"Η διπλή έκπληξη από τον εντοπισμό του κρανίου του Homo Sapiens στην Μάνη"

Τα δύο κρανία που βρέθηκαν στο σπήλαιο Απήδημα στη Μάνη

Τι λέει η Ελληνίδα επικεφαλής της ομάδας, που έκανε την σπουδαία ανακάλυψη για την σημασία του αρχαιότερου απολιθώματος ανθρώπου.

Η ιστορία της ανθρωπότητας ξαναγράφεται μετά την αποκάλυψη στο σπήλαιο Απήδημα στην Μάνη ενός ανθρώπινου κρανίου ηλικίας 210.000 ετών.

Ερευνητές από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τη διακεκριμένη παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης και χρονολόγησης, έφεραν στο φως συγκλονιστικά στοιχεία.

ADVERTISING

"Είχαμε δύο μεγάλες εκπλήξεις: Ένα από αυτά τα κρανία, το κρανίο 1 δεν είναι Neanderthal αλλά ανήκει σε έναν Homo Sapiens", λέει η κ. Χαρβάτη μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

"Και η δεύτερη έκπληξη ήταν ότι χρονολογείται πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύαμε, δηλαδή περί τα 210.000 χρόνια πριν το σήμερα. Αυτή η χρονολόγηση λοιπόν υποδηλώνει ότι είναι ο αρχαιότερος Homo Sapiens που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εκτός Αφρικής".

Η ανακάλυψη μεταφέρει την άφιξη του μακρινού προγόνου μας περισσότερα από 150.000 χρόνια νωρίτερα από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την κ. Χαρβάτη "Η Ελλάδα και η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους διαδρόμους εξάπλωσης λόγω της διατροφικής τους θέσης, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πόσο σηματική είναι αυτή η θέση για ανθρώπινη εξέλιξη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κρανίο 210.000 ετών από την Ελλάδα, το αρχαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα λείψανα άγνωστου είδους ανθρώπου

Αποκάλυψη: Το ελληνικό σπίτι του homo sapiens με τον αρχαιότερο πλήρη ανθρώπινο σκελετό

SHARE:

24Media Network