Τα spreads δεν είναι χορτοφάγα

Τα spreads δεν είναι χορτοφάγα

Η Γη κινείται γύρω από τον άξονά της. Ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή. Τα φυλλοβόλα δένδρα ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο: μεγάλες αλήθειες, τις οποίες έχουμε μάθει να θεωρούμε αυτονόητες. Ε, μία από αυτές είναι και ότι οι αγορές προεξοφλούν τα πάντα. Μα τα πάντα...όλα!

Στα τέλη του 2009, οι αγορές δεν το είχαν πάρει απόφαση ότι η Ελλάδα όδευε με το γκάζι κολλημένο προς την χρεοκοπία – εξ ου και τα επιτόκια δεν έγιναν απαγορευτικά παρά μέσα στο 2010, όταν πια οι πάντες «έπαιξαν» στο ότι ήταν το Μνημόνιο που ερχόταν με ταχύτητες διαστημικές.

Έτσι και τώρα, οι αγορές δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει ότι η ελληνική Οδύσσεια τελειώνει – τουλάχιστον στο επίπεδο των αριθμών: διότι τις αγορές καθόλου δεν τις απασχολεί το επίπεδο ζωής των ανθρώπων να συμβαδίζει με την ευρωστία των δημοσιονομικών δεικτών. Έτσι λοιπόν, «αγοράζουν Ελλάδα» , με την ίδια ευκολία που την ξεφορτώνονταν το 2010.

Εκεί που τα είχαμε ξεχάσει , θυμηθήκαμε και πάλι τα περιβόητα spreads – την διαφορά του επιτοκίου των δεκαετών ελληνικών ομολόγων από των γερμανικών: χθες, τα ελληνικά επιτόκια είχαν φτάσει στα επίπεδα του 2006 – μια χρονιά πριν από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει κίνητρα για την αγορά τετρακίνητων αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Κι αν δεν γίνει κάτι δραματικό, η κατηφόρα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, τα ελληνικά επιτόκια έχουν δρόμο ακόμα, διότι ξεκίνησαν από πολύ ψηλά: δεν είναι μακριά οι εποχές που είχαν αγγίξει το 12% – και με μια πτώση 60% είναι τώρα 4%, όταν η μεταμνημονιακή Πορτογαλία είναι στο 1,81%.

Τώρα, η κυβέρνηση έχει την άνεση να σχεδιάσει την έκδοση του 7ετούς ομολόγου για το 2018 – με μεγάλη πιθανότητα να πετύχει ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι πάντοτε υπάρχουν – και ένας από αυτούς, είναι να πέσουμε θύματα της επιτυχίας μας.

Βλέπετε, ανάμεσα σε εκείνα που προεξοφλούν οι αγορές, είναι και η περαιτέρω διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για την οποία άλλωστε έχουν δεσμευθεί οι δανειστές. Όμως, το ελληνικό χρέος είναι προς τα κράτη εκείνα που θα κληθούν να αποφασίσουν ότι θα αναλάβουν μέρος της «ζημιάς». Πως θα το αποδεχθούν , αν την ώρα της διαπραγμάτευσης η χώρα μας έχει καταφέρει να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που απολαμβάνουν και εκείνοι;

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα