσε και το Οραντούρ. Το News 24/7 επισκέφθηκε την έκθεση με τα ιστορικά ντοκουμέντα από τις θηριωδίες στο μετρό του Συντάγματος

Υπάρχει μια ημερομηνία που ενώνει το Δίστομο, το Λίντιτσε της Τσεχίας και το Οραντούρ της Γαλλίας. Η 10η Ιουνίου, είναι η μέρα που θα θυμούνται για πάντα. Είναι η μέρα που και οι τρεις πόλεις ισοπεδώθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία.

Από την Πέμπτη 2 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουνίου, όσοι περνούν από το μετρό του Συντάγματος μεταξύ 10:30 και 20:00, μπορούν να δουν την έκθεση που συνδιοργανώνεται από Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, από το “Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη” και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η οποία περιέχει ιστορικά ντοκουμέντα από τα τρια χωριά που ξεκληρίστηκαν από τους Ναζί την ίδια ημερομηνία. Το Λίντιτσε την 10η Ιουνίου του 1942, το Δίστομο και το Οραντούρ την 10η Ιουνίου του 1944.

Την ημέρα εκείνη, το Δίστομο ετοιμαζόταν να θρηνήσει τέσσερα παιδιά του, όμως αυτό που ακολούθησε ήταν ακόμη πιο φρικτό. Γερμανικά στρατεύματα ξεκίνησαν από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση το βουνό, αναζητώντας Έλληνες αντάρτες και σκοτώνοντας οτιδήποτε έβρισκαν στον δρόμο τους. Όταν τα φορτηγά και οι 1.000 περίπου στρατιώτες έφτασαν στο Δίστομο, ενημερώθηκαν πως στο Στείρι, βρίσκονται αντάρτες. Φεύγουν προς εκεί και ακολουθεί μεγάλη συμπλοκή που κρατάει περίπου 2 ώρες. Οι Γερμανοί οπισθοχωρούν και επιστρέφουν στο Δίστομο. Εξαγριωμένοι, ξεχύνονται στους δρόμους του χωριού. Καίνε, λεηλατούν και σκοτώνουν οτιδήποτε ζωντανό βρίσκεται μπροστά τους. Γέρους, νέους, γυναίκες, βρέφη. Μέσα σε μιαμιση ώρα νέκρωσε όλο το χωριό. 228 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην φρικτή επιχείρηση των Ναζί.

Την ίδια μέρα, 200 άνδρες της Βάφεν SS, ξεκινούν για ένα μικρό γαλλικό χωριό κοντά στη Λιμόζ. Το Οραντούρ. Ορισμένοι περικυκλώνουν το χωριό και οι υπόλοιποι μπαίνουν μέσα και μαζεύουν όλους τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία. Οι γυναίκες και τα παιδιά οδηγούνται στην εκκλησία, ενώ οι άνδρες μεταφέρονται σε διάφορα σημεία του χωριού. Με έναν πυροβολισμό δίνεται το σύνθημα και εκτελούνται όλοι οι άνδρες ακαριαία. Περίπου 400 γυναίκες και παιδιά περιμένουν κλεισμένοι στην εκκλησία. Τότε οι Ναζί πετούν ασφυξιογόνες βόμβες και παράλληλα προσπαθούν να ανατινάξουν τον θόλο. Η πυρκαγιά επεκτείνεται. Γυναίκες και παιδιά καίγονται ζωντανοί. Μόνο μια γυναίκα και πέντε άνδρες καταφέρνουν να γλιτώσουν. Οι Γερμανοί καίνε όλο το χωριό για να μην μπορεί να γίνει αναγνώριση των θυμάτων. Μετά την απελευθέρωση, το Οραντούρ κατασκευάζεται εκ νέου σε κοντινό σημείο, και τα ερείπια κρίνονται διατηρητέα για να θυμίζουν τη θηριωδία.

Δύο χρόνια νωρίτερα, την 10η Ιουνίου 1942, το χωριό Λίντιτσε της Τσεχίας ένιωσε στο πετσί του τον Ναζισμό. Επικεφαλής των Ες Ες Βοημίας και Μοραβίας ήταν ο Ράινχαρτ Χάιντριχ ο οποίος ήταν γνωστός για τις φρικιαστικές του πράξεις. Τσέχοι κομμάντος τον δολοφονούν στις 4 Ιουνίου 1942. Η Γκεστάπο οργώνει τα χωριά και αναζητεί εκδίκηση. Στο μικρό Λίντιτσε δεν βρίσκει τίποτα ύποπτο αλλά ο Χίτλερ δίνει εντολή να εξαφανιστεί το χωριό απ’τον χάρτη για παραδειγματισμό. Οι άντρες εκτελούνται στην αυλή ενός αγροκτήματος και οι γυναίκες μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα παιδιά απομακρύνονται από τις μανάδες τους και μεταφέρονται στην Πολωνία. Συνολικά δολοφονούνται 340 κάτοικοι. Το χωριό καίγεται ολοσχερώς.

Η έκθεση με τα ιστορικά ντοκουμέντα και τις φωτογραφίες, μετά την Κυριακή, θα μεταφερθεί από το μετρό του Συντάγματος, στο Δίστομο, όπου θα παραμείνει μέχρι και τις 15 Ιουνίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Σφαγή του Διστόμου.  Η σημαντική πρωτοβουλία, στηρίζεται και από τις Πρεσβείες της Τσεχίας και της Γαλλίας στην Αθήνα αλλά και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ΣΤΑΣΥ.

Ο Κώστας Τσαγκαράκης, τρέχει κάθε χρόνο στον αγώνα δρόμου που γίνεται στη μνήμη της Σφαγής του Διστόμου από το 1985 μέχρι και σήμερα. Βρέθηκε στους χώρους της έκθεσης και μίλησε στο News24/7

Δήλωση στο News 24/7 του Γιώργου Λαζούρα, δημάρχου Καλαβρύτων και προέδρου του Δικτύου των μαρτυρικών πόλεων όλης της Ελλάδας.

Την ξενάγηση στο News 24/7 έκανε η Χριστίνα Σταμούλη, Νομικός και εκπρόσωπος του Αρχείου “Ιωάννη Ε. Σταμούλη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα