Λαγκάρντ προς ΕΕ: Φτιάξτε κοινό ταμείο για την διαχείριση κρίσεων

Αν υπήρχε βαθύτερη κοινό ταμείο για τις δύσκολες μέρες τότε θα ήταν έτοιμοι και οι μηχανισμοί και τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ
- 26 Μαρτίου 2018 14:00
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο για την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν για άλλη μια φορά επικριτική σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση της ανταπόκρισης των Ευρωπαίων στην ελληνική κρίση χρέους.
Υποστηρίζοντας την δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την Ευρωζώνη που μπορεί να διαχειρίζεται το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας: “Με την Ελλάδα είχαμε διαδοχικές καθυστερήσεις . Στην αρχή δεν είχαμε τα απαραίτητα στοιχεία. Το έλλειμμα αυξανόταν από Eurogroup σε Eurogroup. Στην συνέχεια είχαμε την άρνηση από την ΕΕ για την διάσωση της Ελλάδας. Μετά είχαμε την άρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους που συζητάμε σήμερα. Καλό θα είναι να αντλήσουμε εμπειρία από το παρελθόν” είπε η κ. Λαγκάρντ τονίζοντας ότι αν υπήρχε βαθύτερη δημοσιονομική ένωση και ένα κοινό ταμείο για τις δύσκολες μέρες τότε θα ήταν έτοιμοι και οι μηχανισμοί και τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση στην Ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ταμείο θα συνεχίσει να εποπτεύει τα κράτη μέλη του αλλά και τις μεγάλες οικονομικές οντότητες όπως η ΕΕ. Επεσήμανε επίσης ιδιαίτερα την “αποκλειστικότητα” του ΔΝΤ στην κοινά αποδεκτή αξιολόγηση του χρέους των κρατών μελών του . Είμαστε ως οργανισμός η εγγύηση για την έκδοση ανεξάρτητων ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους κάθε χώρας μέλους μας βασιζόμενη σε αντικειμενικές εκτιμήσεις” είπε για να συνεχίσει παρατηρώντας ότι η Eurostat – την οποία είχε αμφισβητήσει λόγω συχνών αναθεωρήσεων των στοιχείων της – είχε βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση όπου παρεμβαίνει σε ένα κράτος ανεξάρτητα αν πρόκειται για ένα μέλος μιας νομισματικής ένωσης όπως το ευρώ το ΔΝΤ θα έχει ένα διακριτό ρόλο. Τόνισε συγκεκριμένα ότι για το Ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο θα πρέπει να ξέρουν τι κάνει ο καθένας.
Το κοινό ταμείο
Η κ. Λαγκάρντ έδωσε τις βασικές αρχές του νέου ταμείου λέγοντας ότι με μια συνεισφορά του 0,35% του ΑΕΠ της σε ένα κοινό ταμείο το κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης θα έχει μια εξασφάλιση ότι σε μια δημοσιιονομική κρίση θα έχει αυτόματα μια βοήθεια που θα μειώνει το 50% της κρίσης.
Προϋπόθεση για την βοήθεια θα είναι το κράτος μέλος να τηρεί τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα έχουν τεθεί και να προχωρά μεταρρυθμίσεις.
Τόνισε επίσης ότι εκτός από την δημοσιονομική ένωση θα πρέπει τις καλές μέρες που διαφαίνονται για την Ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση καθώς επίσης και η ενοποιημένη κεφαλαιαγορά που ήδη συζητούνται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.