Τέως βασιλιάς: Αν δεν όρκιζα τη χούντα, θα γινόταν εμφύλιος

Τέως βασιλιάς: Αν δεν όρκιζα τη χούντα, θα γινόταν εμφύλιος

Για όλους και για όλα μίλησε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές. Αποκαλυπτικός και για την προσωπική του ζωή (Vid)

Άκρως αποκαλυπτικός ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ που αναφέρθηκε σε σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης και κυπριακής ιστορίας.

"Δεν με ενοχλεί το τέως. Όλοι είμαστε τέως κάτι", ανέφερε αρχικά, μιλώντας στη συνέχεια για το παρασκήνιο της σύγκρουσης με τον Γιώργο Παπανδρέου.

"Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά πρέπει να αναλύσεις όλη την πολιτική σου ιστορία για να δεις τι λάθη έκανες. Ακόμα και σήμερα, κάποιοι λένε ότι εγώ έδιωξα τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Δεν υπήρχε περίπτωση να τον διώξω, αφού τον συμπαθούσα και οι σχέσεις μας ήταν άψογες. Ήταν μια σχέση παππού - εγγονού. Θυμάμαι όταν τον κάλεσα να φάμε στα Ανάκτορα και του είπα "έχω την εντύπωση ότι θα μας βάλουν να τσακωθούμε".

Με ρώτησε "ποιος". Του απάντησα "δεν ξέρω, αλλά σας παρακαλώ αν δείτε κάποιον στο περιβάλλον που δεν σας αρέσει να μου το πείτε", σημείωσε στην εκπομπή ΤΕΤ Α ΤΕΤ του ΡΙΚ.

Όσον αφορά την περίοδο της δικτατορίας, ο τέως βασιλιάς σημείωσε: "Αν δεν όρκιζα τη χούντα, θα γινόταν εμφύλιος". Ερωτηθείς αν μπορούσε να λειτουργήσει πιο σθεναρά, απάντησε: "Πιο σθεναρά από το να φύγεις από τα Ανάκτορα και την πολυτέλεια και να ηγηθείς ενός κινήματος κατά της χούντας, δεν γίνεται".

"Όταν ήμουν στην εξορία, ο Μακάριος μου είπε να πάω στην Κύπρο να εγκατασταθώ μόνιμα. Διαφωνήσαμε όταν ακύρωσα την αποστολή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην Τυλληρία το 1964.

Μου είπε ότι έκανα πολύ άσχημα. Του απάντησα ότι "εσείς προεδρεύετε σε μισό εκατ. πληθυσμού, αλλά εγώ σε 9 εκατ. Πρέπει να καταλάβετε ότι θα κοιτάξω να κρατήσω την πατρίδα μου εκτός πολέμου", σημείωσε αναφερόμενος στη σχέση και τη διαφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Η σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ο τέως Κωνσταντίνος γύρισε τον χρόνο πίσω και μιλώντας στον Τάσο Τρύφωνος παραδέχτηκε: "Μου άρεσε το σχολείο, αλλά όχι τα μαθήματα.

Όταν έγινα 15 άλλαξε εντελώς η ζωή μου. Τα άλλα παιδιά είχαν ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ εγώ έκανα στρατιωτική εκπαίδευση.

Η Αλίκη ήταν καταπληκτική ηθοποιός και άνθρωπος. Την είχα δει με τις αδερφές μου στο θέατρο. Έλεγαν τότε ότι υπάρχει ένα τούνελ από τα Ανάκτορα που βγαίνει στο σπίτι της.

Και απαντούσα εγώ: "Αν παραδεχτούμε ότι υπάρχει αυτό το τούνελ και η Αλίκη αποφασίσει να αλλάξει σπίτι, θα πρέπει να αλλάξουμε το τούνελ;".

Όσο για το αν ήταν ένας νεανικός έρωτας όλο αυτό που έζησε τότε, χαμογελώντας αμήχανα είπε: "δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε".

Η κρίση στην Ελλάδα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

"Εμείς περάσαμε πολύ δύσκολη περίοδο. Γίνεται προσπάθεια από όλους τους Έλληνες και σιγά σιγά βγαίνουμε από την κρίση.

Το γεγονός ότι ο λαός υποφέρει δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις με απασχολούν πάρα πολύ. Όσοι μου μιλάνε μου λένε "τι μέλλον θα έχει το παιδί μου;". Και είναι σωστή ερώτηση.

Προτιμώ να είμαι εδώ όταν γίνονται όλα αυτά, παρά να ζω στο εξωτερικό. Γίνεται κολοσσιαία προσπάθεια από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να βγούμε από αυτό το χάος. Το ίδιο και στην Κύπρο. Έχετε έναν πολύ καλό πρόεδρο και θα χαρώ πολύ να τον γνωρίσω.

Η αυτοβιογραφία

Ο τέως Βασιλιάς, Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ αποκάλυψε ότι γράφει τη βιογραφία του, χωρίς όμως να γνωρίζει ακόμα τον τίτλο που θα δώσει στο βιβλίο.

"Έχουμε εγκατασταθεί στο Πόρτο Χέλι και τα παιδιά μου κάνουν τη ζωή τους. Χαίρομαι που ο Νικόλαος έχει μετακομίσει εδώ. Αλλά και αυτός δουλεύει και δεν τον βλέπω αρκετά", είπε, με παράπονό.

Για τη σύζυγό του δήλωσε: "Έχασα τον πατέρα μου στα 23 και παντρεύτηκα στα 24. Η γυναίκα μου μόλις είχε κλείσει τα 18. Φέτος κλείνουμε 50 χρόνια γάμου. Είναι αδύνατον να ζήσω χωρίς να έχω τέτοια γυναίκα. Θαυμάζω την υπομονή της!".

Τι απάντησε στην ερώτηση αν τα παιδιά του έχουν πλάνα να ασχοληθούν με την πολιτική: "Γιατί πρέπει ένας από τους δυο να μπει στην πολιτική; Για να εξυπηρετήσει λαϊκούς πολιτικούς; Εγώ θέλω το καλό του τόπου. Αν είναι γι' αυτό ναι. Αν είναι για την εξυπηρέτηση πολιτικών, όχι. Πιστεύω ότι δεν σκέφτονται κάτι τέτοιο. Θα μου το είχαν πει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τέως βασιλιάς

SHARE:

24Media Network