Πανελλήνιες 2017: Θέματα και απαντήσεις σε Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών για Ενιαία Λύκεια

Σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των τριών Ομάδων Προσανατολισμού εξετάστηκαν οι περίπου 85.000 υποψήφιοι από τα Γενικά Ενιαία Λύκεια. Δείτε αναλυτικά τα θέματα και τις απαντήσεις. Τι σχολιάζουν εκπαιδευτικοί για το βαθμό δυσκολίας
- 12 Ιουνίου 2017 10:28
Με Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, συνεχίζονται τη Δευτέρα 12/06 οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων όλης της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των βάσεων από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται ότι θα είναι πτωτική στις Πολυτεχνικές, Οικονομικές σχολές και στα τμήματα Πληροφορικής λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στα Μαθηματικά της περασμένης Παρασκευής.
Όπως επισήμανε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τα φετινά θέματα για τους υποψήφιους των θετικών σχολών ήταν δυσκολότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ ο χρόνος που δόθηκε στους υποψηφίους, δεν επαρκούσε για την απαιτητική επεξεργασία των θεμάτων.
Ωστόσο, αντιστρόφως ανάλογο φαίνεται πως είναι το κλίμα στα σημερινά μαθήματα, καθώς τόσο στη Φυσική, όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ζητούμενα χαρακτηρίζονται ως βατά και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας με πέρυσι. Στο θέμα Γ’ και Δ’ της Ανάπτυξης Εφαρμογών, ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι ασκήσεις με τους πίνακες και τη χρήση υποπρογραμμάτων.
Ως προς την Ιστορία της Θεωρητικής Ομάδας Προσανατολισμού, τα θέματα θεωρούνται ευκόλως διαχειρίσιμα από επαρκώς προετοιμασμένους υποψηφίους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επεξεργασία των πηγών της δεύτερης ομάδας.
Πιο αναλυτικά, όπως μας ενημερώνει ο φυσικός Σπύρος Γκίζας από το φροντιστήριο ΘΕΣΜΟΣ, “στο μάθημα της Φυσικής, τα ζητούμενα ήταν ίσως πιο εύκολα από πέρυσι. Το δεύτερο θέμα αφορούσε στις Ταλαντώσεις, το κεφάλαιο με τα Ρευστά και το Φαινόμενο Doppler, το τρίτο θέμα τα Κύματα και το τέταρτο το κεφάλαιο των Στερεών. Όλα τα ζητούμενα αποτελούσαν μέρος της διδαχτέας ύλης και ο χρόνος ήταν επαρκής για την επίλυση των προβλημάτων”.
Η εκπαιδευτικός Πηνελόπη Αλεβιζοπούλου για το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, μιλά στο News 24/7 για αναμενόμενα και χωρίς δυσκολία θέματα. “Ίσως το Β1 να παρουσιάζει δυσκολία λόγω της σύνθετης σκέψης που απαιτεί η επίλυσή του. Το Γ’ θέμα ήταν μεγάλο σε έκταση και ελαφρώς απαιτητικό, ενώ το Δ’ θέμα που συγκεντρώνει τους περισσότερους βαθμούς, είχε μεν πολλά υποπρογράμματα, αλλά δεν παρουσίασε καμία δυσκολία ως προς την κατανόηση και υλοποίηση”.
Τέλος, οι φιλόλογοι Γιαννακόπουλος, Κατράκη, Σπυροπούλου από το φροντιστήριο ΣΤΟΧΟΣ , σχετικά με το μάθημα της Ιστορίας, διευκρινίζουν στο News 24/7 ότι “τα θέματα της Ιστορίας Προσανατολισμού χαρακτηρίζονται αναμενόμενα και προσιτά για τους σωστά προετοιμασμένους υποψηφίους. Η πρώτη ομάδα ερωτήσεων – κλειστού τύπου – ήταν σαφής και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Στις απαντήσεις της Β’ ΟΜΑΔΑΣ ο υποψήφιος κλήθηκε να αξιοποιήσει τη συνθετική του ικανότητα, ώστε να αξιοποιήσει λειτουργικά τα στοιχεία των αρκετών συνοδευτικών παραθεμάτων. Η έκταση των ζητημάτων ήταν η αναμενόμενη και, αν και πάντα μεγάλη, δεν πρέπει να προκάλεσε προβλήματα στους εξοικειωμένους με τη διαδικασία υποψηφίους. Τέλος, στο θέμα Β1β) προτείνεται να συμπεριληφθεί στην απάντηση το απόσπασμα ‘Το εκλογικό σύστημα … δημόσια ζωή» (σελ. 82-83), διότι αναμφίβολα συμπληρώνει σε νόημα τα κριτήρια επιλογής των υποψήφιων βουλευτών στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα'”.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
Πώς συνεχίζεται το πρόγραμμα στις Πανελλήνιες 2017:
ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017: ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017: ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2017: ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2017: ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 19-6-2017: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 19-6-2017: ΙΣΤΟΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).
Για τις Πανελλαδικές 2017: Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
(Φωτό: Sooc)