Οι Έλληνες ψήφισαν: Πολιτική ανατροπή ανάλογη του ’58 στην Κρήτη

Ανάδειξη πολιτικών δυνάμεων που παρέμεναν βουβές τόσα χρόνια, η εκλογική ετυμηγορία της περασμένης Κυριακής στην Κρήτη. Το NEWS 247 δίνει το λόγο στους πολίτες του νησιού. Συμφωνούν με Αριστερές κυβερνήσεις, απαιτούν "Εθνοσυνέλευση" για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων και θέλουν η Ελλάδα να περάσει στην αντεπίθεση
- 09 Μαΐου 2012 18:42
Εντυπωσιακές αλλαγές έδειξε η κάλπη της περασμένης Κυριακής στην Κρήτη, ενώ παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που διατηρούσαν υψηλά ποσοστά και σαφές προβάδισμα στους τέσσερις “πράσινους” νομούς από την Μεταπολίτευση και μετά, είδαν τις έδρες τους να μειώνονται και την απήχησή τους να καταποντίζεται.
Μεγάλος κερδισμένος της… κρητικής κάλπης αποδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. “Η ανατροπή αυτή μοιάζει με το πρωτοφανές ποσοστό που πήρε η Αριστερά στις εκλογές του 1958 οπότε και η ΕΔΑ εκλέχτηκε Αξιωματική αντιπολίτευση”, σχολιάζουν οι μόνιμοι κάτοικοι.
Αν και το εκλογικό “κάστρο” του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος του “πράσινο”, κρατώντας το Κίνημα όρθιο, τα ποσοστά που συγκέντρωσε ήταν απογοητευτικά.
Το NEWS 247 ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη για δεύτερη φορά. Σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πόρταλ του νησιού cretalive.gr διαπιστώσαμε τόσο προεκλογικά, όσο και μετά την κάλπη της Κυριακής, οι κάτοικοι αισθάνονται το ίδιο αβέβαιοι για το πολιτικό μέλλον της χώρας.
Αν και κρίνουν θετικά το σενάρια διακυβέρνησης από συνασπισμό Αριστερών πολιτικών δυνάμεων, βλέπουν απίθανο το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενώ η άμεση προσφυγή στις κάλπες φαντάζει ως η μόνη προσωρινή λύση σωτηρίας.
“Η συνείδηση του κόσμου αλλάζει προς το θετικό. Αναπτύχθηκε μία δυναμική που τόσα χρόνια παρέμενε βουβή. Αν γίνονταν εκλογές πάλι, τα αντιμνημονιακά κόμματα θα έπαιρναν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα εξαφανίζονταν οριστικά από το χάρτη.
Ποτέ στα ευρωπαϊκά δεδομένα δεν υπήρχε το πλεονέκτημα σύστασης κυβέρνησης από κόμμα της Αριστεράς. Η αποχή και η απόρριψη του όπλου αυτού θα αποτελέσει το εκλογικό ισοδύναμο μιας νέας συμφωνίας της Βάρκιζας. Τώρα στα χέρια μας έχουμε πυρηνική κεφαλή. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει από την Ελλάδα, όχι όμως ερήμην του ελληνικού λαού”, σχολιάζει κάτοικος στην περιοχή.
Δημοσιογράφος της περιοχής προσθέτει: “Είναι ασύλληπτο το μέγεθος της πολιτικής ανατροπής και της βαριάς ήττας του Βενιζέλου. Σκεφτείτε ότι το 2009, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωσαν περίπου το 85% και στις φετινές εκλογές το πάλαι ποτέ 62,70% του ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε μόλις 19,23%. Η ΝΔ αναδείχτηκε πέμπτο κόμμα στο νομό”.
Να σημειωθεί ότι η ΝΔ δεν εκλέγει φέτος κανένα βουλευτή στο Ρέθυμνο, γεγονός που αποδεικνύει την έντονη διάθεση των Κρητικών να έρθουν σε οριστική ρήξη με το πολιτικό παρελθόν τους, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να ζητούν “Εθνοσυνέλευση στα πιο κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα”.
Όσον αφορά στα Χανιά που ανέδειξαν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, η σύντομη ιστορική αναδρομή αποδεικνύει ότι τελικά δεν πρόκειται καινοτομία στην περιοχή.
“Από το 1998 έως το 2006, ο Νομάρχης Γιώργος Κατσανεβάκης προέρχονταν από τις παρυφές της αριστερής παράταξης”, επισημαίνουν στο NEWS 247 κάτοικοι του νομού.
Συγκεντρωτικά, αναφέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας 18,54%, ενώ δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,81%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταγράψει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό και κατάφεραν να καταταχθούν ως η τρίτη δύναμη της Κρήτης με 11,09%, ενώ ακολουθούν Δημοκρατική Συμμαχία με 10,12% και η Νέα Δημοκρατία με 10,11%. Η Δημοκρατική Αριστερά κατέγραψε 7,94% και το ΚΚΕ 6,18%.
Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο Νομό Ηρακλείου η ΝΔ βγάζει 3 βουλευτές και από 1 το ΠΑΣΟΚ, 1 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 1 από το ΚΚΕ, 1 από τη ΔΗΜΑΡ και 1 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η έδρα του ΚΚΕ πηγαίνει στο γιο του βουλευτή Δανήλου Συντυχάκη που εκλέχτηκε το 1963 με την ΕΔΑ.
Στα Χανιά, 3 έδρες παίρνει η ΝΔ και 1 ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Ρέθυμνο το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 20,37% και βουλευτής επανεκλέγεται ο Μανώλης Όθωνας. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η ΝΔ, καθώς τη δεύτερη έδρα καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρέας Ξανθός.
Στο Λασίθι για μία ακόμα φορά επικράτησε ο δικομματισμός, χωρίς ανατροπές στις έδρες, με το Μιχάλη Καρχιμάκη από το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει μία βουλευτική έδρα και τον Γιάννη Πλακιωτάκη από τη ΝΔ με 2811 ψήφους στο 77,59% των εκλογικών τμημάτων να καταλαμβάνει τη δεύτερη.
“Δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει οι αρχηγοί να καταλήξουν σε συμφωνία. Όλα είναι ούτως ή αλλιώς υπογεγραμμένα. Απλά η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αυτή τη στιγμή”, τονίζει κάτοικος στην περιοχή, ενώ μαζική απαίτηση είναι να ανέβουν στην πολιτική σκηνή πρόσωπα ικανά και άφθαρτα.
* Ευχαριστούμε θερμά το ειδησεογραφικό πόρταλ cretalive.gr και το δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής εφημερίδας, Κώστα Βεζυράκη για τη διεξαγωγή του οδοιπορικού στο Ηράκλειο της Κρήτης