Ινστιτούτο Παστέρ: Στην “εκπνοή” της έξαρσης η επιδημία της γρίπης. Στους 67 οι νεκροί

Ινστιτούτο Παστέρ: Στην “εκπνοή” της έξαρσης η επιδημία της γρίπης. Στους 67 οι νεκροί

Ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Σε 67 ανέρχονται οι νεκροί από τη νέα γρίπη, με δύο συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα που έπασχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 63 άτομα, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευθεί 211.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος), η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων-διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Παστέρ, η επιδημία γρίπης στην Ελλάδα πλησιάζει στην κορύφωσή της και στις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες θα αρχίσει η μείωση της κυκλοφορίας του ιού.

Η φετινή εποχική γρίπη, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που η εξάπλωσή της στη χώρα μας ήταν περιορισμένη, χαρακτηρίζεται από ευρεία εξάπλωση του ιού, από μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων, αλλά και από θανάτους.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ προκύπτει ότι το στέλεχος του ιού γρίπης που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων, είναι το A(H1N1) pdm09, δηλαδή το στέλεχος γρίπης που προκάλεσε την πανδημία του 2009.

Εκτός, όμως, από τον ιό γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 που κυκλοφορεί, συνυπάρχουν και δύο άλλοι ιοί της εποχικής γρίπης, ο Α(Η3Ν2) και ο ιός τύπου Β.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις για τον ιό της γρίπης και τη φετινή επιθετική του μορφή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα