Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε ο Λαγός – Σήμερα η πρόταση για τις ποινές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε ο Λαγός – Σήμερα η πρόταση για τις ποινές
Ο Γιάννης Λαγός στο Εφετείο. Eurokinissi

Για πάνω από 6 ώρες το δικαστήριο καταπιάστηκε με το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε ο Ιω. Λαγός. Νωρίτερα, απέρριψε τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών στους 7 καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Με μία κίνηση που φτάνει το όριο του παραπειστικού, ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός άλλαξε την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το δικαστήριο ενώ επρόκειτο να ασχοληθεί με την επιβολή ποινών, μετά και την ανακοίνωση της αναγνώρισης ελαφρυντικών, τελικά για περισσότερες από 6 ώρες καταπιάστηκε με το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε με την έναρξη της συνεδρίασης ο καταδικασθείς Λαγός, μέχρι τελικά να το απορρίψει. Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε αποφασίσει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε 14 άτομα, κανένα εκ των οποίων δεν ανήκε στους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Ιω. Λαγός μπήκε το πρωί στη δικαστική αίθουσα και με τον αέρα του ευρωβουλευτή και ζήτησε από την έδρα να λάβει το λόγο. «Υπάρχει προκατάληψη απέναντι μας. Έχει χαθεί το τεκμήριο αθωότητας. Υπάρχουν στοιχεία και θα έρθει ο συνήγορος μου για να τα δώσει» υποστήριξε, διορίζοντας το δικηγόρο Κων. Πλεύρη, γνωστό αρνητή του Ολοκαυτώματος.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος αναφέρθηκε σε υπόνοιες για παρεμβάσεις στη δικαστική απόφαση καθώς και για καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας. Για τα δύο αυτά ζητήματα ζήτησε την εξαίρεση των τριών δικαστών, κι όχι της εισαγγελέως. «Έχουμε υπόνοιες ότι υπήρξαν παρεμβάσεις. Όταν οι βουλευτές λένε μέσα στη Βουλή «δεν είναι αθώοι» αυτό δεν παρέμβαση στο δικαστήριο σας; Ανέχθηκε το δικαστήριο αυτό τον επηρεασμό, Έρχονταν εδώ μάρτυρες και μιλάγανε εδώ για το φασισμό και για κρεμάλες. έπρεπε το δικαστήριο να τους είχε διακόψει. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους» υποστήριξε και κατέληξε: «Η απόφαση αυτή δεν είναι ιστορική. Δεν δικάζονται ένοχοι εγκληματίες πολέμου όπως στη Νυρεμβέργη. Εδώ έχουμε ανθρώπους που παρανόμησαν. Δεν δικάζονται ιδέες και φρονήματα, μόνο πραξεις. Το δικαστήριο επηρεάστηκε από τον εσμό που του επετέθη. Πιστεύουμε ότι δεν επηρεάστηκε το δικαστήριο αλλά έχουμε την υπόνοια, αυτό απαιτεί ο νόμος. Υπήρξε επηρεασμός και παρεμβάσεις και καταστρατηγήθηκε η διάκριση των εξουσιών».

O Γιάννης Λαγός έπαιξε καθυστέρηση στο Εφετείο. Στη φωτογραφία με τον δικηγόρο του Κ. Πλεύρη Eurokinissi

 

Οι διαδικασίες καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο ότι η πρόεδρος της νέα σύνθεσης, Μαρία Σιμιτζή, που θα ασχολείτο με το αίτημα εξαίρεσης του Ιω. Λαγού, ζήτησε να απέχει καθώς η ίδια είχε διατελέσει επίκουρη ειδική ανακρίτρια για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και για αυτό είχε κώλυμα. Τελικά η εφέτης Μαρία Σιμιτζή αντικαταστάθηκε από τη συνάδελφος της, κ. Αποστολοπούλου.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα ως εξαίρεσης ως αόριστη, απαράδεκτη και καταχρηστική. «δεν προσβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «ο Ιω. Λαγός ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας γιατί επηρεάστηκε το δικαστήριο από δηλώσεις και από το συγκεντρωμένο πλήθος. Οι υπόνοιες πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και όχι σε υποκειμενικά κατά την αντίληψη του αιτούντος. Ωστόσο, δεν προέκυψαν ενεργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας».

Τα ελαφρυντικά

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών στους 7 πρώην βουλευτές και διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παπα, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιοπουλο) αλλά και στον Γ. Ρουπακιά.

Σε μία σύντομη εκφώνηση, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ανέφερε ότι το δικαστήριο ομόφωνα αναγνώρισε κατά περίσταση τρεις ελαφρυντικές περιστάσεις σε 4 πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη, αλλά και σε ακόμη 10 άτομα. Εξ αυτών τέσσερις έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, άλλοι τόσοι για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων ψαράδων, ένας για την υπόθεση του ΠΑΜΕ και ένας έχει κηρυχθεί ένοχος μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στο Νίκο Μίχο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και στο Μιχάηλ Αρβανίτη αυτό του σύννομου βίου. Αντίστοιχα, στους Αναδιωτη, Τσακανίκα, Αγριογιαννη, Ευγενικό, Χατζηδακη, Μαρία, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλος αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ στους Δήμου και Σκαλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα η απόφαση για τα ελαφρυντικά Eurokinissi

 

Επί των ποινών

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει τελικά το πρωί της Τρίτης στις 11, οπότε και θα ξεκινήσει η εισήγηση της εισαγγελέως επί των ποινών. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των υπερασπιστών και στη συνέχεια η απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα