Έντονες αντιδράσεις για τους δασμούς Τραμπ – Η απάντηση της ΕΕ

Διαβάζεται σε 10'
Έντονες αντιδράσεις για τους δασμούς Τραμπ – Η απάντηση της ΕΕ
O Ντόναλντ Τραμπ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Νταβός το 2020. AP Photo Evan Vucci

Την αντίδραση κρατών μελών της ΕΕ προκάλεσε η ανακοίνωση Τραμπ για επιβολή δασμού 30% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αντίμετρα, αν κριθεί αναγκαίο, έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν.

Έντονες αντιδράσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 30%, από την 1η Αυγούστου, στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή που ανάρτησε σήμερα στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίστοιχος δασμός θα επιβληθεί από την 1η Αυγούστου και στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα επιβάλει ακόμη υψηλότερους φόρους στις εισαγωγές εάν οποιοσδήποτε από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αποφασίσει να προβεί σε αντίποινα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters πως “η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ” είναι μία τακτική διαπραγματεύσεων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα πως οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστολή ανακοίνωσης της επιβολής δασμού εισαγωγής 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δικαιολόγησε την απόφασή του με την ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ: το 2024, οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ένωση (+ 13% σε ένα έτος), η οποία εξήγαγε αγαθά αξίας 606 δισεκατομμυρίων στην πρώτη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Φον ντερ Λάιεν: Θα υιοθετήσουμε αναλογικά αντίμετρα, εάν χρειαστεί

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε για αντίμετρα αν η επιβολή του δασμού εισαγωγής από τις ΗΠΑ τεθεί σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε σε δήλωσή της, μετά την ανακοίνωση Τραμπ, την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί.

Ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Σημειώνουμε την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, στην οποία περιγράφεται ένας αναθεωρημένος δασμολογικός συντελεστής και ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Η επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές της ΕΕ θα διατάρασσε βασικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, εις βάρος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των ασθενών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Λίγες οικονομίες στον κόσμο είναι ανοιχτές και τηρούν δίκαιες εμπορικές πρακτικές, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει δώσει σταθερά προτεραιότητα σε μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για διάλογο, σταθερότητα και μια εποικοδομητική διατλαντική εταιρική σχέση. Παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Ταυτόχρονα, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις παγκόσμιες συνεργασίες μας, βασισμένες σταθερά στις αρχές του διεθνούς εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.»

 Αντόνιο Κόστα: Η ΕΕ παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά μας

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στο μήνυμά του στο «Χ» για τους εμπορικούς δασμούς δηλώνει τη στήριξή του στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν και “τις προσπάθειες της Κομισιόν για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με τις ΗΠΑ”.

Ολόκληρο το μήνυμά του στο «Χ»:

“Το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο οδηγεί στην ευημερία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι δασμοί είναι φόροι. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δημιουργούν αβεβαιότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ισχυρές εμπορικές συνεργασίες παγκοσμίως.

Η ΕΕ παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά μας, υποστηρίζοντας πλήρως την πρόεδρο @vonderleyen και τις προσπάθειες της Επιτροπής για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με τις ΗΠΑ.”

Γαλλία: Ο Μακρόν εκφράζει την “πολύ έντονη αποδοκιμασία” του

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την “πολύ έντονη αποδοκιμασία” της Γαλλίας και κάλεσε την ΕΕ να “υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της”, “εάν δεν υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου”.

Επισημαίνοντας ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον εδώ και αρκετές εβδομάδες “στη βάση μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς”, ο Μακρόν δήλωσε ότι “περισσότερο από ποτέ εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”.

“Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγμάτευση που θα ενταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που οφείλουν οι εμπορικοί εταίροι να έχουν ο ένας προς τον άλλον, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα κοινά συμφέροντα και στις ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες”, έγραψε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ολλανδία: “Ανησυχητική” η ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή δασμού 30%

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμού 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από την 1η Αυγούστου είναι “ανησυχητική” και όχι ο τρόπος για να βαδίσουμε μπροστά, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μας. Καθώς η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη και αποφασιστική για την επίτευξη ενός αποτελέσματος με τις ΗΠΑ, το οποίο θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο”, τόνισε ο ίδιος.

Ιταλία: Η Ρώμη να παραμείνει προσηλωμένη στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω πόλωση, ανέφερε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, μετά την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αισιόδοξη ότι μία “δίκαιη συμφωνία” θα μπορούσε να επιτευχθεί για τους δασμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Η Ρώμη υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη.

Γερμανία: Οι δασμοί θα πλήξουν σκληρά την Ευρώπη

Οι δασμοί 30% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους οποίους απειλεί ο Αμερικανός πρόεδρος, θα είναι επιβλαβείς τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε ζητώντας μια πραγματιστική λύση στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο.

“Οι δασμοί θα πλήξουν σκληρά τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρίες. Ταυτόχρονα θα έχουν και ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία και τους καταναλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού”, δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

Η υπουργός Οικονομίας κάλεσε την ΕΕ να διαπραγματευτεί με “ρεαλιστικό τρόπο” με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ. “Η ΕΕ πρέπει τώρα, στον χρόνο που της απομένει, να διαπραγματευτεί ρεαλιστικά μια λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που να εστιάζει στα κύρια σημεία της σύγκρουσης”, δήλωσε.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους των 27 κρατών μελών της ΕΕ, σ.σ.) έχει την υποστήριξή μας σε αυτήν την προσέγγιση”, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός. “Πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις”, τόνισε.

Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της εμπορικής επίθεσης των ΗΠΑ, καθώς η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στη βιομηχανία, τη χημική, τη φαρμακευτική, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη χαλυβουργία και την κατασκευή εργαλειομηχανών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε την ΕΕ να καταλήξει σε μια “απλή” συμφωνία με την Ουάσινγκτον, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς τους βασικούς τομείς, ακόμη και αν αυτό σημαίνει συναίνεση σε μια υπερδασμολόγηση σε άλλα προϊόντα.

Αντιδράσεις και από την πλευρά της βιομηχανίας

Νωρίτερα, η βιομηχανική ένωση BDI στη Γερμανία κάλεσε για την ανάγκη επείγουσας διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.

“Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είναι ένα σημάδι κινδύνου για τις δύο ακτές του Ατλαντικού”, δήλωσε Βόλφγκανγκ Νιέντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI.

Η BDI καλεί τη γερμανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αμερικανική κυβέρνηση να βρουν λύσεις πολύ γρήγορα μέσω ενός αντικειμενικού διαλόγου και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) από την πλευρά του ζήτησε «σκληρή διαπραγμάτευση» από την ΕΕ και έκανε λόγο για διαπραγματευτική στρατηγική από την Ουάσινγκτον. Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 30% αποτελεί «ένα καλά προετοιμασμένο μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής του αμερικανού προέδρου, από το οποίο όμως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστεί, αλλά να αναζητήσει με νηφαλιότητα μια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ντιρκ Γιαντούρα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από την αγορά των ΗΠΑ. «Μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τα κράτη της ASEAN και η ταχεία επικύρωση της Mercosur είναι απαραίτητες», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) ζήτησε συνολική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για όλους τους τομείς. «Οι εταιρείες μας χρειάζονται σαφείς και αξιόπιστες προοπτικές για εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τον μεγαλύτερο οικονομικό μας εταίρο. Μόνο μια ισχυρή συμφωνία μπορεί να αποκαταστήσει την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία. Αυτό πρέπει στη συνέχεια να ισχύει για όλους τους τομείς και να αποκλείει την τομεακή δράση», δήλωσε ο Φόλκερ Τράιερ, Διευθυντής Εξωτερικού Εμπορίου του DIHK, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι δασμοί θα μπορούσαν να απειλήσουν την ύπαρξη πολλών εταιριών», ανέφερε η πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Χίλντεγκαρντ Μίλερ στο ARD, για να προσθέσει: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι επίκειται περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης. Το κόστος για τις εταιρίες μας ανέρχεται ήδη σε δισεκατομμύρια – και το ποσό αυξάνεται καθημερινά». Στο μεταξύ οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρεάζονται ήδη σημαντικά και από τους δασμούς για αγαθά από το Μεξικό.

Η Γερμανική Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών (VDMA) εκτίμησε ότι δασμοί ύψους 30% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη πολλών επιχειρήσεων. «Πολλές εταιρίες θα μπορούσαν να επιβιώσουν με δασμούς 10%, αλλά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά με το 30%», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μπέρτραμ Κάουλατ στο περιοδικό Politico και ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι οικονομολόγοι ωστόσο, βασιζόμενοι στην μέχρι τώρα εμπειρία, δεν αποκλείουν αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ Γενς Σούντεκουμ δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Τραμπ είναι γνωστός για τις επανειλημμένες ισχυρές δηλώσεις του και στην συνέχεια για τις υπαναχωρήσεις του. Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά», ενώ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Μόριτς Σούλαρικ ανέφερε επίσης στην FAZ ότι θεωρεί πολύ υψηλή την πιθανότητα οπισθοχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ. Εάν ωστόσο αυτό δεν συμβεί, προειδοποίησε, η γερμανική οικονομία θα πληγεί σοβαρά. «Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5-0,6 μονάδες λιγότερο το 2026», προέβλεψε, διευκρινίζοντας πάντως ταυτόχρονα ότι αυτό δεν θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, λόγω των προγραμματισμένων επιπλέον προγραμμάτων δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα