Το ζώο που ακύρωσε γεωμετρική μοναδικότητα του ανθρώπου

Διαβάζεται σε 4'
Το ζώο που ακύρωσε γεωμετρική μοναδικότητα του ανθρώπου
H γεωμετρική διαίσθηση δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπου. iStock

Έως τώρα ο άνθρωπος κυκλοφορούσε ως το μόνο είδος με γεωμετρική διαίσθηση. Πλέον έχει παρέα. Δεν πρόκειται για πρωτεύον θηλαστικό.

Yπάρχει ένα ζώο εκεί έξω, που για τον πλέον άκυρο λόγο (το χρώμα του) το έχουμε συνδέσει με το πένθος. Aν ξεπεράσουμε αυτό το βιολογικό χαρακτηριστικό, θα μάθουμε πως το κοράκι επιδεικνύει εντυπωσιακές γνωστικές ικανότητες.

Χρησιμοποιεί εργαλεία και έχει συλλογιστική. Για παράδειγμα, πετάει πέτρες σε κανάτα για να ανεβάσει το επίπεδο του νερού και να μπορεί να το πιει (κάτι που ο άνθρωπος μπορεί να κάνει στα 5 του χρόνια), επιλέγοντας αντικείμενα που βυθίζονται και δεν επιπλέουν.

Πριν μια 11ετια έγινε γνωστό το ποιον του κορακιου, όταν ολοκλήρωσε 8 παζλ που είχαν τοποθετηθεί ακανόνιστα σε ένα χώρο (δεν ήταν διαδοχικά και έπρεπε να βρει τη σωστή σειρά) προκειμένου να φάει.

Σε συνθήκη εκπαίδευσης ξεπερνάει κάθε προσδοκία ως προς την ταχύτητα που ανταποκρίνεται. Χωρίς εκπαίδευση (από τη φύση του) το κοράκι έχει βασικές μαθηματικές δεξιότητες. Σε έρευνες έχει φανεί να κατανοεί έννοιες, όπως η μέτρηση, η αναγνώριση ποσοτήτων και η εκτέλεση απλών αριθμητικών εργασιών.

Επίσης, απομνημονεύει μοτίβα. Δεν εκτελεί ωστόσο, πολύπλοκα μαθηματικά, μάλλον γιατί δεν έχει ανάγκη να το κάνει.

Βλέπετε, το κοράκι αρκείται στο να κάνει καλά ό,τι το βοηθάει να επιβιώσει. Οι δεξιότητες του είναι πρακτικές και σχετίζονται με το περιβάλλον και τις ανάγκες του, πράγμα που επαληθεύτηκε και πριν 4 μήνες, σε πείραμα που μετείχε εκπρόσωπος του είδους και μικρά παιδιά. Όλοι δοκιμάστηκαν σε σειρά τεστ και το βίντεο έχει σήμερα 30.000.000 views.

Μπορεί και να λύσει προβλήματα που απαιτούν την κατανόηση της σχέσης μεταξύ αιτίας και αιτιατού -και έμμεσα υποστηρίζει τον αριθμητικό συλλογισμό-, με εργασίες να έχουν δείξει πως έχει την ικανότητα να διακρίνει διαφορετικούς αριθμούς αντικειμένων (έως περίπου 4-5), κατανοεί την έννοια του «μηδέν» σε ορισμένα περιβάλλοντα «κάτι που είναι σπάνιο μεταξύ των ζώων» και αναγνωρίζει αρκετά τετράπλευρα σχήματα, όπως και διακρίνει όσα έχουν γεωμετρική κανονικότητα.

Αυτό το τελευταίο είναι ανακάλυψη του Andreas Nieder, νευροβιολόγου του University of Tübingen στη Γερμανία. Είναι ο πρώτος που απέδειξε ότι πέραν του ανθρώπου, υπάρχει και άλλο είδος που έχει γεωμετρική διαίσθηση σαν τη δική μας.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε πια, να ισχυριζόμαστε πως είμαστε μοναδικοί.

Ο Nieder εξήγησε πως σε προηγούμενη έρευνα, φάνηκε πως ανεξάρτητα από την ηλικία, τον πολιτισμό ή την εκπαίδευση μας, οι άνθρωποι είμαστε πολύ καλοί στο να παρατηρούμε γεωμετρική κανονικότητα στα σχήματα. Προτεινόταν πως ενδεχομένως να είχαν εγγενή αίσθηση και άλλα είδη, αλλά δεν ήταν κάτι που είχε μελετηθεί.

Το έκανε ο ίδιος με τους συνεργάτες του, οι οποίοι δοκίμασαν τις ικανότητες δυο κορακιών που ζουν στο εργαστήριο τους «τα οποία είναι πολύ ήρεμα και απολαμβάνουν τις συνεργασίες». Η δουλειά τους έχει να κάνει κυρίως με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που έχουν σχεδιαστεί για να δείχνουν πόσα μαθηματικά ξέρουν.

Εν προκειμένω, κοιτούσαν σε μια οθόνη υπολογιστή και έβλεπαν μια ομάδα έξι σχημάτων. Για να φάνε σνακ, έπρεπε να τσιμπήσουν (με τη μύτη τους) το σχήμα που ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Αρχικά τους παρουσιάστηκαν πολύ διαφορετικά στοιχεία (πχ πέντε φεγγάρια και 1 λουλούδι).

Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν σχήματα που ήταν τετράγωνα, παραλληλόγραμμα και ακανόνιστα τετράπλευρα, τα οποία επίσης ράμφισαν τα κοράκια και κέρδισαν το σνακ.

Οι ερευνητές σημείωσαν στη δημοσίευση πως αποδείχθηκε ότι είχαν ξεκάθαρα μια αίσθηση ορθών γωνιών, παράλληλων γραμμών και συμμετρίας, μια ικανότητα ανίχνευσης γεωμετρικής κανονικότητας, που έως τώρα δεν είχε φανεί να έχει κανένα άλλο είδος πέραν ημών.

Χαρακτηριστικά, είχε γίνει δοκιμή σε μπαμπουίνους που είναι πολύ κοντά μας (κατασκευαστικά) και δεν κατάφεραν να είναι αποτελεσματικοί.

Ο Nieder εξέφρασε την ελπίδα πως συνάδελφοι του θα μπουν τώρα, στη διαδικασία να εξετάσουν και άλλα είδη για ικανότητες που έως τώρα πιστεύουμε πως έχουμε μόνο εμείς.

Το κοράκι αξίζει το σεβασμό μας iStock

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα