Οι ξανθιές γυναίκες είναι τελικά πιο έξυπνες;

Οι ξανθιές γυναίκες είναι τελικά πιο έξυπνες;

Αμερικανική έρευνα ανατρέπει το στερεότυπο της "ξανθιάς"

Εδώ και κάποια χρόνια έχει βγει η φήμη πως οι ξανθιές είναι πιο χαζές από τις μελαχρινές ή τις κοκκινομάλλες. Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και σχετικά ανέκδοτα. Φαίνεται όμως πως αυτός ο μύθος δεν επιβεβαιώνεται από την επιστήμη. Το αντίθετο μάλιστα.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις Ηνωμενες Πολιτείες ανέλυσαν τις επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης που είχαν περίπου 11.000 ξανθιές (φυσικές ξανθιές!) και τις συσχέτισαν με τις αντίστοιχες γυναικών με μαλλιά άλλου χρώματος (καστανά, μαύρα, κόκκινα).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο οικονομικό περιοδικό Economics Bulletin έδειξαν πως οι ξανθιές είναι μάλλον πιο έξυπνες από τις μελαχρινές ή τις κοκκινομάλλες.

Συγκεκριμένα, η μέση βαθμολογία μιας ξανθιάς ήταν 103,2 έναντι 102,7 μιας καστανομάλλας, 101,2 μιας κοκκινομάλλας και 100,5 μιας γυναίκας με μαύρα μαλλιά. Όσον αφορά τους ξανθούς, οι επιδόσεις στους στα τεστ δεν διαφέρουν σε τίποτε από εκείνες ανδρών με μαλλιά άλλου χρώματος.

Οι ειδικοί τόνισαν πως τέτοια διεθνή στερεότυπα όπως αυτό με τις ξανθιές, δυστυχώς «έχουν συχνά αρνητικές επιπτώσεις στις προσλήψεις, στις προαγωγές και σε άλλες κοινωνικές επαφές. Η νέα έρευνα δείχνει όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση κατά των ξανθών με βάση τη νοημοσύνη. Δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο χαζές» και πρόσθεσαν πως αν τελικά έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα οι ξανθιές, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με την μελέτη, φαίνεται να μεγαλώνουν συχνότερα σε οικογένειες που τους δίνουν περισσότερα ερεθίσματα.

Το όλο στερεότυπο πιθανώς ξεκίνησε από τη Γαλλία του 18ου αιώνα, εξαιτίας μιας ιερόδουλης που είχε γίνει διάσημη για την ομορφιά της, αλλά όχι για την ανάλογη εξυπνάδα της.

Διαβάστε ακόμα στο Healthview.gr:

Φυματίωση η δεύτερη πιο θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο μετά το AIDS

SHARE: