IRIS: Διπλασιάστηκε στα 1.000 ευρώ το όριο συναλλαγών
Διαβάζεται σε 5'
Tα νέα όρια του IRIS προβλέπουν δυνατότητα μεταφοράς έως 500 ευρώ ημερησίως μέσω της υπηρεσίας P2P και επιπλέον 500 ευρώ για συναλλαγές P2B.
- 09 Ιουλίου 2025 06:46
Σε εφαρμογή τέθηκαν από χθες τα νέα, αυξημένα όρια για τις συναλλαγές μέσω της υπηρεσίας IRIS, τα οποία διαμορφώνονται πλέον στα 1.000 ευρώ ημερησίως. Η αλλαγή αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα της Πολιτείας για την πάταξη του “μαύρου” χρήματος, με έμφαση στις πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες.
Πιο αναλυτικά, τα νέα όρια προβλέπουν δυνατότητα μεταφοράς έως 500 ευρώ ημερησίως μέσω της υπηρεσίας P2P (person-to-person), δηλαδή για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών όπως φίλοι ή συγγενείς. Παράλληλα, προβλέπεται επιπλέον όριο 500 ευρώ για συναλλαγές P2B (person-to-business), δηλαδή για πληρωμές προς επαγγελματίες.
Οι μεταφορές χρημάτων μέσω P2P παραμένουν χωρίς προμήθεια, ενώ στις P2B συναλλαγές υπάρχει μικρή χρέωση, η οποία επιβαρύνει τον επαγγελματία.
Σχετικά με την διείσδυση του IRIS στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι πολύ εύκολο να ενεργοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί. Απαιτείται μόνο ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Έχει υψηλό βαθμό χρήσης καθώς έχει ήδη 3,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες (P2P) ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. χρήστες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στο IRIS είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 565.000 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες (P2Β). Η μεταφορά γίνεται άμεσα και δωρεάν μεταξύ φυσικών προσώπων, ενώ υπάρχουν μικρές χρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες όταν αυτοί δέχονται πληρωμές. Είναι επίσης εξαιρετικά ασφαλές, αφού οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο ασφαλές περιβάλλον του Mobile banking των τραπεζών και με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων.
Τα επόμενα βήματα
Το πρώτο βήμα με τα διευρυμένα νέα όρια έγινε χθες και ακολουθεί το δεύτερο τον Νοέμβριο όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν με IRIS για τις αγορές τους από φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα –σαν να πληρώνουν με κάρτα-, χωρίς όριο, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Το τρίτο βήμα έρχεται την 1η Ιανουάριου 2026, καθώς η μεταφορά ποσών μεταξύ ιδιωτών στο Ρ2Ρ διπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ, με πλαφόν όμως τις 5.000 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο ποσό μεταφοράς μεταξύ ιδιωτών μπορεί να είναι και 5.000 ευρώ (άπαξ μηνιαία μεταφορά), με το ελάχιστο να μπορεί να είναι και 5 ευρώ, μέχρι να συμπληρωθεί το πλαφόν. Για το λόγο αυτό, όπως έχει ανακοινώσει η ΔΙΑΣ, θα έχει δύο συστήματα μέτρησης, ένα ημερήσιο και είναι μηνιαίο. Τα 1.000 ευρώ διευκολύνουν πληρωμές όπως είναι π.χ. το ενοίκιο.
Επίσης από τον Ιανουάριο του 2026 αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το ημερήσιο όριο των 1.000 ευρώ (δυνητικά μέχρι 31.000 ευρώ/μήνα) για πληρωμή προς ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ.
Τέλος, από τα μέσα του 2026 το Ρ2Ρ “ανοίγει” για μεταφορές ποσών και προς ιδιώτες που ζουν στο εξωτερικό στις χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο EuroPA (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία και Ανδόρρα).
Εθνικός πρωταθλητής
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούνιο, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει την αύξηση στα όρια έως το τέλος του έτους.
“Πιστεύουμε βαθιά στο συγκεκριμένο project, το ενισχύουμε και το στηρίζουμε ακόμη περαιτέρω”, είχε δηλώσει από το βήμα του 9ου συνεδρίου 360 Payments της ΔΙΑΣ. “Μέχρι τέλος του έτους τα όρια διπλασιάζονται σε 1.000 ευρώ για P2P συναλλαγές και 1.000 ευρώ για P2B συναλλαγές. Με ένα μηνιαίο αθροιστικό όριο, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, για μεταφορές μεταξύ φυσικών προσώπων. Για τις εμπορικές συναλλαγές διατηρείται το καθεστώς χωρίς όρια“, διευκρίνισε.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS της ΔΙΑΣ «εθνικό πρωταθλητή» και υπενθύμισε ότι οι συναλλαγές ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα είναι δωρεάν και οι συναλλαγές προς τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολύ μικρή χρέωση.
Συμπλήρωσε, επίσης, πως από 1η Νοεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η ενσωμάτωση του IRIS Payments στα POS μέσω της χρήσης QR Code, ενώ στο νέο Τελωνειακό Κώδικα «πρόκειται να υπάρχει και ένα πλαίσιο συνεπειών για όσους δεν θα υλοποιήσουν το IRIS στα POS, αυτονόητα ακριβώς επειδή όταν λέμε ότι κάτι θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει να ισχύσει καθολικά».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το ελληνικό σύστημα πληρωμών IRIS θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Eurοpa Project. “Μια πρωτοβουλία 10 χωρών που εντάσσουν τα δικά τους IRIS και τις δικές τους εθνικές πλατφόρμες σε μια ενιαία πλατφόρμα και με την προσθήκη των Ελλήνων χρηστών, όπου εκεί θα περάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες, θα πάει περίπου στα 105 εκατομμύρια χρήστες”, τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη κυριαρχίας της Ευρώπης στον χώρο των πληρωμών και μίλησε για το ψηφιακό ευρώ, “ένα από τα θέματα που μας απασχολούν ειδικά αυτή την περίοδο, μαζί με το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς”.
Συναλλαγές με IRIS to 2024
Πέρυσι η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με IRIS ανήλθε στα 6,1 δισ ευρώ, με 57,3 εκατομμύρια διατραπεζικές συναλλαγές (αυξημένες κατά 137% σε σχέση με το 2023).
Σήμερα 3,8 εκατ. πολίτες χρησιμοποιούν την υπηρεσία P2P –για μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών- ενώ μέσα στη χρονιά ο αριθμός των χρηστών θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια.
Επίσης περισσότεροι από 565 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την υπηρεσία IRIS P2B, μέγεθος που προσεγγίζει το απόλυτο σύνολο της αγοράς.
Στο IRIS Commerce, έχουν ενταχθεί 8.000 επιχειρήσεις/e-shops, ωστόσο αναμένεται “εκρηκτική” αύξηση του αριθμού αυτού μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς θα τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτική την αποδοχή άμεσων πληρωμών από όλες τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου (από το μικρότερο κατάστημα μέχρι την μεγαλύτερη αλυσιδα, συμπληρωματικά με αυτή των καρτών.