Υπάρχει μια σοκολάτα που έχει πάρει πολλά μετάλλια και ανακαλύψαμε το γιατί

Υπάρχει μια σοκολάτα που έχει πάρει πολλά μετάλλια και ανακαλύψαμε το γιατί

Η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης έχει κατακτήσει δεκάδες μετάλλια τόσο στο βάθρο των πιο αγαπημένων μας αναμνήσεων, όσο και μέσα στο πλαίσιο των κορυφαίων brands της ευρωπαϊκής σοκολατοβιομηχανίας.

Η αθωότητα μιας παιδικής ανάμνησης, από εκείνες που μένουν αναλλοίωτες και αποτυπωμένες με τα πιο φωτεινά χρώματα στην μνήμη σου, τυλίγεται μέσα σε μπλε χαρτί και έχει γεύση γλυκιά. Εδώ και 160 χρόνια, η σοκολάτα Παυλίδη είναι η ενσάρκωση της αγάπης σε μια δαγκωνιά, είναι κάθε της κομμάτι κι ένα κεφάλαιο σε ένα σινεμά από αναμνήσεις. Η σοκολάτα Παυλίδης πέρα από το μετάλλιο της αγάπης του καθενός μας, έχει στο παλμαρέ της μια σειρά από διακρίσεις που αναδεικνύουν το πώς η οικογένεια Παυλίδης έμαθε σε δεκάδες γενιές Ελλήνων τη γεύση μιας γλυκιάς ζωής.

Το ριψοκίνδυνο, θαρραλέο ξεκίνημα

Στην Αθήνα του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα, συμβαίνουν πρωτοποριακές καινοτομίες. Το 1852, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης παρασκευάζει την πρώτη ελληνική σοκολάτα, στο εργαστήριο του καταστήματός του «Γλυκισματοποιείου» ως ρόφημα το 1852. Με τη βοήθεια ενός μύλου καφέ ο Σπυρίδωνας Παυλίδης επεξεργάστηκε τη σοκολάτα, προσφέροντας ένα μοναδικό ρόφημα στους κατοίκους της Αθήνας της εποχής, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσαν πλήρως. Ο Όθωνας έφυγε από την Ελλάδα το 1862, η σοκολάτα έμεινε για πάντα.

Στη συνέχεια, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης. υποψιαζόμενος πως η συνήθεια της σοκολάτας θα γινόταν αγάπη χωρίς ημερομηνία λήξης, εισήγαγε στην Ελλάδα από το Παρίσι, την πρώτη χειροκίνητη μηχανή για την παρασκευή σοκολάτας. Το 1861, αν και δεν υπήρχε η δυνατότητα της παστερίωσης του γάλακτος, ο Παυλίδης ρίσκαρε και δημιούργησε τη δική του σοκολάτα χωρίς γάλα, διασφαλίζοντας άριστη ποιότητα. Μετά από 160 χρόνια, το “πείραμα” της σοκολάτας Υγείας Παυλίδη, είναι πια θεσμός.

Τα μετάλλια

Αναρωτήθηκες ποτέ τι σημαίνουν τα μετάλλια που διακοσμούν την μπροστινή όψη της συσκευασίας της Υγείας Παυλίδη; Πρόκειται για εικόνες ένδοξης βιομηχανικής ιστορίας και διακρίσεων που ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα

  • 1859 – Αργυρό μετάλλιο στα Ολύμπια, την πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών προϊόντων.
  • 1867 – Χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού, στην οποία παρουσιάζονταν καινοτόμα προϊόντα από τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής.
  • Ακολούθησαν ακόμα 11 μετάλλια σε άλλες μεγάλες εκθέσεις όπως τα Ολύμπια (αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1870, χρυσό και αργυρό μετάλλιο 1875, αργυρό μετάλλιο 1888), η παγκόσμια έκθεση Βιέννης (1873), η παγκόσμια έκθεση Παρισιού (χάλκινο μετάλλιο 1873, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1878, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1889) κλπ. Τα προαναφερθέντα μετάλλια κοσμούν μέχρι και σήμερα την μπροστινή όψη της συσκευασίας της Υγείας Παυλίδη.

Αξίζει να τονίσουμε πως την ίδια δεκαετία (1871), ο Σπυρίδωνας Παυλίδης τόλμησε κι ένα ακόμα τεχνολογικό θαύμα, ξεκινώντας την μαζική παραγωγή σοκολάτας, με την χρήση ατμοκίνητου μηχανήματος. Το 1876 ήταν χρονιά ορόσημο για τη Σοκολατοποιία Παυλίδη. Ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου στην οδό Πειραιώς, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Στο πέρασμα του 20ου αιώνα, η σοκολατοβιομηχανία Παυλίδη πέρασε στα χέρια του Αλέξανδρου, ο οποίος ανάπτυξε την επιχείρηση σε ευρωπαϊκά πρότυπα, ακολουθώντας τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες της εποχής. Ο πρόωρος θάνατός του το 1924, έφερε στο προσκήνιο τη σύντροφό του, Ελένη Παυλίδη, μια δυναμική γυναίκα, που έγινε η πρώτη γυναίκα βιομήχανος στην Ελλάδα και η οποία έδωσε σημαντικές προοπτικές στη σοκολατοποιία Παυλίδου.

160 χρόνια γεμάτα εκλεκτές στιγμές

To πέρασμα της Παυλίδης στα χέρια της ελβετικής πολυεθνικής Jacobs Suchard (1988) λόγω ανεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων έγινε το καθοριστικό βήμα για την εκτόξευση της εταιρείας στο διεθνές στερέωμα ως ένα από τα brands του ομίλου Mondelēz International πια (2013). Μια ιστορία, που ξεκίνησε από την Ελλάδα της δεκαετίας του 1850, όταν ακόμα προσπαθούσε να σταθεί ανεξάρτητη στα πόδια της, έγινε μια γλυκιά εποποιΐα χωρίς σύνορα, μια νοητή γέφυρα που μας γυρίζει στο παρελθόν, κάθε φορά που αναζητούμε μια ώθηση για εκτόξευση στο μέλλον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα